Leiden ontvangt ’geschenk uit de hemel’

8

Sinterklaas is vroeg dit jaar. Na veel tegenvallers rond grootschalige projecten kon burgemeester Henri Lenferink vanmiddag na afloop van de vergadering van het demissionaire college van B & W melden dat Leiden een fantastisch aanbod in de schoot geworpen heeft gekregen. De Gemeente Leiden was gezien andere prioriteiten en wensen financieel niet bij machte de restauratie van het voormalige Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht voor haar rekening te nemen. In plaats van de geplande 10, 2 miljoen euro hoeft de gemeente nu slechts 671.000 euro mee te betalen voor de restauratie en inrichting van het Weeshuis. De resterende 9.529.000 euro voor de restauratie wil de Stichting Utopia nu voor haar rekening nemen. Nu de restauratie maar ook de exploitatie aan Utopia toevalt, kan de Gemeente Leiden een bedrag voor een kleine drie miljoen euro in haar zak houden. Het gebouw wordt nu voor 13.000 euro verkocht.  

De afgelopen jaren is door het College van B & W naarstig gezocht naar een nieuwe definitieve bestemming voor het Weeshuis die past bij het gebouw en de locatie. Het gebouw moest ook na restauratie rendabel kunnen worden geëxploiteerd waarbij geen concessies mochten worden gedaan aan het monumentale karakter van het imposante gebouw. De Stichting Utopia was hiertoe aanvankelijk bereid maar wil nu een enorme stap verdergaan door ook de restauratie grotendeels voor haar rekening te nemen.

Stichting Utopia is een van de belangrijkste subsidiegevers in dit project en wil nu het gehele pand in eigendom verwerven. Utopia stemt in met de condities die Leiden aan de restauratie en exploitatie stelt. In het voormalige Weeshuis is nu plaats voor het Kinderrechtenhuis en enkele archeologisch instellingen, waaronder de Leidse Archeologische Dienst. Voor deze laatste afdeling betaalt Leiden een proportioneel bedrag mee van 230.000 euro voor verbouwing en inrichting. B & W vraagt de raad dit unieke aanbod over te nemen in de geest van de wens van de gemeenteraad die in december 2006 al voor het behoud van het pand had besloten.

Volgens Lenferink, voorzitter van een demissionair College, valt aan dit voornemen niets controversieels te bespeuren.

Delen

8 reacties

 1. Dat is een leuk extraatje dat het nieuwe college kan gaan gebruiken. Ben dan ook benieuwd waar het geld aan besteed wordt.

 2. Andere Leidenaar op

  Dat is een mooi afscheidscadeau van de SP-wethouder van financiën voor zijn opvolger.

 3. Sol Invictus op

  “een mooi afscheidscadeau van de SP- wethouder van financiën”, mag hopen dat dit cynisch bedoeld is. Het is een prachtig cadeau van stichting Utopia, het enige wat de SP (wethouder) heeft bereikt is een nagenoeg failliet Leiden met een slecht functionerend ambtenaren apparaat.

   

 4. Toedeledokie op

  pffh, alsof boekhouder keur persoonlijk voor deze meevaller gezorgd heeft……………die man kon niet eens zijn eigen knopen op zijn colbert bij elkaar optellen……………

  Maar mooi dat het weeshuis verkocht wordt en een kinderbestemming krijgt. En nu het andere weeshuis nog! Gratis hero en methadon, en daarbovenop nog allerlei andere soorten verslaving herbergen in een pand met zo’n geschiedenis, doet geen recht aan de historie. Het geeft duidelijk aan dat de vrouwtjes van de berg echt cultuurbarbaren zijn!

  Ooit zat er een kleuterschool in, het moet nu ook weer een kinderbestemming krijgen ! Bv scouting, heeft al jaren ruimte tekort!

 5. Kleutertjes kleutertjes,

  de heer Keur heeft geen failliete kas opgeleverd.Er was al een tekort,maar met onwillige partners werken kan het niet anders dan fout lopen.

  Nou niet meer zeuren en straks weer vroeg op om weer te kunnen mopperen.gr Raspoetin.

 6. Dhr. Raymond ”ik kan me eigen knoopjes op mijn colbert niet eens bij elkaar optellen en een drankje op zijn tijd kan geen kwaad” Keur heeft hier geen enkel aandeel in gehad. De stichting is ZELF met het initiatief gekomen. Laat het nieuwe college in godsnaam iets verstandigs doen met het geld.

  Wat betreft de methadon en heroïne verstrekking, het is verkeerd om te denken dat Leidenaren de kosten hiervan moeten ophoesten. Dit geld komt namelijk rechtstreeks uit Den Haag. Ik vind alleen dat de locaties niet slim gekozen zijn, in die zin sta ik wel volledig achter Toedeledoki.

  @Raspoetin: Ik waardeer je bijdrage wel, een beetje cynisme op zijn tijd is best leuk. Bekijk je dit soort berichten ook door de ogen van de ”losbandige”?

 7. Een betrokken burger op

  Mooi, dan kan de gemeente eindelijk eens aan de slag met het “Kijkplein”! Wel jarenlang (bijna alle!) panden opkopen op en rond de Lammermarkt, maar de boel dan vervolgens laten verwaarlozen omdat er opeens geen geld meer is om de plannen daadwerkelijk te realiseren! Hopelijk krijgen we binnenkort nu eindelijk eens een college dat z’n zaakjes wel op orde heeft (en de rotzooi mag opruimen van hun voorgangers)!!

Over de auteur

Je bent nu offline