Ivo van Spronsen en wethouder Julius Terpstra onthullen het naambord (Foto's: Emile van Aelst, video: Brigit Disseldorp)

Stationsplein LUMC-zijde omgedoopt tot Ramses Shaffy Plein

Het Stationsplein aan de kant van het LUMC heet voortaan het Ramses Shaffy Plein. Het plein is vernoemd naar de zanger, acteur en lhbtiq+-icoon omdat op deze plek het huis stond waar hij opgroeide bij zijn pleegouders Herman en Roos Snellen.

Initiatiefnemer was enkele jaren geleden raadslid Ivo van Spronsen van GroenLinks Leiden. Samen met wethouder Julius Terpstra (Bouwen, Wonen en Welzijn) onthulde hij het nieuwe  witte straatnaambordje. Het bord is niet blauw, omdat het Ramses Shaffy Plein geen officiële straatnaam is. “Dat zou te ingewikkeld worden, omdat er ook adressen aan het plein zijn en die zouden dan veranderen. Daarom hebben we besloten om alleen het plein zelf deze naam te geven”, legt Terpstra uit. “Ook zou een echte naamswijziging voor verwarring kunnen zorgen bij alarmdiensten.”

Ramses Shaffy werd negentig jaar geleden, op 29 augustus 1933, geboren in Parijs. Via een weeshuis in de buurt van Utrecht kwam hij in mei 1940, enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, bij zijn pleegouders in Leiden terecht. Deze woonden aan het Terweepark in een huis dat ongeveer op de plek stond waar nu lunchroom Lebkov & Sons zit. Shaffy groeide in Leiden op, ging er naar school, leerde er acteren, pianospelen, zingen en werd hier voor het eerst verliefd op een jongen.

In 2021 diende Van Spronsen in de Leidse gemeenteraad een voorstel in om het plein te vernoemen naar Shaffy. ”Ramses Shaffy is een Leidse zoon om trots op te zijn. Niet alleen is hij mogelijk Nederlands beste chansonnier, hij is vanwege zijn relatief vroege openheid over zijn seksualiteit en steun aan lhbtiq+-organisaties en hun doelen ook een icoon voor de regenbooggemeenschap.”

Cultuur Leiden Maatschappij Ramses Shaffy


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×