Binnenstad mooier en aantrekkelijker

9

Nadat het college in september de samenwerking met projectontwikkelaar Bouwfonds MAB staakte, is het Aalmarktproject onder de loep genomen. Gisteren hebben burgemeester en wethouders het voornemen uitgesproken om het project volgens herziene uitgangspunten uit te voeren. Het hoofddoel van het Aalmarktproject is dat het kernwinkelgebied versterkt wordt, waardoor de binnenstad mooier en aantrekkelijker aandoet. Wethouder Pieter van Woensel van Ruimtelijke Ordening, Binnenstad en Publiekszaken: “Uit onderzoek naar ontwikkelpotenties voor debinnenstad blijkt dat het aanbod van winkels kwalitatief, kwantitatief en in diversiteit achterloopt in vergelijking met andere steden. Daar gaan we nu wat aan doen, want het Aalmarktgebied is het belangrijkste verbindende element tussen de winkelassen van het kernwinkelgebied.”

Onder meer de volgende herziene uitgangspunten zijn geformuleerd:- Het Aalmarktproject krijgt zo’n 8.000 m2 verhuurbaar winkeloppervlak gericht op mode. Er komen grotere winkelunits en meer vierkante meters winkel;- De Waag krijgt een permanente horecafunctie;- De ontwikkeling van de nieuwe steeg (Stille Rijn-Haarlemmerstraat) en de (nieuwe) Kuikenbrug (tussen Haarlemmerstraat en Aalmarkt) uit het stadsvernieuwingsplanuit 2003 wordt heroverwogen;- De ontwikkeling van het Waagblok dat onder andere bestaat uit het V&D gebouw) wordt ingrijpender en prominenter dan voorheen. Er komen nieuwe winkels aan de Breestraatzijde, hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat De Vergulden Turk in zijn oorspronkelijke omvang weer duidelijk zichtbaar wordt. Het Waagpleinvervalt. Daarvoor in de plaats komt winkelruimte gerealiseerd+Het voortzetten van het Rijnlandblok wordt een apart project. De gemeente onderzoekt welke specifieke bestemming voor deze locatie geschikt is zodat deze op korte termijn aan een marktpartij verkocht kan worden. De gemeenteraad kan op de plannen reageren.

Delen

9 reacties

 1. Natuurlijk moet alles mooier, beter enz.enz.
  Het is en blijft altijd zo jammer dat ook in de gemeente Leiden (en daar is zij geen uitzondering in…)
  meer gepraat dan gehandeld wordt. Het komt ook grotendeels doordat niemand de regie en de eindverantwoording
  op zich durft te nemen.
  Het stationsgebied: Al jaren en jaren een lelijk uithangbord van deze stad. Actie?
  Een kerstboom en dan met droge ogen melden dat de eerste stap tot verbetering gezet is.
  Wie rekent deze mensen nou eens af op hun daden?

  Over het Aalmarktproject moeten we het maar niet meer hebben. Daar is al zoveel tijd en geld aan verloren gegaan.

  Je kunt er lang en breed over schrijven (in dit geval), maar het haalt allemaal weinig uit.
  Er is gewoon te weinig visie.
  Wat willen we met deze stad? Aandacht voor Rembrandt, de Gouden Eeuw of gewoon
  moderniseren? Of een combinatie? Waarom slaagt de gemeente er niet in om de stad
  beter te verkopen? Men is al blij als men een schoonmaakactie opstart (alsof dit niet
  gewoon de taak van de gemeente….) of de Leidse Lopers (wegbewijzering, die vaak
  nog te nietszeggend is: Probeer de Burcht maar eens te vinden als je in het centrum bent)
  onthult.

