Pancras West verzamelt handtekeningen tegen Vrijplaats

“Ondergetekenden maken bezwaar tegen het voornemen van het college van B&W van Leiden om de café’s De Linkse Kerk en Bar en Boos officieel te gaan gedogen en steunen Vereniging Pancras-West in zijn verzet hiertegen,” zo luidt de petitie die de wijkvereniging vanaf vandaag in de stad verspreidt. “De maat is nu echt vol,” zo laat voorzitter Van Meijgaarden van Pancras-West weten. “De gemeente wil twee illegale krakerscafé’s officieel gaan gedogen. Daarvoor is de gemeente bereid een bedrag van meer dan 2,2 miljoen op tafel te leggen.”

De Vereniging Pancras-West is woedend dat de gemeente erkent dat beide café’s in strijd met het bestemmingsplan functioneren, maar ze zeer tegen de wil van de omwonenden toch wil legaliseren. Van Meijgaarden: “Achtergrond is de deal die de gemeente met Eurodusnie heeft gesloten over het verlaten van een ander gekraakt pand aan de Boerhaavelaan. Daarom wil de gemeente niet handhavend optreden tegen de krakers en faciliteert ze hen volledig. Alle verzoeken van de wijkvereniging en anderen om te handhaven zijn door de gemeente afgewezen.”

De wijkvereniging trekt in een laatste poging om de legalisering te verhinderen alles uit de kast en wijst erop dat de Linkse Kerk deel uitmaakt van de anarchistische organisatie Eurodusnie dat in verleden landelijke bekendheid verwierf, nadat zij minister Zalm een taart in het gezicht smeten.

“Grote man van Eurodusnie is Marco van Duijn, die op weg naar de G8 demonstraties aan de grens door de Duitse politie de toegang tot Duitsland werd ontzegd,” zo gaat Van Meijgaarden verder. “En de Linkse Kerk is na een illegale verbouwing van twee Rijksmonumenten vorig jaar september geopend in het krakerscomplex Vrijplaats Koppenhinksteeg waar ook Bar en Boos is gevestigd. “Bar en Boos draait al enkele jaren illegaal en veroorzaakt regelmatig overlast voor omwonenden.”

Leiden Linkse Kerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×