VVD wil in debat met nieuwe partijen

10

VVD-lijsttrekker Leendert de Lange ziet niks in het paniekvoetbal van D66-aanvoerder Paul van Meenen die vorige week fel uithaalde naar de nieuwe partijen die op 7 maart in Leiden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “D66 is in paniek, ze moesten een thema hebben voor de start van hun campagne, maar die zijn er niet bij zo’n club. Ze komen daarom niet verder dan inhakken op de kleintjes, maar een politicus die zijn tegenstander onderschat is dom,” zo hield De Lange zijn toehoorders voor. Ook het mislukken van de linkse samenwerking verbaast de liberale voorman niet: “In samenwerken zitten de woorden samen en werken. Bij de Socialistische Partij hebben ze nog nooit van het woord werken gehoord, GroenLinks links heeft zoveel ruzie, die partij weet niet wat samen is en de Pvda in Leiden is zo liberaal dat ze liever met de VVD in een college zitten dan met de andere linkse partijen.”

De nieuwe partijen komen er bij De Lange een stuk beter vanaf. “De VVD neemt ze serieus en wil met ze in debat,” aldus De Lange. “We gaan dus niet zeggen dat Jan Boer van de Stadspartij Leiden Ontzet maar beter in zijn bioscoopje kan blijven zitten. Wij gaan uit van onze eigen kracht. Vertellen wat we bereikt hebben. Bijvoorbeeld extra geld voor het onderhoud van de muurgedichten, het langer openblijven van de terrassen en het afschaffen van de toeslag die Leidse daklozen kregen op hun uitkering.”

Overigens was de eveneens aanwezige staatssecretaris Schultz veel minder enthousiast over de lokale partijen. “Ze hebben geen binding in Den Haag. Misschien hebben ze soms best spannende ideeen, maar als je echt iets voor elkaar wilt krijgen, kan je eigenlijk niet zonder contacten in Den Haag.”

Delen

10 reacties

 1. Paul van Meenen op

  Tja, wat moet je daar nu mee? De heer de Lange stelt dat D66 geen thema’s voor de campagne heeft. Ik verwijs hem (en de meelezers) graag naar http://www.d66leiden.nl voor het programma, maar ook voor de tekst die ik bij de campagneopening op 18 januari heb uitgesproken: thema’s te over en in de marge enige aandacht voor de nieuwe partijen. Daarvan vind ik inderdaad, en ik heb dat eerder toegelicht, dat ze niets toevoegen. Dat is een helder standpunt.

  De heer de Lange geeft elders op deze site aan dat les 1 van zijn basisboek campagnevoeren inhoudt: voer geen negatieve campagne. Blijkbaar heeft hij dus 2 boeken in zijn tas: het programma van de VVD en zijn boek over campagnevoeren. Dat roept de vraag op waaraan de standpunten van de VVD-worden ontleend. Met andere woorden: is wat de heer de Lange o.a. over de nieuwe partijen zegt nu wat hij vindt of wat hij electoraal handig vindt. Onduidelijke politiek dus. Dat is bij D66 anders: what you see is what you get!

  Maar ook de heer de Lange laat zijn masker al snel vallen. Want na de vriendelijkheden richting de nieuwe partijen begint hij fors uit te pakken richting GL (altijd ruzie), SP (nooit van werken gehoord) en PvdA (net zo rechts als de VVD). Hoezo, positieve campagne?!

  De heer de Lange wil graag het debat met de nieuwe partijen aan. Ik maak uit zijn woorden in de richting van de grote partijen op dat hij het daar ook liever bij laat. Misschien toch ook de andere hoofdstukken van je basisboek campagnevoeren nog eens lezen, Leendert: angst is een slechte raadgever.

  Alle goeds.

  Je (echt) liberale en sociale collega.

 2. Jeffrey van Haaster op

  Mensen, kunnen we het nu weer eens over de inhoud gaan hebben? Er zijn nog genoeg problemen op te lossen in deze stad, denk ik zo!

