(Foto's: Gerry van Bakel).

Walnootboom herinnert Leiden aan Eva Biesheuvel

Op de dag dat Eva Biesheuvel, de vrouw van schrijver Maarten Biesheuvel, een jaar geleden overleed, plantten een groep van dertig Leidenaren een walnootboom op de hoek van de Meijerskade en Burggravenlaan. Een eerbetoon aan Eva Biesheuvel die daar vlakbij woonde en graag in de buurt wandelde. “Het komt Eva meer dan toe,” verwoordt Gerard in ’t Veld de stemming rondom de boom.

Universitair docent Rinny Kooi nam de honneurs waar bij de boomplantmiddag om Eva te memoreren. “Eva hield van notenbomen, ze had zelf jarenlang een walnootboom in de tuin. Maar die heeft ze moeten laten omzagen. Daarom wilden we hier graag een walnotenboom plaatsen ter ere van haar. Een koninklijke boom.”

Kooi vertelt dat er geen bordje bijkomt want die worden toch maar vernield of meegenomen. “We kunnen er wel over blijven praten en aan onze kinderen doorvertellen, zo blijft Eva toch in onze herinnering.” Dat geldt ook voor Syl de Mooy die voor het echtpaar Biesheuvel werkte en bijna volschiet als ze over Eva Biesheuvel praat.


Leiden plant een boom voor Eva Biesheuvel. Een reportage van Gerry van Bakel.

Eva Biesheuvel overleed een jaar geleden op 80-jarige leeftijd. Ze leerde Maarten kennen in haar studententijd  en waren zestig jaar samen. Maarten Biesheuvel kampt met psychische problemen en Eva Biesheuvel was echt zijn steun en toeverlaat. Hij was wel aanwezig bij het planten van de boom, maar voerde niet het woord.

Cultuur Leiden Maatschappij Maarten Biesheuvel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×