Swingin ‘Rembrandt’s Leiden’ in Ars Aemula

De beeldende kunstenaars Bunny Soeters en Fred Brandt organiseren een bijzondere kunstzinnige ontmoeting in Ars Aemula geïnspireerd door het 400ste Rembrandtjaar in Leiden. Op zondag 29 januari om 16.30 uur zal het Ming Jazz ensemble in dialoog gaan met de gedichten die Yvonne Né scheef in het kader van het Rembrandtjaar.

Yvonne Né is na haar studie aan de kunstacademie werkzaam als beeldend kunstenaar en nu, enige jaren later, ook als dichter. Zij heeft sinds zij in 1994 debuteerde bij de Bezige Bij negen boeken op haar naam staan. In het kader van dit Rembrandt-jaar schreef zij 37 gedichten voor het boek ‘Rembrandts Leiden, de hele wereld in je stad’ (Nederlands/Engels). Deze gaan vergezeld van haar krijttekeningen. Regelmatig exposeert Né in het land haar schilderijen en tekeningen.

De onderwerpen in ‘Rembrandts Leiden’ gaan over de schilder Rembrandt, zijn directe persoonlijke en artistieke omgeving, grote geesten als Spinoza, Descartes en Constantijn Huygens. Maar ook religieuze en haast eigentijdse fenomenen spelen een rol, zoals de grootschalige immigratie uit het zuiden, grote godsdienstonrusten en de windhandel met tulpenbollen. De lezer maakt kennis met de dynamiek van de Gouden Eeuw in de tweede stad van Holland en daarmee met de Hollandse tijdgeest.

Daan Manneke maakte een compositie op de teksten van Né. Deze is op CD in het boek bijgevoegd in de uitvoering van Nico van der Meel en het William Byrd Vocaal Ensemble. Op 29 januari zullen de musici van het Ming Jazz Ensemble op specifiek eigen wijze hún dialoog met deze poëzie aangaan.

Het Ming Jazz Ensemble bestaat uit aantal gedreven personen die muziek en poëzie tot een serieuze vorm van vrijtijdsbesteding hebben gemaakt. Ze treden op in verschillende samenstellingen: van een duo tot een compleet ensemble met blazerssectie. De saxofonist, Stef de Niet, publiceert onder de naam Steven Eernisse met enige regelmaat gedichten. Met deze combinatie kan een muzikaal programma worden afgewisseld met gedichten en verhalen.

De optredens van Ming Jazz ensemble zijn divers; ze variëren van openingen bij tentoonstellingen (een aantal keer in Ars Aemulae Naturae in Leiden), tot speciale evementen (bv Circuit Zandvoort). In augustus 2005 trad het ensemble op tijdens de Zomerconcerten in het Leidse Hout. Steeds wordt geprobeerd een optimale aansluiting te vinden bij de formule van het evenement waar ze optreden, zowel in samenstelling van het ensemble als in de programmering.

Leiden Rembrandt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×