Huishoudschool verkocht aan SLS Wonen

10

SLS Wonen heeft de voormalige nijverheidsschool aan het Galgewater gekocht van de gemeente. In het pand, dat in de volksmond bekend staat als de voormalige ‘huishuidschool’, worden internationale studenten van Webster University ondergebracht. SLS hoopt begin volgend jaar met de bouwwerkzaamheden te starten en deze voor eind 2008 af te ronden. Omdat het om een Rijksmonument gaat, zal het uit 1929 daterende gebouw zoveel mogelijk in de oude staat blijven.

SLS Wonen en Webster University hebben gezamenlijk een plan voor de herontwikkeling gemaakt. Het pand wordt een ‘Living and Learning Center’, zoals Webster University Worldwide ook op andere campus-locaties heeft ontwikkeld. Het gaat woonruimte bieden aan 53 studenten, in de vorm van 35 gemeubileerde 1-kamerstudio´s en negen 2-kamerstudio´s. Daarnaast komen er fitnessvoorzieningen, een bibliotheek en een gezamenlijke computerruimte. Met het ‘Living and Learning Center’ op nog geen honderd meter van Webster’s hoofdgebouw aan de Boommarkt hoopt de universiteit de campusfunctie van Webster University in Leiden aanzienlijk te versterken.

In 1929 is naar ontwerp van de architecten L. van der Laan en J.A. van der Laan de Rooms Katholieke Vakschool (nijverheidsschool) voor meisjes gebouwd. Sindsdien is het gebouw in gebruik geweest als onderwijsinstelling. Het gebouw heeft de stilistische kenmerken van architectuur van de Delftse School. Deze bouwstijl (ca. 1925 – 1955) kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van baksteen, hoge met pannen beklede daken en het gebruik van natuursteen op constructief belangrijke punten. Hoewel het gebouw in de loop van de tijd diverse aanpassingen heeft ondergaan, met als laatste ingrijpende verbouwing in 1984, zijn zowel het exterieur als interieur in belangrijke mate in oorspronkelijke staat behouden. De buitenkant wordt beschouwd als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand die de bebouwing aan het Galgewater vormt in het stadsgezicht van Leiden.

Delen

10 reacties

 1. Zo, en wanneer wordt het Joods Weeshuis nu eindelijk eens verkocht? Krijgen de onwonenden na 35 jaar overlast van de methadon ook eens rust.

  De gegadigden staan ervoor in de rij, de gemeente heeft veel geld nodig, dus verkoop dat pand maar eens!

  Of is het laten verloederen van de B&P voor de PvdA zo ontzettend veel geld waard dat ze daarom krampachtig aan dit pand vasthoudt…………………..

   

   

 2. Lol!!!!!

  De rasechte Leienaar die begaan is met het wel en wee van Leiden die kan/mag niet IN HET CENTRUM van Leiden wonen, want de SLS die koopt alle panden op voor buitenlandse studenten en nog wel gemeubileerd en al.

  De echte Leienaar zal genoegen moeten nemen om BUITEN Leiden zijn/haar huisje zien te huren/kopen.

  Studenten gaan en komen. Maar de echte Leienaar blijft.

   

   Gaan de verlichting en verwarming óók automatisch uit in die panden als de deur achter in het slot valt als de student ..zijn/haar kamer verlaat??

  Van de week langs de Hooigracht gefietst , langs het Oude Elisabeth Ziekenhuis, dat  omgetoverd is door SLS als studentenhuis.

   

    er naast gigantisch Café wordt er geopend etc.Maar: Bij de entrée van dit moie monumentale gebouw staan wéér die verdomde fietsen van die studenten IN HET ENTREE-gangpad( aan de buitenzijde. Leuk als er een fikkie plaats vindt dan moet de brandpoort en de entréé vrij zijn val storende elementen( fietsen dus). En als Ik entree wil in dit pand dan struikel Ik over de X-ig aantal fietsen die vastgeketend zijn aan de spijlen van de omheining aldaar. Leuk entrée voor de broeders van de E.H.B,.O. etc. SLS let daar eens op.

  Als de voormalige Huishoudschool ook al dat lot zal ondergaan, wat blijft er dan over van de mooie oude gebouwen in Leiden.

  Zoals Ik ook al eerder vermeldde , De Oude Meelfabriek, die al 20 jaar leeg staat..doe hier dan ook eens wat mee SLS..of is dat te ver uit het Centrum van Leiden voor de  niet Luie student ??

