Woonzicht.nl moet beter communiceren

De regionale woonruimteverdeling moet beter en opener. Er moet een heldere klachtenregeling komen en als het aan de Leidse gemeenteraad ligt, komt er ook weer gewoon een ouderwetse persoonlijke woonkrant op papier. Gisteravond stond de concept huisvestingsverordening Holland Rijnland 2009 op de agenda van de gemeenteraad en dus was het weer prijsschieten op Woonzicht.nl. Met name de SP in Leiden werpt zich al sinds jaar en dag op als luis in de pels van het door velen als te gesloten ervaren Woonzicht.nl. “Woonzicht moet gewoon een telefoonnummer krijgen,” aldus een hartekreet van SP-raadslid Louk Rademaker.

Formeel is zo’n nummer er wel. Sterker nog, er zijn een heleboel nummers. Namelijk die van de aangesloten woningcorporaties. En dat is nu juist één van de problemen waar mensen met vragen of klachten tegenaan lopen. De corporaties verwijzen naar het regionale samenwerkingsverband Holland Rijnland en die stuurt ze weer terug naar de corporaties.

Niet alleen een gebrek aan transparantie baart veel partijen zorgen. Ook de lange wachttijden, met name voor starters, houden de gemoederen flink bezig. Het toevoegen van een extra categorie voor starters leek dan ook een logische wens. Net als de herinvoering van de inkomensgrens om scheefgroei tegen te gaan. Het gaat er waarschijnlijk niet van komen. Het zal volgens wethouder Van Woensel de doorstroom nog meer bemoeilijken. Wel komt er een onafhankelijke klachtencommissie waar mensen terecht kunnen.

De Leidse raad wilde ook graag dat Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout hun eigen lokale woonruimteverordeningen afschaffen. Een motie van die strekking werd unaniem aangenomen, zei het dat Holland Rijnland die gemeenten slechts kan verzoeken de eigen regelingen in te trekken. Dat zou dan in elk geval moeten gebeuren voordat de bebouwing van het voormalige vliegkamp Valkenburg begint. Om te voorkomen dat Katwijk de eigen inwoners kan voortrekken.

Op 29 oktober stelt het Algemeen Bestuur Holland Rijnland van de huisvestingsverordening uiteindelijk vast.

Advertentie

Regio Woonzicht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×