Binnenstad mooier en aantrekkelijker

Nadat het college in september de samenwerking met projectontwikkelaar Bouwfonds MAB staakte, is het Aalmarktproject onder de loep genomen. Gisteren hebben burgemeester en wethouders het voornemen uitgesproken om het project volgens herziene uitgangspunten uit te voeren. Het hoofddoel van het Aalmarktproject is dat het kernwinkelgebied versterkt wordt, waardoor de binnenstad mooier en aantrekkelijker aandoet. Wethouder Pieter van Woensel van Ruimtelijke Ordening, Binnenstad en Publiekszaken: “Uit onderzoek naar ontwikkelpotenties voor debinnenstad blijkt dat het aanbod van winkels kwalitatief, kwantitatief en in diversiteit achterloopt in vergelijking met andere steden. Daar gaan we nu wat aan doen, want het Aalmarktgebied is het belangrijkste verbindende element tussen de winkelassen van het kernwinkelgebied.”

Onder meer de volgende herziene uitgangspunten zijn geformuleerd:- Het Aalmarktproject krijgt zo’n 8.000 m2 verhuurbaar winkeloppervlak gericht op mode. Er komen grotere winkelunits en meer vierkante meters winkel;- De Waag krijgt een permanente horecafunctie;- De ontwikkeling van de nieuwe steeg (Stille Rijn-Haarlemmerstraat) en de (nieuwe) Kuikenbrug (tussen Haarlemmerstraat en Aalmarkt) uit het stadsvernieuwingsplanuit 2003 wordt heroverwogen;- De ontwikkeling van het Waagblok dat onder andere bestaat uit het V&D gebouw) wordt ingrijpender en prominenter dan voorheen. Er komen nieuwe winkels aan de Breestraatzijde, hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat De Vergulden Turk in zijn oorspronkelijke omvang weer duidelijk zichtbaar wordt. Het Waagpleinvervalt. Daarvoor in de plaats komt winkelruimte gerealiseerd+Het voortzetten van het Rijnlandblok wordt een apart project. De gemeente onderzoekt welke specifieke bestemming voor deze locatie geschikt is zodat deze op korte termijn aan een marktpartij verkocht kan worden. De gemeenteraad kan op de plannen reageren.

Leiden Aalmarktproject


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×