Doek valt voor café New Times en coffeeshop Joy

12

De gemeente Leiden werkt niet meer mee aan de legalisering van café New Times en coffeeshop Joy. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat gisteren besloten. De exploitanten van het café en de coffeeshop krijgen maximaal 1 jaar de tijd om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen en hun zaak te sluiten. Eerder wilde de gemeente het bestemmingsplan wijzigen om de twee zaken zo te legaliseren. Vorige maand stelde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State klagende omwonenden echter in het gelijk, waardoor legalisatie geen optie meer is.

Voor eigenaar Evert Wolf komt het besluit als een donderslag bij heldere hemel: “Nadat het college in oktober vorig jaar besloot om te gaan legaliseren heb ik een hele forse investering gedaan in het ‘rookvrije horeca-verhaal’. Dat geld had ik beter in mijn zak kunnen houden, want het kan maanden duren voor je hier je uitkering ontvangt. We staan straks op straat en kunnen een bijstandsuitkering aan gaan vragen.”

Niet alleen klagende omwonenden dragen volgens een van de vaste gasten schuld aan het verdwijnen van New Times en Joy: “Ook de media hebben haar steentje bijgedragen. Telkens werd mijn stamkroeg omschreven als ‘illegaal’, ‘illegale coffeeshop’ of ‘drugskroeg’. De algemene opinie zal zo zijn verworden tot: daar zijn we maar beter vanaf.” Maar voor mij en vele anderen is en was er niets illegaals aan. Je betaalt gewoon voor je drankje, roken mag alleen maar achter glas, de eigenaar betaalde netjes alle leges en belastingen en als je je tas met boodschappen liet staan of zelfs je portemonnee liet liggen, werd hij netjes voor je apart gehouden, zodat je het de volgende keer mee kon nemen.”

Delen

12 reacties

 1. Hoe kan een zaak nu 20 jaar bestaan en plotseling niet meer in het bestemmingsplan passen? Moet nu het café van Jan ernaast ook weg? En dan de markt sluiten omdat daar toch ook wel wat geluid en stank wordt gemaakt.
  Ik bedank New Times als niet blower voor jaren van plezier, een heerlijk potje pool spelen en een stamcafé waar een heleboel bekenden en vrienden elkaar regelmatig opzochten. Ik hoop dat het tij nog kan keren want een café als de New Times vind ik in Leiden in iedergeval niet zomaar terug.

  Sterkte Evert!!

 2. eigen mening op

  Als je beslist om in het centrum te willen wonen heb je altijd overlast, van wat dan ook.
  Dit slaat dan ook nergens op!

 3. Het argument: “als je in het centrum wil wonen…”, is natuurlijk betrekkelijk. Ik woon in een buitenwijk en toen ik daar 15 jaar geleden ging wonen was er een bloeiend winkelcentrum. Nu is het een bouwval. Tja, wie in een buitenwijk woont weet dat de voorzieningen teruglopen.
  De bewoners van de Bijlmer realiseerden zich die bewuste 3 oktober ook niet dat ze in de aanvliegroute van Schiphol wonen.

  En, er kan natuurlijk iets veranderen in 20 jaar. Zowel in de opvattingen van mensen als in de omstandigheden. Soms veranderen dingen nu eenmaal.

 4. Simon Platteel op

  Wat is er aan de hand in Leiden, ’t Kruitschip geen terras, de Spiegels rode kaart, en nu New times en Joy sluiten, en dat allemaal door een paar giga klagers, de ondernemers moeten de handen ineen slaan en een collectief offensief openen tegen deze duistere figuren, die van hun gezeik een hobby hebben gemaakt, dwangsommen eisen voor elke klacht, (inkomstenderving ) en ook de burgemeester ter verantwoording roepen, want die heeft ook koniginnedag getorpedeerd, kosten ondernemers 30.000, mijn stad Leiden wordt getikt.

  Als alle coffeeshop houders een lijstje zal publiseren van gemeente ambtenaren, raadleden en wethouders die daar hun paffie halen, zul je nog versteld staan.

  Sterkte in de strijd jongens.

 5. Marie-Jeanne Berk op

  Bedankt gemeente Lijden!

  Bah, weer een bloeiende sociale pleisterplaats naar de kloten. Op deze manier verwordt Leiden tot een levenloos monument. Ik kom al ruim 20 jaar met heel veel plezier in de New Times en zelden waren/zijn daar ongeregeldheden. Als ze er al waren werden die altijd met veel beleid en liefde opgelost.

  Waarom wordt er alleen geluisterd naar mensen (vnl. de omwonenden van de Beschuitsteeg en ook vande Koppenhinksteeg) die het licht niet gunnen in de ogen van de mensen die daar al decennia komen, alleen omdat ze bang zijn dat hun meer of minder kapitale panden eventueel wel eens in waarde zullen dalen vanwege een(zeer sociale) koffieshop of vrijplaats?? 

   

   

   

 6. Mooi, eindelijk dicht die smerige junkenzooi. Zoals ook recent weer uit een wetenschappelijk rapport van de commissie Van de Donk* naar voren kwam is het onderscheid tussen soft -en harddrugs steeds kleiner aan het worden. Coffeeshops trekken van heinde en verre vreemd volk aan dat niet eens woont in de vestigingsplaats van de coffeeshop, minderjarigen beginnen op steeds jongere leeftijd aan deze troep terwijl hun hersenen nog niet volgroeid zijn en de grens tussen het criminele milieu en normale horecaondernemers blijkt in het geval coffeeshops te vervagen. Hulde aan ons gemeentebestuur dat ze eindelijk door durft te pakken op dit heikele onderwerp.

