Eind jaren '60 raakte de binnenstad van Leiden ernstig in verval. (Foto: PR).

Boek over beleid oud-wethouder Cees Waal

Over het beleid van politicus Cees Waal (1943-2011) verschijnt volgende week het boek ‘De stad en de wethouder’. Het 192 pagina’s tellende boek is geschreven door Frits van Oosten en wordt op donderdag 11 mei gepresenteerd aan de leden van de Historische Vereniging Oud Leiden. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Maarten en Eva Biesheuvel.

“Eind jaren zestig is de binnenstad van Leiden eind ernstig in verval geraakt. Het stadsbestuur ziet begin jaren zeventig geen kans om de verpaupering, de verkrotting van de binnenstad tegen te gaan. Een draconisch wegenplan zou de binnenstad onherkenbaar hebben veranderd, maar geldgebrek voorkomt deze ramp. Als er in 1974 een links college aantreedt, gaat het roer definitief om. Een keerpunt in de Leidse geschiedenis”.

In ‘De stad en de wethouder’ beschrijft Van Oosten de weerstanden, conflicten en ruzies, maar vooral de resultaten van het beleid van PvdA-wethouder Cees Waal. Het singelpark is in deze dynamische periode geboren, met de universiteit wordt afgesproken dat het Doelenterrein voor een derde deel bestemd blijft voor sociale woningbouw en als de Stevenshof bebouwd moet worden, komt er geen snelweg langs de wijk.

Van Oosten was zelf in Leiden politiek actief van 1976 tot medio 1983 als fractievoorzitter van de toen nog PPR. Later was hij onder meer directeur van Libertas Leiden.

Cultuur Leiden Politiek Maarten Biesheuvel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×