  Visie strekt zich uit over meerdere jaren. Maar dan moeten we wel weten welke visie!
  De bevolking wil wel eens concrete resultaten zien. Het geduld raakt een beetje op.
  Gelukkig hebben onze verre voorouders ons iets mooi achtergelaten, nu maar hopen dat
  deze en komende generaties het mooie stadscentrum niet verder zullen aantasten…

  Leiden verdient beter!

  drs. JFJ Volkers, Leiden

   

   

 2. Dat we te maken hebben met een zeldzaam slecht functionerend gemeentebestuur wisten we al. Kunst is het nog een jaartje met ze uit te zitten en hopen dat er niet al te veel foute beslissingen meer worden genomen. Met deze plannen dreigt dat voor de zoveelste keer te gebeuren. Want mode hebben we dacht ik al in deze stad. In de Haarlemmerstraat vormen de spijkerbroekenwinkels een grote rits met elkaar en voor de horeca hoef je echt niet naar de Waag. Om al dit moois voor de buitenwacht toegankelijk te maken komt er op het Morspoortterrein een overbodige parkeergarage in de hoop dat de bezoekers van weleer, die nu bij Ikea voor de deur kunnen parkeren zin hebben om na een kilometer lopen, al dit moois komen aanschouwen. Ik denk zelf van niet.
  Maar mensen met goede plannen zijn er ook. Jammer is echter wel dat daar niet naar geluisterd wordt. En dat zou wel moeten als we de stad tenminste leefbaar willen houden.
  De Aalmarkt was een prima gelegenheid geweest om de saaiheid van het winkelaanbod wat op te krikken. Helaas dat ook daar op deze manier niets van terecht komt.

 3. Het Aalmarktproject is dus totaal mislukt, zoals beter geïnformeerde Leidenaren vanaf het begin hebben voorspeld. College en gemeenteraad kunnen de tegenstanders nu hun verontschuldigingen aanbieden, want wat werden die de afgelopen jaren verguisd en verdacht gemaakt, net zo als college en raad deden en soms nog doen (onlangs nog de burgemeester) t.a.v. tegenstanders van de RGL. Het zal echter niet gebeuren, want zo’n bestuurlijk fatsoen is er niet.

  Dat de binnenstad aantrekkelijker moet worden en dat lelijke en verslonsde plekken moeten worden opgeknapt, tja, dat weet de Leidenaar al lang. Alleen was dit nog niet tot het stadhuis doorgedrongen. Dat kan ook moeilijk met wethouders en ambtenaren van buiten de stad, jonge raadsleden met vooral landelijke ambities en een chaotische en overbodige reorganisatie van het ambtelijke apparaat. Wat dringt daar wel door, vraag je je wel eens af.
  Zou Selexis er niet willen zitten? Dat bedrijf zoekt een andere locatie dan de huidige van Kooijker. Nu komen er dus filialen van landelijke confectieketens i.p.v. de grote “publiekstrekkers”, zo wil het college, als ik het goed begrijp, en dat is het dan. Geweldig hoor, wat een verrijking van het winkelaanbod, een enorme kwaliteitsimpuls voor de binnenstad, om ook maar eens maar wat bestuurlijk jargon te gebruiken. Wat zou het de gemeente Leiden al gekost gebben?
  Wat gaat het college trouwens aan de leegstand doen? Weet men in het stadhuis dat die er is?

 4. Mooie Binnenstad???? Leiden begint een beetje op een begraafplaats te worden

  Wat Lijken , Voor lijken moet men in de dodenstad leiden zijn.

  40jaar geleden een bruisende stad met cafe’s-biljart en nu een stad zonder Hart.

 5. Oeps, het boekhandelsconcern heet Selexyz. Het was wellicht een prima kandidaat voor de Aalmarktschool geweest, maar het college heeft er liever iets met ondergoed en spijkerbroeken.

 6. Een redelijk cryptische zin uit het artikel:
  ‘Het hoofddoel van het Aalmarktproject is dat het kernwinkelgebied versterkt wordt, waardoor de binnenstad mooier en aantrekkelijker aandoet.’
  Dus het allang niet meer bestaande ‘Aalmarktproject’ gaat voor elkaar krijgen dat de ‘Binnenstad’ er aantrekkelijker uit gaat zien???
  En wanneer dat dan het hoofddoel is, wat zijn dan de andere doelen die met dit niet bestaande project nagestreeft gaan worden??

