De leden van het schaduwcollege omringd door raadsleden van de oppositiepartijen. Vierde van rechts: Paul van Meenen die het schaduwcollege bedacht en invulde. Hans van Egdom van collegepartij GroenLinks was niet uitgenodigd voor de oppositieborrel en ontbreekt daarom op de foto.

Oppositie klaar voor val college; schaduwcollege ingesteld

De Leidse oppositiepartijen D66, VVD, CDA en Stadspartij Leiden Ontzet (SLO) hebben een schaduwcollege ingesteld. Op die manier bereidt de oppositie zich voor op de val het het huidige linkse college. “En die val is aanstaande,” zo klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de initiator van het schaduwcollege, Paul van Meenen. De fractievoorzitter van D66 nodigde de oppositiepartijen afgelopen vrijdag uit voor een borrel en deed zijn plannen uit de doeken. Dat hij de handen al snel op elkaar kreeg, blijkt wel uit het feit dat de samenstelling van het schaduwcollege al rond is.

De huidige oppositiepartijen leveren in het schaduwcollege vier wethouders en, op termijn, ook de burgemeester. Aad van der Luit (D66) en Greetje van Gruting (VVD) gaan de burgemeesterspost als duobaan invullen, Jan-Jaap De Haan (CDA) wordt schaduwwethouder Ruimte en Bereikbaarheid en Arend-Jan Sleijster (VVD) krijgt de schaduwportefeuille Onderwijs en samenleving. Joost van Breukelen van de SLO komt op Bestuur en Leefbaarheid. Volgens Van Meenen mede namens Leefbaar Leiden. Fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden reageert echter afwijzend op Van Meenen’s ludieke plannetje: “Het huidige college is niks, maar bij dit stel wil je toch helemaal niet horen. En Van der Luit als burgemeester? Dan nog liever Jan Verbaan.”

Ook collegepartij GroenLinks is welkom in het schaduwcollege. Omdat de oppositie nu eenmaal geen meerderheid in de gemeenteraad heeft, moet er ook een collegepartij meedoen. De PvdA is na 30 jaar ‘regeren’ niet welkom en de SP heeft volgens Van Meenen bewezen niet te kunnen besturen. De ChristenUnie vindt men te klein. “GroenLinks werd door alle aanwezigen sowieso beschouwd als de meest geschikte partij. Daarom krijgt GL-raadslid Hans van Egdom de portefeuille Werk en Financien aangeboden in het schaduwcollege.

Leiden Coalitieakoord 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×