Kort geding gemeente tegen Leidsch Dagblad

De gemeente Leiden spant een kort geding aan tegen het Leidsch Dagblad, de hoofdredactie van de krant en politiek verslaggever Binnert Glastra. Burgemeester Lenferink en wethouder Marc Witteman eisen rectificatie van een opiniërend artikel van Glastra, waarin deze schrijft dat Witteman voor de zoveelste keer zonder mandaat een contract heeft gesloten. Om hem niet in de problemen te brengen zou Lenferink dat mandaat achteraf hebben verstrekt door het te antedateren. Volgens de gemeente wordt in het artikel ten onrechte de suggestie gewekt dat wethouder Marc Witteman, toen hij het huurcontract voor de Stadsgehoorzaal tekende, daartoe niet gemachtigd. Lenferink zou Witteman de hand boven het hoofd houden, omdat die laatste in de race is voor het burgemeesterschap van de gemeente Kaag en Braassem. Het Leidsch Dagblad ziet geen reden tot rectificatie en ziet de rechtzaak met vertrouwen tegemoet. Het kort geding dient volgende week vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.

D66 heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de rechtzaak. De partij vindt het ongehoord dat het college deze stap heeft genomen. “Het is het college in de bol geslagen,” vindt duo-raadslid Peter Bootsma. “Zo’n rechtzaak komt weinig voor in Nederland. Het past helaas in de relatie tussen het stadhuis en de krant, die de laatste tijd snel verslechterd is.”

Fractievoorzitter Paul van Meenen wil nu van het college weten hoeveel geld er met de rechtzaak is gemoeid. Die kosten kunnen flink oplopen, omdat de gemeente een specialistisch advocatenkantoor in de arm heeft genomen. Daarnaast wordt er ambtelijke en besturlijke capaciteit ingezet en ook de rechtzaak zelf brengt de nodige kosten met zich mee. D66 gaat er vanuit dat de gemeente de zaak verliest en roept het college op om af te zien van de rechtzaak.

Advertentie

Leiden rechtzaakld


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×