   

  En misschien dat de moderator van deze website daar ook een bijdrage aan kan leveren in plaats van een paar retorische hapsnap-uitspraken tot ‘wereldnieuws’ te verheffen…

   

 3. Leendert de Lange / lijstrekker VVD Leiden op

  Geachte heer Van Meenen, beste Paul,

   

  Je hebt geheel gelijk als je stelt dat angst een slechte raadgever is. Het is echter onverstandig om angst en voor je mening uitkomen door elkaar te halen. Verkiezingstijd is bij uitstek de periode waar je helder kunt maken waar een partij voor staat. Dit is dan ook de reden waarom ik 13 partijen alle ruimte wil geven om in de komende 6 weken te laten zien waar zij voor staan. De vele positieve reacties uit de stad die ik hierop heb mogen ontvangen onderstrepen deze stelling.   

   

  De VVD heeft in de afgelopen vier jaar heel veel laten zien. Een paar voorbeelden. De stad is schoner, de erfpacht is afgeschaft, daklozen hebben geen recht meer op een Leids plus pakket, bij het wijkgericht werken is het aan de buurt, de Leidse muurgedichten worden onderhouden en de terrassen blijven op lange zomeravonden gewoon open. En dat allemaal in de goedkoopste grote stad van Nederland. De Leidse VVD is gaarne bereid om dat aan de kiezer te vertellen. Laat al die nieuwe partijen – maar ook de gevestigde partijen – maar eens aantonen dat hun stem echt wat waard is. Het is uiteindelijk aan de kiezer op dinsdag 7 maart.

   

  Het is wat mij betreft dan ook de hoogste tijd om met elkaar in debat te gaan. Om dat te bereiken moet je soms een beetje prikkelen (een kwinkslag hier en daar is ons beiden gelukkig niet vreemd). Ik ben blij dat in ieder geval bij jou de boodschap van gisteravond is overgekomen.

   

  Voorstel voor een mooi eerste thema: na de verkiezingen moet de burgemeester optreden als informateur (degene die de gesprekken met de partijen voert over welke partijen het beste met elkaar om tafel kunnen gaan zitten om een coalitie te vormen).

   

  Gisteravond heb ik hierover het volgende gezegd:

    

  Vanavond wil ik aan alle partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen een oproep doen. Maak in de komende weken duidelijk hoe je om wilt gaan met de vorming van een nieuw College. In het verkiezingsprogramma, DOEN!, komt de VVD met een helder voorstel. Benoem de burgemeester na de verkiezingen tot informateur. Lenferink kan dan daags na de verkiezingen gesprekken voeren met de partijen die in de Raad terecht zijn gekomen. Op grond van een informatieve ronde kan hij en advies uitbrengen aan de Raad, welke partijen het beste met elkaar om tafel kunnen gaan zitten om een coalitieprogramma met elkaar te maken. Gewoon een eerlijke analyse van de politieke situatie op grond van argumenten. Met genoegen zal ik met de traditie willen breken dat de andere partijen zich moeten optutten voor een audiëntie bij de PvdA, die wel even bepaald met wie zij de komende vier jaar de stad gaan regeren. Op deze manier kan de burgemeester alvast een beetje warmlopen voor zijn rol na de introductie van de gekozen burgemeester.

   

  Tenslotte nog dit. Raadgevers die zelf een belang hebben moet je wantrouwen. Goede raad is duur, maar gelukkig binnen een partij als de VVD Leiden in ruime mate aanwezig.

   

  Wij spreken elkaar ongetwijfeld snel,

   

  Met een welgemeende collegiale liberale groet,

   

  Leendert de Lange / lijsttrekker VVD Leiden

 4. Jan-Jaap de Haan (CDA) op

  “na de verkiezingen moet de burgemeester optreden als informateur”…

  … daar zijn we het tenminste over eens! 🙂

   

 5. Sabine Verschoor op

  Beste Leendert,

  Heel goed idee om de burgemeester als informateur te benoemen. Maar hoe moet je dat concreet voor elkaar krijgen (is er een raadsbesluit nodig?). Ik ben heel benieuwd of je voorbeelden kent uit andere gemeenten.

