Na een monument komt er nu ook een plein voor Ramses Shaffy. (Foto: Chris de Waard).

Leiden vernoemt plein naar Ramses Shaffy

In juni 2019 werd in het Terweepark bij station Leiden Centraal het monument ‘Hoog Sammy‘ onthuld. Ter nagedachtenis aan de in 2009 overleden zanger Ramses Shaffy die zijn jeugd in Leiden doorbracht als Didi Snellen bij een pleeggezin aan het Terweepark. Dat was toen nog een straat met woonhuizen. Op instigatie van GroenLinks Leiden krijgt nu ook het plein tegenover het monument de naam van de zanger.

Een ruime meerderheid van de Leidse gemeenteraad, alleen CDA, ChristenUnie en SP waren tegen, stemde in met het voorstel van GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen om het feitelijk naamloze plein te vernoemen. “Ik kreeg van de gemeente te horen dat het gewoon bij de Bargelaan hoort, maar je kunt net zo goed stellen dat het nog geen naam heeft”, vertelt een opgetogen Van Spronsen. Hij heeft twee redenen voor het eerbetoon aan Shaffy: “Zijn kwaliteit als zanger en acteur, maar ook zijn openheid over zijn liefde voor (voornamelijk) mannen. Diversiteit en zichtbaarheid van verschillende groepen is belangrijk: ook als het om straatnamen gaat.” Shaffy is volgens Van Spronsen een icoon voor de LHBTI+-gemeenschap.

De jonge Didi groeide op bij zijn pleegouders Herman en Roos Snellen aan het Terweepark. Het huis stond ter hoogte van de plek waar nu Lebkov zit. Daar leerde hij zingen, acteren en piano spelen. In 1952 verhuisde hij op zijn achttiende naar Amsterdam. “Toch bleef Leiden altijd belangrijk voor hem”, vertelt Van Spronsen. “Dankzij zijn pleegmoeder kreeg Leiden de primeur van de later legendarisch geworden Shaffy-chantant. Deze vond in 1964 plaats in de aula van de Louise de Coligny Scholengemeenschap, het huidige Da Vinci-college, in de Kagerstraat.

Over de eerste ontmoeting met zijn pleegmoeder schreef Ramses Shaffy het lied ‘Er was een jongetje’. Voor zijn jeugdliefde maakte hij ‘Sneeuw voor Wendela’ met daarin een verwijzing naar het Leidse station. Voor zijn Leidse vriend Hardie Kats schreef hij ‘Hoog Sammy’.

Wanneer het naambordje precies op het plein zal prijken, is nog niet helemaal bekend. Maar dat het komt, is nu zeker. Een waardig eerbetoon aan Shaffy die ondankt zijn vertek naar de hoofdstad zei: “In mijn hart ben ik altijd Leids gebleven.”

Niet alleen Van Spronsen is blij dat het gelukt is om voldoende steun voor zijn voorstel te krijgen. Ook de initiatiefnemer van het monument, voorzitter Peter van der Geer van de stichting Hoog Sammy, ziet het al helemaal voor zich: “Bezoekers van Leiden komen straks zingend het stations uit! ”

Hoe het precies zit met die Leidse jaren van Ramses Shaffy staat in gelijknamige boekje dat verkrijgbaar is bij VVV Leiden en de lokale boekhandels.

Cultuur Leiden Maatschappij Politiek Ramses Shaffy


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×