Gemeente Leiden verliest in hoger beroep coffeeshop-zaak

12

De Raad van State heeft uitspraak gedaan inzake het hoger beroep van de gemeente Leiden ten aanzien van het handhaven van coffeeshop Joy en New Times in de Beschuitsteeg. De wijkvereniging en de bewoners van de Beschuitsteeg zijn zeer verheugd over de uitspraak, dat de Raad de horeca-activiteiten in strijd met het bestemmingsplan acht en geen onderbouwing ziet voor een ontheffingsprocedure of een overgangsrecht. De gemeente moet binnen zes weken een nieuw besluit te nemen over het verzoek tot handhaving, met in acht neming van hetgeen door de Raad van State is overwogen. Naar het oordeel van de wijkvereniging kan zo’n besluit niets anders inhouden dan dat de coffeeshop en het café in het pand Beschuitsteeg 6 gesloten worden, wegens strijdigheid met het bestemmingsplan.

Voor de wijkvereniging en bewonerscommissies biedt deze uitspraak ook perspectief voor vergelijkbare situaties, zoals bij de Vrijplaats Koppenhinksteeg, waarover eveneens een hoger beroep is aangespannen. De uitspraak daarover is uitgesteld, maar wordt op korte termijn verwacht.

Delen

12 reacties

 1. Weer die zeikende tyfusyuppen. Altijd maar alleen de lusten van het centrum van een stad willen.

 2. ´zeikende tyfusyuppen´. Tsja, als jij zo aankijkt tegen rechtscolleges in dit land dan hoeven we jouw mening natuurlijk niet serieus te nemen, anarchistisch vriendje van de Koppenhinksteeg…

 3. Rot effe lekker op met je ‘anarchistisch vriendje’ gelul. Ik ben gewoon een echte Leidenaar die een hekel heeft aan die nieuwe klote binnenstad bewoners van tegenwoordig, die in alle rust willen wonen. Als je rust wil pleur je maar lekker op naar een hutje op de hei. Altijd maar zeiken over alles. Ja, dat heb je als je in de binnenstad woont he. Last van de markt, last van kroegen, last van coffeeshops, last van bussen, last van fietsen, last van mensen. De stad is waar alles samenkomt.

  Die grachtenpandpootjes brengen ook geen geld op voor Leiden, want ze winkelen toch alleen maar in de Bijenkorf. Het enige wat ze doen is de huizenprijs opdrijven zodat echte Leidenaren worden gedwongen buiten hun plaats te wonen. Dus als het aan mij ligt zeg ik tegen die gasten adios, of ze moeten zich koest houden.

  De New Times zoals ik het ken van een paar jaar terug, is een relaxte tent waar je kan blowen, drinken, poolen, en geen aggressieve sfeer is zoals bij een kroeg, en het is handig dat er naast die tent een coffeeshopje zit waar je je waar kan halen.

 4. zoals uit de reactie van ??? blijkt hebben softdrugs inderdaad een vernietigende werking op de hersenen w.o. wisselende en agressieve stemmingen…

 5. Het is wel een feit dat veel mensen die in de binnenstad wonen of komen wonen steeds meer klagen over zaken die bij een binnenstad horen: kroegen, terrassen, de markt, auto’s, coffeeshops, winkels enzovoorts.

  Ga dan niet in de binnenstad wonen, er zijn genoeg woningen in buitenwijken.  

  Maar dit kun je natuurlijk op verschillende manieren kenbaar maken in je reactie…….

   

   

   

   

   

   

 6. NietVoorDePoes op

  Het enige wat ik kan zeggen is dat ik me aansluit bij ???
  Mensen gaan steeds meer zeuren over van alles en nog wat…
  Tegenwoordig vind iedereen het maar gewoon normaal om overal over te klagen, en dan wel graag zoveel mogelijk.
  De mensen die zo’n last hebben van een kroeg of een coffeeshop zitten thuis waarschijnlijk “in alle rust” aan een bekakt wijntje en nemen nog een snuifje coke…
  En dat is waarschijnlijk zo’n beetje wat Sobek straks doet, want die voelt zich geloof ik bijzonder aangevallen en zal dus tot diezelfde doelgroep behoren…

  ??? behoort tot een kleine groep mensen die voor zijn of haar mening uitkomen, en dat gewoon op een ongezouten, echte Leidse manier. Niks geen gedoe en er omheen lullen… gewoon zeggen waar het op staat en soms kunnen mensen daar niet tegen…

  Dit is althans de mening van deze oud-Leidse die is vertrokken omdat er teveel “niet-leidse troep” kwam…
  Leiden is Leiden niet meer..
  Zelfs op 3 oktober niet meer…

 7. Beste ???

  je vergat er nog een,last van de vislucht op de markt,daar heb je gelijk in ze hebben overal last van,maar ik zou toch niet graag naast je wonen,daarom ben ik verhuisd.

  vr.gr.  jonas.