 6. Jan-Jaap de Haan (CDA) op

  Ik heet weliswaar geen Leendert, maar toch: in Amsterdam -en vele andere steden- is de burgemeester formateur geweest. Ook zijn er vele initiatieven geweest met een “open formatie”, zoals in Leidschendam-Voorburg, waar -na een publiek debat over de raadsuitslag- de raad een opdracht gaf aan de formateur. Dan heb je tenminste EEN openbaar debat na de verkiezingen, waarin partijen de uitslag duiden en hun voorkeuren aangeven. Uiteraard zijn de onderhandelingen daarna besloten, maar je voorkomt dat het eerste dat de kiezer hoort de bekendmaking van het college is. Bovendien geef je de nieuwe raad formeel een rol in het formeren.
  Het moet vrij eenvoudig zijn om de verschillende experimenten uit 2002 terug te vinden.

  Maar dit alles gaat veel te snel: eerst zijn er nog verkiezingen!!

 7. Zeg Leendert, zou je dat “bij de SP hebben ze nog nooit van werken gehoord” weer terug willen nemen svp? Het is onvriendelijk en zo ver bezijden de waarheid dat ik het niet kan dulden. Als er een partij is die niet alleen met z’n **** **** op het pluche zit, maar ook daadwerkelijk dingen doet voor mensen, dan is het de SP. We helpen meer dan 1000 mensen per jaar met het invullen van hun belastingen op de hulpdienst, we huisvesten en helpen de voedselbank, we organiseren bewoners om sloop van hun woningen te voorkomen, enz., enz.

 8. Kunnen we het niet eens hebben over wat de burger graag ziet veranderen of graag niet ziet veranderen, dan een beetje modder gooien? Of is dat een politieke taktiek?

  Ik wil graag niet betalen voor parkeren. Ik wil graag wel parkeerplaatsen.

 9. Frederik Zevenbergen op

  Wij ook Bram, ik citeer uit onze top 100 :

  26. Betaald parkeren moet zich beperken tot ( ondergrondse) parkeergarages en de openbare weg in het centrum ( d.w.z. binnen de singels) het totaal aantal parkeerplaatsen moet worden vergroot: minstens 1500 plaatsen in de Lammermarkt- en de Morspoortgarage en bij voorkeur nog eens 500 plaatsen aan de oostkant van het centrum. Via een transparante parkeerboekhouding moet worden bijgehouden hoeveel parkeerplaatsen er bijkomen of verdwijnen. De routeverwijzing en informatie over parkeermogelijkheden moeten worden verbeterd. Een parkeervergunning voor alle gebieden in de stad waar een vergunning voor nodig is wordt mogelijk en aan het eind van de dag moet een parkeerder ook een kaartje voor de volgende ochtend kunnen kopen. Er moet snel compensatie voor het Haagwegterrein worden gerealiseerd. In alle wijken moeten actieplannen worden uitgevoerd zoals in de Stevenshof al is gebeurd; doel is om via een herschikking tot meer parkeerplaatsen te komen; Er wordt een actuele en specifiek Leidse parkeernorm vastgesteld, die bij alle nieuwbouwplannen wordt toegepast.

  Geen betaald parkeren in de wijken en meer plekken in de binnenstad. VVD Leiden, minder praten meer DOEN!

   

  Frederik Zevenbergen

  Raadslid VVD

 10. Burhan Mihçiokur op

  Het is natuurlijk perfect dat jullie de nieuwe partijen niet willen ontzien. Wij kunnen dus eerdaags een uitnodiging van jullie verwachten?

   

  Duurzaam Nederland, Afd. Leiden e.o.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline