Leiden heeft weer een stadsbestuur. Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar werden de nieuwe wethouders geïnstalleerd. Van links naar rechts: Steegh, Van den Berg, De Haan, Van Woensel en Witteman. (Foto's: Chris de Waard).

Nieuwe wethouders geïnstalleerd

De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met de voordracht van de wethouderskandidaten van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks. Pieter van Woensel (VVD) was bij de installatie van het nieuwe stadsbestuur het enige echte nieuwe gezicht. Hij stapt in een college van vijf wethouders, samen met Gerda van den Berg (PvdA), Marc Witteman (PvdA), John Steegh (GroenLinks) en Jan Jaap de Haan (CDA). Het nieuwe college gaat het collegeakkoord uitwerken tot een uitvoeringsprogramma. Witteman zegde de raad toe dat binnen 50 dagen te presenteren.

Jan Jaap de Haan (CDA) verliet zijn raadszetel om via de kansel naar de andere kant van de zaal te verhuizen. “Het is mooi om hier te staan,” aldus de 33 jarige inmiddels ex-ambtenaar van de gemeente Den Haag. “Als vijfde wethouder van CDA huize, twaalf jaar na mijn stage bij de gemeente Leiden ben ik terug op de tweede verdieping van dit stadhuis.” De vrees van raadslid Daan Sloos dat hij een bliksemcarrière maakt in de politiek en Leiden snel verlaat, is volgens De Haan ongegrond. “Wethouder in een grote stad is verreweg te prefereren boven kamerlid verantwoordelijk voor fietsbellen, achteraf in de bankjes van een grote fractie in de Tweede Kamer.”

Voormalig wethouder in Den Haag Pieter van Woensel legde op verzoek van de SP nog maar eens uit waarom hij daar is opgestapt. “Als je wilt dat de maatschappij vertrouwen houdt in de politiek, dan moet je opstappen als een project ontspoort.” De VVD-er was verantwoordelijk wethouder voor RandstadRail, een project met forse budgetoverschrijdingen. Hij neemt ook een les mee naar Leiden. “Het ging in Den Haag onder andere fout omdat het beoogde overschot op dit project al was uitgegeven. De huid was al verkocht voordat de beer geschoten was. Dat zal ik hier niet laten gebeuren.”

De drie overige wethouders maakten donderdagavond een herstart. “Wij blijven niet aan, we beginnen opnieuw”, aldus Gerda van den Berg (PvdA). Zowel zij als collega’s John Steegh(GroenLinks) en Marc Witteman (PvdA) beleefden een intensieve periode in het vorige college. Steegh:“De luwte bestaat niet als je wethouder bent.” Van de drie verliest Witteman als enige zijn oude portefeuille. Zijn geliefde Ruimtelijke Ordening gaat naar de VVD. “Het afscheid daarvan valt mij niet gemakkelijk. Het is wellicht niet de meest logische keuze als je kijkt naar continuïteit van bestuur. Aan de andere kant kiezen we weer ook nu weer voor een collegiale manier van besturen.” Het herinnerde Witteman nog maar eens aan de mores van zijn vak. Hij volgde in 2006 zelf Ron Hillebrand op, die toen op weinig elegante wijze op een zijspoor werd gezet. Hij constateerde toen zelf al dat “dit soort dingen gebeuren in het openbaar bestuur, dat weet je als je er in stapt.”

Leiden Coalitieakoord 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×