Organisatoren Aad van der Luit en Stephan van den Berg werden tijdens de persconferentie bij hoofdsponsor Energiq geflankeerd door zo'n beetje iedereen die een bijdrage aan de Lakenfeesten levert. (Foto: Chris de Waard).

Aftellen naar Lakenfeesten begonnen

Met de persconferentie bij hoofdsponsor Energiq, waar organisatoren Aad van der Luit en Stephan van den Berg het programma van de 21e editie van de Lakenfeesten onthulden, is het aftellen naar een van de grootste zomerfeesten van Nederland begonnen. Nog een goede week en dan barsten de Lakenfeesten los met de Peurbakkentocht door de Leidse grachten. Vijftig deelnemers hebben zich dit jaar ingeschreven voor de kleurrijke en muzikale tocht die om 19.00 uur van start gaat bij de Beestenmarkt. Even daarvoor is dan ook het vier dagen durende Culinair Festival op de Garenmarkt van start gegaan. De opening van dat eet- en drinkfestijn wordt verricht door wethouder Filip van As (ChristenUnie).

Na de bekendmaking van de prijswinnaars van de Peurbakkentocht, vindt op het Stadhuisplein een weergaloos slotfeest plaats met de soul & bluesband de Ram Jam Band uit Leiden.

Het traditionele avondspektakel, vrijdagavond bij Annie’s Verjaardag, krijgt dit jaar een geheel andere invulling. Geen Eurokoor op de Aalmarkt dit keer, maar een hele serie optredens van Nederlandse artiesten op het Stadhuisplein. Daar presenteert Radio Rembrandt’s Chiel Montagne samen met het duo Adje en Theo (bekend van Paul de Leeuw) een keur van artiesten. Klinkende namen als Peter Koelewijn & his Rockets, Grad Damen en Wolter Kroes zetten vanaf 17.30 uur het plein op z’n kop.

Zaterdag is het tijd voor de Dragonboatrace op het water langs de Apothekersdijk. Van 12.00 tot 17.30 uur strijden maar liefst 30 teams om de cup. Dit keer doen er ook twee teams uit de Oekraine mee. Tien teams bestaan geheel uit dames. Vlak om de hoek, op de Beestenmarkt, wordt de zomerkermis gehouden. Voor de zaterdagavond heeft restaurant City Hall een uitgebreid programma samengesteld voor de Leidse jeugd. Van 20.00 tot 21.30 uur een optreden van The Housearts, gevolgd door DJ Erick-E. Vanaf 23.30 uur is het podium voor het Leidse dj-talent Sebastian Sleebos.

Ook zondag bruist de Leidse binnenstad van de activiteiten. De dag begint om 9.30 uur met de traditionele Lakentocht van wandelsportvereniging Zuid-West. Deze tocht kent verschillende afstanden en voert door de binnenstad van Leiden. Er kan tot 14.30 uur gestart worden. Om 11.00 uur gaat op de Breestraat een gezellige kunst- en curiosamarkt van start. Ook staan er verspreid door het centrum talloze standwerkers. “Dat zijn van die mensen die een kale vent nog een kam kunnen verkopen. Prachtig!,” aldus organisator Aad van der Luit.

De hele middag is de Breestraat het domein van de kinderen tijdens het Kinderdorp met talloze attracties. Even verderop worden Acrogym-demonstraties gehouden door de Nederlandse kampioenen van Groen-Wit. In Partycentrum de Zijl (Paramaribostraat) worden demonstraties en workshops Country- en Line dancing gegeven. De Lakenfeesten-organisatie had dat liever op het Stadhuisplein geprogrammeerd, maar dat was niet beschikbaar i.v.m. het Gouden Pet Festival.

Ook op zondag dus, het Gouden Pet Festival. Het grootste straatmuzikantenconcours van europa zorgt voor de 20e keer voor muziek op bijna elke straathoek van het centrum van Leiden. Tijdens de finale is er een optreden van The Amazing Stroopwafels.

Ook watersportliefhebbers kunnen zondag hun hart ophalen. Van 11.00 tot 16.00 uur wordt de vierde Leidse Elfgrachtentocht gehouden. Meevaren kost 25 euro per sloep. Belangstellenden zonder eigen sloep kunnen meevaren voor 15 euro per persoon (25 plaatsen beschikbaar). De opbrengst is voor het goede doel.

Cafe de Spijkerbak doet dit jaar voor de laatste keer een duit in het zakje met het openlucht dart toernooi dat jaren een vertrouwd onderdeel is van de Lakenfeesten. Het 120 jaar oude cafe is verkocht, het darttoernooi is de laatste activiteit van de huidige eigenaren.

Advertentie

Leiden Lakenfeesten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×