  Overigens was ons, door dezelfde instanties, al jaren geleden verteld dat de kwaliteit van de ‘Binnenstad’ weer okidoki was:
  ’22 september 2005 – Binnenste Beter, het gemeentelijke project om de kwaliteit van de Leidse binnenstad te verbeteren, is vrijwel afgerond.’
  [http://www.sleutelstad.nl/cgi-bin/news/gen1.pl?action=artikel&id=7210]

 7. Om met Lenferink te spreken: het moet nu eens afgelopen zijn met dat geklaag en, er is nu genoeg overlegd. Dus eindelijk spijkers met koppen slaan, d.w.z. Galgewater dempen, molen de Put afbreken (verliesgevend prul), toegangswegen van Haagweg en Plesmanlaan/Morssingel via gedempt Galgewaterboulevard tot aan de V&D laten lopen alwaar 2000 parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd om de bereikbaarheid te vergroten, ipv Morspoortgarage en Haagwegterrein, die veel te ver van bruisend hart verwijderd zijn! Alle winkels voor oudere generaties van kooppubliek(boven 30 jaar oud) wegjagen en meer jeans, tatoeagezetters, kappers en hamburger-eetgelegenheden voor de jeugd. Leiden moet fris en jong worden ipv oud en bedaagd. Daar zal de stad van opfleuren, van heinde en verre zullen de vele kooplustigen uit Alphen, Gouda en Woerden aangereisd komen, misschien zelfs per RGL, geloof mij! In het uiterste geval zullen ze hun heerlijke inkoopfeest besluiten met een ritje naar de kust, jawel. En zo is die hele idee van bereikbaarheid en kopen kopen kopen, ondanks de aankomende kredietcrisis en concurrentie van Den Haag (op 10 minuten), Rotterdam en Amsterdam, helemaal zo slecht nog niet!!!En als de 250 miljoen die dit allemaal kost weggegooid is, dan zien we dat later wel. Trouwens wat is dat bedrag nou in vergelijking met de 100 miljard die nu in de banken gestopt wordt, een grap, toch?
  Ganassi

 8. Stichting Politiek en Bedrijf Leiden op

  Ganassi heeft het goed begrepen. Een bezoek aan Leiden moet één groot consumptiefeest worden, er zijn veel meer parkeerplaatsen, -garages en wegen nodig, het gemak dient de kooplustige mens en in een bruisende binnenstad horen vanzelfsprekend geen oude gebouwen noch 30- of 35-plussers, tenzij ze heel rijk zijn, veel geld uitgeven en snel in hun limousines weer wegzoeven. Ook zijn wij voorstander van een luidsprekernet in de binnenstad voor vrolijke informatievoorziening (“reclame” zeggen negatievelingen) en koopgedrag aanwakkerende klanken (“lawaai” en “akoestische milieuvervuiling” zeggen azijnplassers, wij zeggen “muziek”). Dat combineert prachtig met de disco-house-techno-klanken uit de winkels en horeca-etablissementen en draagt bij aan de verlevendiging van consumptiecentrum Leiden. Het is bovendien allemaal heel goed voor de consument en stimuleert de werkgelegenheid. We kunnen ons trouwens voorstellen dat Leiden “Lenferink City, stad van consumenten” genoemd gaat worden.
  Ganassi nodigen wij uit om bij ons te gaan solliciteren. Er is een passende en zeer goed betaalde functie beschikbaar.

  Stichting Politiek en Bedrijf Leiden, ons motto: politiek is geld en alleen dat telt!

 9. Ga na gassie op

  Ganassi is een oetlul Het betekend “ga maar aan het Gassie”

  Hij doet hier het woord als hoogbegaafte en op andere artikels trapt hij zijn medemens de grond in voor een paar spelfouten.

Over de auteur

Je bent nu offline