 3. Diederick, het oude Elisabeth is al vóór de opknapbeurt jarenlang als studentenhuis gebruikt. Nu er buitenlandse studenten in gehuisvest worden, wordt het helemaal gerenoveerd. Als de voormalige Huishoudschool ook al dat lot zal ondergaan blijft er heel veel moois over van de mooie oude gebouwen! 😉

  Ik vraag me trouwens af of rasechte Leienaren wel zouden willen wonen in dergelijke appartementen. Een student neemt wel genoegen met 25 m2, maar voor anderen is dat al snel veel te klein. Waarom je klaagt snap ik dus niet echt – even afgezien van de fietsen dan, want dat is inderdaad geen gezicht en gevaarlijk bovendien. Al zul je moeten toegeven dat de stallingsmogelijkheden bij het Elisabeth (nog) erg beperkt zijn (maar als ik me goed herinner wordt dat nog opgelost).

 4. W. Veenstra: ‘Ik vraag me trouwens af of rasechte Leienaren wel zouden willen wonen in dergelijke appartementen. Een student neemt wel genoegen met 25 m2, maar voor anderen is dat al snel veel te klein.’

  Groot is het inderdaad niet die 25 m2 die je daar stelt. Echter de vraag of leienaren (starters?) daar in zouden willen wonen die hoef je niet eens te stellen. De gemeente Leiden (afdeling Bouw- en Woningtoezicht) geeft geen goedkeuring op bouwaanvragen met woonoppervlaktes in die grootte.

 5. Als  in de voormalige Huishoudschool inpandig alle muren weggesloopt worden dan hebben we één grote kale ruimte. En zodoende bestaat er dan de mogelijkheid dat er 8 -10 grote appartementen in dit complex kunnen zetelen..mooi  vrij uitzicht  en midden in het Centrum.

  Het aantal vierkante meters per appartement  is afhankelijk  van hoeveel appartementen DIE er  inpandig gebouwd worden uiteraard. Dit is dus mijn opzet geweest..het pand gebruiken voor de Leidenaar die in zijn/haar stad wil blijven wonen.

  Maar de SLS heeft het pand al gekocht..dus de koek is op.

   

 6. watvervolgens weer de vraag oproept
  Hoe is het pand van eigenaar verwisselt? Hebben mogelijk andere gegadigden gewoon niet goed opgelet en heeft het (net zoals die meuk van de gemeente aan de apothekersdijk) ‘openbaar’ te koop gestaan? (dat zou zomaar kunnen hoor)
  Of is hier weer eens sprake van een onderonsje tussen bestuurders die elkaar iets te goed kennen, waardoor de gemeente Leiden nog weer eens een stukje vastgoed ver onder de marktprijs verkocht heeft (en met toezeggingen aan de koper waar elke andere huizenbezitter niet voor in aanmerking komt)?

 7. Wat dacht men van de vrijplaats aan de Koppenhinksteeg en omgeving, daar zouden heel wat mensen kunnen wonen, nu worden de panden gebruikt voor van alles en nog wat, behalve dan voor wonen.

 8. Beste Johann, in dat blok an de Koppenhinksteeg zat ook woonfunctie en dat blijft zo…..Een veelzijdig blok dus, met wonen en allerlei positieve activiteiten…..

  Ik denk dat de SLS best open staat voor suggesties. Daarnaast vind ik woonfunctie voor studenten in de (binnenstad) beter dan het afzonderen van studenten in bijvoorbeeld een “campus” in de Leeuwenhoek. Natuurlijk moet er ook aan anderen worden gedacht, en moet het met die fietsen anders. Maar dat is gemakkelijker te verwezenlijken (en in mijn ogen in vele opzichten ook veel beter) dan overal (ondergronds) parkeren bij nieuwbouw .

   

 9. Johann had het denk ik over een LEGALE woonfunctie, niet over drie kraakmeisjes op 1100 vierkante meter.

 10. Het pand in kwestie werd twee jaar geleden (vorige college!) door de gemeente samen met andere ROC-panden gekocht. De gemeente heeft toen voor 25,6 miljoen euro gebouwen van het ROC verworven. Het was weer zo’n merkwaardige onroerend goedtransactie, uiteraard van tevoren door een raadsmeerderheid goedgekeurd. Het ROC had plannen voor nieuwbouw maar geen geld. In feite treedt de gemeente Leiden dus op als risico dragende makelaar en financier voor het ROC, hetgeen bepaald niet tot de kerntaken van een gemeente behoort. De gemeenteraad zou erop moeten letten of de investeringen plus gemaakte kosten wel worden terugverdiend. Overigens heeft het allemaal óók weer te maken met de bepaald niet transparante wereld van ruimtelijke ordening en grondexploitatie, als ik het goed begrepen heb.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline