Ramses Shaffy en de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker. (Foto's: Aad van der Luit).

Onthulling borstbeeld Ramses Shaffy werd 'Leids Feestje'

De Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker maakte een borstbeeld van de inmiddels 74-jarige chansonnier Ramses Shaffy. Het beeld werd afgelopen dinsdag onthuld door Liesbeth List in de Amsterdamse Schouwburg in aanwezigheid van vele prominenten, vrienden en Shaffy zelf.

De zanger had geen enkel idee wat er te gebeuren stond: “Ik dacht dat ik naar een voorstelling ging”, aldus Shaffy. Spijker speelde in op de connectie van Shaffy met Leiden en bood een aantal Leidse kunstenaars de gelegenheid om zich in zijn kielzog te tonen aan een nationaal publiek. Shaffy bracht een groot deel van zijn jeugd door bij een Leids pleeggezin, nadat zijn moeder, een Poolse gravin van Russische afkomst, door tuberculose geveld was. Toen zijn moeder hem later weer wilde ophalen, verkoos Shaffy om in Leiden te blijven, waar hij een warm en liefdevol ’thuis’ had gevonden.

De Leidse gelegenheidsdichter Jaap Montagne droeg twee gedichten voor, waaronder een typisch stuk beatpoetry: “stop the beat, stop the beat-beat, stop the beat, geef me Shaffy”.

Ook de bekende zanger Xavier Baudet, die in de legendarische huisband van Sus Antigoon in Leiden speelde, zong op verzoek van Spijker zijn lied ‘Song For A Girl’ en andere chansons ter ere van Shaffy. Tijdens de borrel konden de vrienden van Ramses genieten van de film ‘Een beeld van Ramses Shaffy en Jeroen Spijker’ van de Leidse cineasten Casper van der Kaay en Miquel Gonzalez . Het werd een ‘Leids feestje’. Meer info:www.shaffy.nl

Leiden Ramses Shaffy


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×