Leiden Ontzet wil 1200 goedkope koopwoningen

8

Stadspartij Leiden Ontzet wil de gemeente verplichten om ten minste 1200 cascowoningen te bouwen die voor zo’n 60.000. euro te koop moeten worden aangeboden aan starters op de woningmarkt en studenten. De woningen zouden niet op de commerciële markt mogen worden verkocht. De goedkope woningen zouden in de vorm van hoogbouw gerealiseerd moeten worden langs de Willem de Zwijgerlaan.

“Om nu de leefbaarheid en diversiteit van deze opheenhoping van mensen te garanderen moeten deze cascowoningen dan ook verschillende doelen van bewoning of werk dienen. Zo zouden ze geschikt moeten zijn voor jonge echtparen, alleenstaanden, studenten, starters of kleinschalige ondernemers die geen plek vinden op de commerciële markt,” aldus Rene Vallentgoed van Stadspartij Leiden Ontzet. Ook mensen die maar kort in Leiden verblijven zouden in aanmerking kunnen komen voor de woningen die volgens Vallentgoed ook als crisisopvang zouden kunnen dienen voor mensen die plotseling zonder huis komen te zitten.

Delen

8 reacties

 1. Sabine Verschoor op

  Ik ben benieuwd of Leiden Ontzet ook al investeerders/ ontwikkelaars weet die de woningen willen gaan neerzetten voor deze prijs. Of moet de gemeente dat gaan doen?

 2. Da’s dan net 100 minder dan het aantal veelal goedkope huurwoningen die nu op de nominatie voor sloop staan.

 3. Dit is nu zo’n typisch voorbeeld van goedkoop verkiezingsgebral. En dat weten ze zelf ook wel.

 4. Niet zo’n gek idee van Vallentgoed…. en waarom zou de gemeente niets kunnen doen? Juist daar waar ”de markt”  het laat afweten is de gemeente verantwoordelijk voor de voorziening van basisbehoeften, waarvan betaalbaar wonen er een van is.

  Vandaag hoorde ik een Vlaams politicus die het belasten van bouwgrond wil invoeren. Dit moet een eind maken aan grondspeculatie die de huizenprijzen steeds verder opdrijft. Het klonk mij als muziek in de oren. In Nederland hebben we ook nog de hypotheekrenteaftrek die de huizenprijzen opdrijft, maar toch kan ik mij voorstellen dat het invoeren van een belasting op bouwgrond, c.q. grondspeculatie de prijzen van nieuw te bouwen huizen ook al aanzienlijk doet dalen. Bij deze belasting worden particulieren buiten schot gehouden, want het doel is de grondspeculatie onaantrekkelijk te maken.

 5. Het is gek dat dit soort sociale problemen niet uit de koker komt van onze linkse broeders.
  Die het toch dacht ik zo hoog op hebben met de laagst betaalden.
  Gek dat er in belgie toch veel meer te doen staat voor de zwakkere in de samenleving.
  Piet

 6. Stadspartij Leiden Ontzet op

  Beste allemaal,

  Natuurlijk hebben wij niet de illusie dat op winstbeluste projectontwikkelaars in de rij zullen staan

  om dit plan uit te voeren. Maar het is mogelijk dmv een koppelverkoop dit plan mee te leveren met een ander project. Dat hangt nauw samen met de wil en de bekwaamheid van onze bestuurders af. Ook is het mogelijk de woningbouw organisaties te vragen dit plan te realiseren. Ter informatie; in Enschede was het mogelijk om appartementen geheel afgebouwd af te leveren voor 76.000 euro dus waarom zou dat in casco vorm niet kunnen in Leiden. Hooguit door de wurgende bureaucratie, de politieke onwil en de torenhoge gemeentelijke heffingen. Om nog niet te spreken over de gemeentelijke grondprijs.

  Dat is toch wat anders als verkiezingsgebral.

  Laten we vooral proberen om initiatieven die hout snijden niet af te branden maar juist een kans geven.

   

  STEMWIJZER STEM LIJST 12

 7. Thomas Socrates op

  Zonder deugdelijke financiële onderbouwing en concreet en uitvoerbaar plan voor de realisatie blijft het verkiezingsgebral. Waarom pleiten jullie niet voor stopzetting van alle huidige sloopplannen? Zou dat niet gemakkelijker zijn? Het grondig opknappen van al die woningen is praktischer, eenvoudiger en goedkoper dan het bouwen van 1200 casco’s (= weinig meer dan vier muren), zelfs als dat, inclusief grondaankoop, zou kunnen in Leiden. Of wil Jan Boer BV ze misschien zelf bouwen?

Je bent nu offline