  * http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00234/13560_Bw_Drugsbelei_234377a.pdf 

 7. @ Sobek

  wat blowen betreft vind ik dat u wel een beetje gelijk hebt, de sterkte van de weed tegenwoordig is alleen maar toegenomen en dit is absoluut geen goede wending, MAAR

  Ik weet niet onder welke steen u vandane bent gekropen; de New Times is geen COFFEESHOP. Je mag er toevallig ook een jointje roken, wat pas mag boven de 18 jaar. Dit mag van de overheid, dus hopelijk van u ook.. ga er eerst eens even kijken voor u zich anoniem uitlaat over zaken waar u niets van weet.

   

 8. SIMON als ik je nu verteld dat cafe de decima ook onder vuur licht
  Door huiseigenaren in deze straat die hun kraakpand proberen te verkopen
  Voor mega prijzen van 300.000euro en hoger
  en de cafe-eigenaar niet eens meer muziek draait
  Omdat de verkopers van die huizen in de decimastraat dreigen
  Hem aan te klagen wegens geluidsoverlast
  dan zijn de belangen toch groter als een buurtcafe.

 9. Leiden begint een openluchtmuseum te worden.

  Sobek kan je aangeven welke problemen er opgelost zullen zijn door sluiting?

  In de coffeeshop wordt niet aan minderjarigen verkocht en is er nog sprake van regulering. Nu kunnen gebruikers weer richting straatdealers die toevallig ook nog wel wat andere middelen in de aanbieding hebben. Denk je dat je het THC gehalte omlaag krijgt door te verbieden? Denk je dat de criminele kwekers opeens stoppen?

  Als er een conclusie uit dat rapport getrokken kan worden, is het wel pragmatischer drugsbeleid te gaan voeren en te kijken naar sociaal maatschappelijke omstandigheden. Laat dat nou net een stuk moeilijker worden als je de betrokken instanties sluit…

  Er zal altijd rekening gehouden moeten worden met de bewoners van een stadscentrum maar volgens mij is de verhouding tussen de belangen van bewoners en de rest van de functies van het centrum al tijden zoek. Het is bizar wat een kleine groep mensen voor elkaar kan krijgen. Ik hoop dat een kleine groep mensen die het beste voor hebben met ons mooie centrum eenzelfde effect kan bereiken.

 10. Ja, inderdaad mensen; het is geen toeval dat al die plekken die moeten verdwijnen in Pancras-West liggen;
  De buurtverening aldaar bestaat nl. uit beroepsklagers.
  Klagen over zaken in hun eigen wijk geeft echter nog niet genoeg voldoening voor voorzitter Jaap van Meijgaarden; zelfs klagers over Schiphol kunnen zich tot deze man wenden.

  En wat betreft de verhalen over wiet; Het klopt dat wiet in de afgelopen jaren sterker is geworden, maar het is ook zo dat in een onlangs verschenen rapport aan minister Ab Klink alcohol en tabak de lijst aanvoeren met meest verslavende stoffen. Paddo’s en XTC staan onderaan.
  Alcohol is nog steeds nummer één moordenaar van alle verslavende middelen.
  Alle mensen die roepen dat wiet zo slecht is maar wel een alcoholisch drankje nuttigen hebben dus boter op het hoofd.
  Het huidige beleid op middelen is gebaseerd op willekeur.
  Als moordenaar nr. 1 verboden wordt (nl. alcohol) dan komt het hele land in opstand…

 11. “Alcohol is nog steeds nummer één moordenaar van alle verslavende middelen”

  Margreet – jij bent toch de bedrijfsleidster van de ILLEGALE kroeg Bar & Boos – waar ze bier verkopen onder de gangbare prijs omdat jullie geen personele kosten hebben en geen belasing of huisvesting betalen? Of ben je een andere, willekeurige Margreet? In het eerste geval, maak maar duidelijk waar je staat. In het tweede geval, neem afstand van deze hypocrisie…

 12. mevrouw Margreet, die indianenverhalen die jij hier uitkraamt komen eerder uit een ander deel van Pancras-West, namelijk de Koppenhinksteeg met al haar beroepsklagers die jarenlang de besluitvorming door het gemeentebestuur middels gerechtelijke procedures gijzelen. En hou eens op met die goedkope demonisering van de voorzitter van een Leidse wijkvereniging. Het is hetzelfde als we Marco van Duijn continu zouden demoniseren op elk forum. ‘Mensen die een alcoholisch drankje nuttigen hebben boter op hun hoofd’ volgens jou. Hahaha, hier moet ik echt om lachen, zo’n opmerking is nauwelijks nog serieus te nemen. Dus een glas wijn bij het eten is net zo slecht als elke dag hasjiesj met een hoog THC-gehalte roken. Schiet toch op mens, kraam toch niet zo’n onzin uit! Verder verklaar je “al die plekken die moeten verdwijnen liggen in Pancras-West”. Bullshit, in het coalitieakkoord 2008-2010 staat duidelijk vermeld dat het aantal coffeeshops in Leiden teruggebracht wordt van 12 naar 8. Dat geldt voor alle wijken binnen de singels en niet slechts voor Pancras-West. Je ‘gegevens’ kloppen dus van geen meter, zoals gebruikelijk…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline