Vrijplaats buiten spel in biedingsprocedure Koppenhinksteeg

Het College van B&W heeft vandaag drie biedingen toegelaten tot de tweede ronde van de verkoopprocedure van de Vrijplaats Koppenhinksteeg. Het bod van de Vrijplaats zelf zit daar niet bij. Ook het bod van een buurtbewoner die het pand voor de Vrijplaats wilde behouden is afgewezen. Met de drie overgebleven biedingen gaat het college verder aan de slag. Bij voorkeur wordt het complex verkocht aan de hoogste bieder. De Vrijplaats gaat bezwaar maken tegen de procedure en onderzoekt ook juridische stappen tegen de gemeente, zo laat woordvoerder Marco van Duijn weten.

Van Duijn is woedend dat de gemeente de vrijplaats-organisatie buiten spel heeft gezet. Volgens hem op volstrekt ongeldige gronden: “Ze hebben ons bod onder meer afgewezen, omdat we geen bankgarantie hadden voor ons bod van 1,50 euro.” Ook is de vrijplaats niet akkoord gegaan met de voorwaarden waaronder de officiële stukken voor de verkoopprocedure konden worden ingezien. Volgens Van Duijn omdat ze die stukken samen met een andere bieder hebben bekeken die wel al akkoord was gegaan. Ook wil de vrijplaats volgens het college geen afspraken maken met Drukkerij Nautilus die ook in een van de panden is gehuisvest. “Onzin,” aldus Van Duijn. Daar zijn zelfs al afspraken mee gemaakt. De vierde reden voor de afwijzing betreft het niet indienen van een schetsplan. Dat was één van de voorwaarden van het college. Volgens Van Duijn heeft zijn organisatie juist het meest uitgebreide schetsplan van allemaal ingediend. Namelijk het plan dat eerder is opgesteld voor de renovatie van het complex.

Volgens Van Duijn voldoet hun bod volledig aan het collegeprogramma en zou het alleen daarom al direct geaccepteerd moeten worden. Ook de Leidse raad was eerder al akkoord met dat plan, maar ging overstag toen het veel duurder bleek uit te vallen. Volgens Van Duin kan de vrijplaats het alsnog binnen de oorspronkelijke financiële kaders realiseren en zou de gemeente daarom alsnog akkoord moeten gaan. Dat het Leidse college niet uitsluit dat daar in de gemeenteraad inderdaad een meerderheid voor te vinden is blijkt wel uit het zogenaamde ‘artikel 9’ dat in de verkoopprocedure is opgenomen. Daarin staat dat het college het verkoopproces op elk moment en zonder opgaaf van redenen kan afbreken.

Leiden Nieuws Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×