SLS Wonen heeft dinsdag de voormalige nijverheidsschool aan het Galgewater van de gemeente gekocht. In het pand komen ruim 50 internationale studenten van de Webster University.

Huishoudschool verkocht aan SLS Wonen

SLS Wonen heeft de voormalige nijverheidsschool aan het Galgewater gekocht van de gemeente. In het pand, dat in de volksmond bekend staat als de voormalige ‘huishuidschool’, worden internationale studenten van Webster University ondergebracht. SLS hoopt begin volgend jaar met de bouwwerkzaamheden te starten en deze voor eind 2008 af te ronden. Omdat het om een Rijksmonument gaat, zal het uit 1929 daterende gebouw zoveel mogelijk in de oude staat blijven.

SLS Wonen en Webster University hebben gezamenlijk een plan voor de herontwikkeling gemaakt. Het pand wordt een ‘Living and Learning Center’, zoals Webster University Worldwide ook op andere campus-locaties heeft ontwikkeld. Het gaat woonruimte bieden aan 53 studenten, in de vorm van 35 gemeubileerde 1-kamerstudio´s en negen 2-kamerstudio´s. Daarnaast komen er fitnessvoorzieningen, een bibliotheek en een gezamenlijke computerruimte. Met het ‘Living and Learning Center’ op nog geen honderd meter van Webster’s hoofdgebouw aan de Boommarkt hoopt de universiteit de campusfunctie van Webster University in Leiden aanzienlijk te versterken.

In 1929 is naar ontwerp van de architecten L. van der Laan en J.A. van der Laan de Rooms Katholieke Vakschool (nijverheidsschool) voor meisjes gebouwd. Sindsdien is het gebouw in gebruik geweest als onderwijsinstelling. Het gebouw heeft de stilistische kenmerken van architectuur van de Delftse School. Deze bouwstijl (ca. 1925 – 1955) kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van baksteen, hoge met pannen beklede daken en het gebruik van natuursteen op constructief belangrijke punten. Hoewel het gebouw in de loop van de tijd diverse aanpassingen heeft ondergaan, met als laatste ingrijpende verbouwing in 1984, zijn zowel het exterieur als interieur in belangrijke mate in oorspronkelijke staat behouden. De buitenkant wordt beschouwd als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand die de bebouwing aan het Galgewater vormt in het stadsgezicht van Leiden.

Leiden ROC locaties


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×