   

 8. Ik ben een voorstander van koffieshops en ook van het verstrekken van soft drugs, maar er moet niet téveel overlast van komen voor de buurt. Daar kan ik niet over oordelen. Maar dat geldt voor alles en iedereen. We moeten een beetje rekening houden met anderen. En inderdaad, mensen die kiezen om in de stad te wonen, moeten niet teveel zeuren over overlast van dingen, die bij een stad hóren. Ga dan ergens anders wonen. Niettemin, die ??? zonder naam met zijn gescheld getuigt evenmin van veel fatsoen. Ik vind dat de redactie van deze krant dit soort reacties moet weigeren !

 9. New Times ligt in een gezellig stukje Leiden. Het is een rustige zaak, relaxed, niks aan de hand. Waarom moet het dicht van het CDA? Omdat de papieren niet kloppen? Tja als de overheid steeds regels erbij maakt is het moeilijk om steeds de juiste papieren te hebben. Het doet me denken aan Otje, het boek van Annie M.G. Schmidt. Of is het echt omdat de gemeente 8 coffeeshops genoeg vindt? Waarom 8? Wie heeft dat bedacht? Dat betekent minder concurrentie, gunstig voor de overblijvers!
  Wat een gezeur weer en dat allemaal omdat een paar overgevoelige, over het paard getilde binnenstadbewoners een hekel hebben aan mensen die plezier hebben. Zeurpieten die zelf niks leuks te doen hebben en uit verveling brieven gaan sturen aan officiële instanties. Vervolgens boos worden omdat ze hun zin niet krijgen, maar blijven drammen en naar de rechter stappen uit pure frustratie. Lekker in een buitenwijkje gaan wonen zou ik zeggen, met een tuin ofzo en een hond of een kat, dat scheelt tegen de verveling.

 10. toedeledokie op

  en als je dan in een rustige buitenwijk woont, dan krijg je de complete verslaafden”zorg” in je buurt, omdat de wijk “het kan hebben”.

  Dus in het centrum wonen zonder te klragen mag neit

  en in een buitenwijk wonen kan ook niet, want van mensen die het tegoed hebben, daar houdt het stadsbestuur niet van

  maar van de OZB die die buitenwijk opbrengt, daar zegt de Portomonee van de Ander geen nee tegen.

 11. R. Dentener op

  Wanneer gaat deze gemeente eens gewoon handhaven of nog liever een nulbeleid of nulstelsel invoeren? Dit soort zaken horen natuurlijk niet thuis in onze prachtige historische binnenstad. Ze trekken gespuis aan, criminaliteit en zorgen voor overlast in de buurt waar mensen gewoon willen kunnen wonen en normaal winkelen. Wat een verschirkkelijk slap beleid van ons gemeentebestuur dat er meerdere rechstzaken aan te pas moeten komen om een illegale situatie aan te pakken. Tsja, de anonieme reacties van enkelen hierboven zal ik maar niet op ingaan. Als ik hen zo beluister staan zij een totale verloedering van de binnenstad voor en willen zij iedereen met een beetje geld maar meteen wegjagen uit het centrum. Het is duidelijk uit welke hoek (of steeg) die kritiek komt…

 12. Wat een gezeik allemaal om new times en joy te sluiten, 2 zaken waar nooit geouwehoer is en je gewoon een blowtje kan roken.

  Overlast van auto’s is er niet meer en overlast buiten is er ook niet omdat new times een rookruimte heeft, over de omliggende horeca gelegenheden hoor ik niets, waar ze wel tot 2 uur s’nachts buiten moeten gaan staan om te roken.

  Wat te denken van de markt op zaterdag wat een herrie en een troep ff procederen en dicht die markt.

  waarom gaan ze in hemelsnaam in de binnenstad wonen?

   

  New times voorheen high times zit er al ongeveer 25 jaar ( een begrip in de stad ) en nu zou hij gesloten moeten worden? dat kan toch niet wat is dit nou?

  Lukt het niet om ze met een rookbeleid te laten sluiten dan maar op deze manier.

  Waar is het CDA mee bezig inplaats van de horeca in Leiden te stimuleren proberen ze het gewoon te sluiten. niet zo vreemd dat ze vreselijk veel zetels hebben verloren, persoonlijk hoop ik dat ze bij de volgende verkiezing totaal onderuitgaan.

   

Je bent nu offline