Pvda houdt veiligheidsdebat bij Universiteit

2

Morgenmiddag gaat PvdA Kamerlid Aleid Wolfsen in debat met oud-rechtenstudent en PvdA kandidaat-raadslid Henny Keereweer over de vraag of burgers meer veiligheid krijgen door privacy in te leveren. Het debat gaat onder andere over de volgende zaken: ‘Zwervers onder perron 1 van Leiden Centraal, de Nieuwe Beestenmarkt om 2.00 uur ’s nachts en Samir A. die hier in Leiden naar de Hogeschool ging’. “Ook in Leiden kun je je onveilig voelen. Is de oplossing cameratoezicht, legitimatieplicht en het opslaan van alle e-mails zoals sommige politici denken?,” zo vraagt de Pvda zich af.

“Mensen verwachten terecht dat de overheid werk maakt van hun veiligheid. Ook de PvdA denkt dat meer veiligheid soms ten koste mag gaan van privacy. Zo moet cameratoezicht en preventief fouilleren mogelijk worden als sluitstuk van het veiligheidsbeleid onder andere op de Nieuwe Beestenmarkt,” zo laat de Leidse Pvda weten. “De vraag is waar de grens ligt. Vooral in de strijd tegen het terrorisme aarzelen sommige politici en bestuurders niet de privacy van burgers verder op te offeren, want zoals de Amsterdamse korpschef Welten zegt: ‘Privacy is de schuilplaats van het kwaad’. Maar verhogen zulke maatregelen wel de veiligheid of maken ze het uiteindelijk alleen maar gemakkelijker om openstaande boetes te innen?”

De faculteit Rechtsgeleerdheid in Leiden doet al jaren onderzoek naar dergelijke vragen omtrent de verhouding tussen veiligheid en recht. “De locatie staat dus garant voor een kritisch publiek”.

Voorzitter is Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en Recht. Het debat vindt plaats op maandag 20 februari om 16.00 uur in zaal B013 van het Kamerlingh Onnes gebouw van de faculteit Rechtsgeleerdheid, Steenschuur 25.

Delen

2 reacties

 1. Vrijheid in veiligheid!

  Over veiligheid, recht en vrijheid gesproken, het programma Weltspiegel van de Duitse publieke omroep ARD wijdde zondagavond aandacht aan Afshin Ellian, die aan de juridische faculteit van de Leidse universiteit doceert en onderzoekt.!

  Ik moet zeggen dat Leiden prachtig in beeld kwam, daar kan geen Geertsema of VVV tegenop. Minder mooi is dat Ellian zich kennelijk niet zonder lijfwachten en gepantserde auto door Leiden kan bewegen, en ook binnen de universitaire gebouwen bewaakt moet worden. Dit is noodzakelijk vanwege enkele misleide fanatici die onoverkomelijke problemen menen te moeten hebben met onafhankelijke denkers en het vrije woord.!

  Misschien kan de heer Keereweer hier maandag wat woorden aan besteden, als hij binnen de muren van de juridische faculteit gebruik maakt van zijn recht op vrije meningsuiting. Nog beter zou het zijn als binnenkort alle Leidse politici en/of partijen eens heel duidelijk, en zonder slagen om de arm, hun afschuw zouden uitspreken over het feit dat de veiligheid en de vrijheid van een in Leiden werkzame intellectueel zo in het gedrang komen. Ik zie de krantenkoppen al voor mij: “Leidse politici solidair met bedreigde Leidse intellectuelen” enz. Dat is belangrijker dan gebazel over triviale onderwerpen en het elkaar vliegen afvangen, en het zou mij met enige trots op onze (aankomende) raadsleden (en bestuurders) kunnen vervullen. Ik vermoed overigens dat er in Leiden nog meer bedreigde intellectuelen werken, en wellicht wonen en wat mij betreft betrekken we die er ook bij. Het is diep treurig dat deze onaanvaardbare situatie anno 2006 in Leiden kan bestaan.!

  De uitzending staat hier (tekst en video)

 2. Als je toch dit soort geleuter leest.
  Beslis nou toch eens PVDA dan kun al het mooie van de stad leiden eens laten zien.
  Dan is het weer echt leiden die tot zijn recht komt.
  De ingang van leiden een puinhoop.
  Met veel strots geeft onze wethouder door dat de put bij het station stil ligt.
  We hebben de ondernemer daar tuk.
  Veel ondernemers investeren veel geld aan het uiterlijk van hun gevel.
  Wat krijgen ze er voor terug niets alleen veel ozb belasting.
  En natuurlijk veel criminaliteit.
  piet

Je bent nu offline