P.C. Hooftprijs voor Leidenaar Maarten Biesheuvel

“Ze hadden hem misschien beter aan Arnon Grunberg kunnen geven”, zegt Maarten Biesheuvel, winnaar van de P.C. Hooftprijs 2007. “Dat is zo’n kei.” En bovendien: het hangt allemaal van toevalligheden samen, zegt hij. “Er zit vast een bekende van me in de jury”’ Is de schrijver niet wat te bescheiden, vraagt de Volkskrant zich af. Hij erkent: ‘Het werk is natuurlijk het werk en dat is goed werk. Eindelijk gerechtigheid.’ Biesheuvel blijft er half ironisch, half trots bij kijken. Het telefoontje naar Sunny Home, het houten huis van de Biesheuvels op de hoek van de Kernstraat en de Cobetstraat in Leiden, kwam rond drie uur vrijdagmiddag. Als de schrijver en Leids ereburger een ding niet had verwacht, dan was het wel de mededeling dat zijn oeuvre, waaronder In de bovenkooi en Reis door mijn kamer, is bekroond met Nederlands belangrijkste literaire prijs.

Veel namen waren de afgelopen dagen genoemd, maar niet die van de maker van, volgens de jury, ‘meer dan een dozijn prachtige verhalenbundels’, met verhalen ‘die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen’. Eva Biesheuvel vertelt dat zij en haar man even heel ontroerd waren. Daarna heeft de telefoon niet meer stilgestaan. ‘Het komt op een goed moment, Maarten is net een paar dagen vrolijk.’

De aan depressies lijdende schrijver beaamt het: ‘Over twee weken kan ik weer diep somber zijn.’ Hij heeft al een paar jaar niets geschreven. ‘Verzinnen kun je niets, autobiografisch ben ik uitgepraat en ideeën heb ik niet meer.’ Af en toe vindt hij nog iets op zolder, zoals Heer en Slaaf, dat volgend jaar wordt uitgegeven. Eva corrigeert hem: ‘Nee Maarten, dat is nieuw. Dat heb je een paar jaar geleden geschreven.’ De zestigduizend euro die met de prijs gepaard gaat, is voor de Partij voor de Dieren, zegt Biesheuvel. Maar ook daar moet Eva ingrijpen. ‘Wij zijn veel minder rijk dan die partij.’ Een deel van het bedrag wordt besteed aan het verzameld werk van Biesheuvel, dat verschijnt bij Van Oorschot, veronderstelt Eva. ‘Nou ja, Arnon Grunberg komt nog wel aan de beurt’, denkt de schrijver. Hij krijgt de P.C. Hooftprijs op 24 mei volgend jaar, een dag na zijn 68ste verjaardag.

Leiden Maarten Biesheuvel


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×