SSL: "Hillebrand oorzaak problemen Haagweg"

Directeur Chris Verplancke van de Stichting Stadparkeerplan Leiden (SSL), haalt hard uit naar de Leidse Pvda-wethouder Ron Hillebrand. “Het weggummen van een parkeergarage voor 1000 plaatsen aan de Haagweg in een nog te wijzigen bestemmingsplan is geen ‘onschuldige’ wijziging van beleid gebleken van de wethouder ruimtelijke ordening Ron Hillebrand (PvdA), aldus Verplancke die, net als het bestuur van de SSL, Hillebrand aanwijst als de veroorzaker van de Leidse ‘parkeersoap’.

Eerder dreigde het bestuur van de SSL al met opstappen als er geen goed alternatief zou komen voor het parkeerterrein. Over zo’n alternatief wordt wel met de gemeente onderhandeld, maar overeenstemming is er nog niet. Zo’n alternatief is volgens voorzitter Peter Labrujère van de SSL ook niet voorhanden. “We komen in Leiden 12.000 parkeerplaatsen tekort. We hebben nu 3.600 plekken voor betaald parkeren. Zonder het Stadsparkeerplan zijn het er nog maar 2.000. De rest is voor vergunninghouders. Zelfs Katwijk heeft er al twee keer zoveel,” aldus Labrujère die woedend is op Hillebrand. In onvervalst Leids laat Labrujère weten wat hij van het beleid van de Pvda-wethouder vindt: “Die heb effe de hele teringzooi naar de klote geholpen. Ik vind hem een onbetrouwbaar sujet, schrijf dat maar op”.

Ook Verplancke heeft geen goed woord over voor de acties van Hillebrand: “Ruim vijf jaar geleden is er voor het terrein waarop nu wordt geparkeerd, en dat eigendom is van NS Vastgoed, een nieuwbouwplan geschreven mét parkeergarage. Gaandeweg heeft de verantwoordelijk wethouder Ron Hillebrand de garage met stille trom van de tekentafel laten verdwijnen. Iedereen werd in slaap gesust, want verontruste raadsleden werden alternatieven beloofd en aan NS Vastgoed werd beloofd dat haar terrein schoon en bouwrijp zou worden opgeleverd op 1 april 2006. Nu is iedereen door de deadline van 1 april van NS Vastgoed plotseling wakker geschud. Beide beloftes zijn niet waar gemaakt en nu zit de gemeente met het nieuwe plan in haar maag”.

Verplancke ziet de parkeertoekomst voor Leiden somber in. “Meer dan 10 jaar geleden was er al een parkeerprobleem. Nu de oplossing aan de Haagweg verdwijnt, komt het probleem vertienvoudigd terug. De afgelopen jaren zijn er alleen maar parkeerplaatsen in Leiden verdwenen, men kon tenslotte toch gemakkelijk gebruik maken van ‘het stadsparkeerterrein’ aan de Haagweg”.

Labrujère gaat nog een stap verder en voorspelt het failliet van Leiden als het parkeerterrein verdwijnt. “Als ze ons wegkrijgen, kost dat 4.000 banen. De horeca loopt veel omzet mis en de Pieterskerk, de schouwburg en de Stadsgehoorzaal kunnen dan ook hun deuren wel sluiten,” aldus Labrujère die zegt namens alle winkeliers van de Haarlemmerstraat en de Leidse horeca te spreken.

Advertentie

Leiden Stadsparkeerplan


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×