Vrijplaats Koppenhinksteeg wil dat Atrium zich terugtrekt

Om de aanstaande ontruiming van de Vrijplaats Koppenhinksteeg te voorkomen zijn de verschillende organisaties die daar nu gehuisvest zijn een handtekeningenactie gestart. Met de petitie hopen ze druk uit te oefenen op het Leidse bedrijf Atrium van architect Hans Bakker dat in de panden appartementen wil realiseren. Atrium heeft nu het juridische eigendom over de panden, maar voordat ook het economisch eigendom overgaat, moeten de panden eerst zijn ontruimd. In de petitie wordt Atrium opgeroepen zich terug te trekken: “Mij lijkt het daarom voor zowel u als de Vrijplaats het beste als u zich snel en openlijk terugtrekt als mogelijke koper. Zo blijft u jarenlang getouwtrek bespaard. Het bespaart u ook nog eens een hoop geld.”

De vrijplaatsorganisaties hebben onlangs ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie over ongeoorloofde staatssteun. De gemeente Leiden heeft de vier monumentale panden voor een in de ogen van de vrijplaats belachelijk laag bedrag verkocht aan een commerciƫle projectontwikkelaar. Daarmee heeft de gemeente volgens de vrijplaats een verkapte subsidie aan Atrium gegeven. Dat is volgens Europese regelgeving verboden. Ook de Leidse SP-fractie heeft
hierover een klacht ingediend.

Leiden Nieuws Linkse Kerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×