Teylingen: "Leiden moet meewerken aan RijnGouwelijn"

Gisteravond heeft de gemeenteraad van Teylingen unaniem een motie gesteund waarin het gemeentebestuur van Leiden wordt opgeroepen om de aanleg van de RijnGouwelijn niet te frustreren. De motie werd ingediend door de VVD. Dat meldt www.deteyding.nl. De RijnGouwelijn is één van de vijf projecten van het regionaal investeringsfonds. Alle gemeenten in de regio hebben daar fors geld ingestopt voor de Rijnlandroute, een verbinding tussen de A4 en de N206; De noordelijke verbinding tussen de N206 en de A44 en A4; Het versterken van het bollengebied; het opzetten van een regionaal groenprogramma en de RijnGouwelijn. Volgens VVD-fractievoorzitter Ard van der Steur probeert Leiden zich daar nu onderuit te wringen. “De lijn loopt door Leiden, en hoe die daar door heen loopt, is aan Leiden. Maar dat die lijn er moet komen is duidelijk.” De VVD-voorman roept Leiden dan ook op om mee te werken aan de aanleg.

Trilokaal-fractievoorzitter Gerard van der Lubbe riep in herinnering dat de Leidse burgemeester Lenferink de regionale investeringsstrategie in de gemeenteraad van Teylingen gepresenteerd heeft als een samenhangende deal van vijf projecten. “Leiden is dat nu blijkbaar voor een stukje vergeten” aldus van der Lubbe. “We verliezen daarmee een stukje vertrouwen in centrumgemeente Leiden die die positie moet waarmaken. Er zijn keuzes zat voor Leiden, maar ze moeten niet zeggen dat het niet kan en overstappen op busbaan. Dat is geen hoogwaardig vervoerssysteem. We roepen Leiden op om oplossing te vinden die recht doet aan referendum. Toen wist Leiden het zo goed. Jammer dat ze dat nu vergeten zijn.”

VerliesVolgens burgemeester Schelberg van Teylingen moet de RijnGouwelijn er in ieder geval per 20015 zijn. “De motie gaat uit van 2011. Als Leiden nu meewerkt, dan kan de stad het nog zelf bepalen. Maar dan moeten ze wel hun verlies nemen. Anders is er geen ruimte voor inspraak meer.” De provincie wil het project nu tegen de zin van Leiden doorzetten. Volgens Schelberg kan de uitkomst van het referendum goed worden vertaald in een nieuwe oplossing, als Leiden meewerkt.

Geen categorie RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×