Afspiegelingscollege definitief mislukt

Zonder de PvdA was er al geen sprake meer van een echt afspiegelingscollege, maar sinds vanavond is de wens van D66 om een zo breed mogelijk gedragen bestuursakkoord te sluiten definitief mislukt. De VVD wil niet meer verderonderhandelen, zolang GroenLinks nog aan tafel zit. Volgens VVD-fractievoorzitter Paul Laudy heeft GroenLinks vorige week het vertrouwen in de VVD opgezegd en kwam die partij daar later op terug. “En toen kwam ook die brief van de GroenLinks-achterban er nog overheen. Dan verlies je je plaats aan de (onderhandelings)tafel,” aldus Laudy. Volgens fractievoorzitter Pieter Kos van GroenLinks klopt het niet dat hij het vertrouwen in de VVD heeft opgezegd.

Kos: “Ik heb gewezen op de noodzaak om aan een vertrouwensrelatie te werken. Dat is iets heel anders en is essentieel in de nieuwe bestuursstijl die we willen. We hebben de hand uitgestoken naar de VVD. Zonde dat ze die niet aannemen. Dit toont hun gebrek aan vernieuwing.” GroenLinks wil in elk geval nog wel graag dor met de besprekingen. “We hebben ons vanavond in de fractie voorbereid op een inhoudelijk gesprek met de andere partijen,” zo laat Kos weten: “Wij hebben er nog zin in.”

De bal ligt nu bij D66. Die partij moet nu kiezen of er verder wordt gesproken met GroenLinks of de VVD. Morgen praten de partijen weer met elkaar. Wie er dan aanschuiven moet in de loop van de dag duidelijk worden. Formateur Paul van Meenen van D66 zegt nog niet te weten welke keus zijn partij zal maken: “Daar ga ik de hele nacht over nadenken.”

Getalsmatig kan D66 voor zowel de VVD als voor GroenLinks kiezen, maar een coalitie van D66, VVD, CDA en SP (24 zetels) heeft wel een ruimere steun dan een college met D66, GroenLinks, CDA en SP (22 zetels).

Inhoudelijk is het wellicht makkelijker om een college ‘over links’ te vormen. Als het aan de GroenLinks afdeling in Leiden ligt, wordt dan het CDA ingeruild voor de PvdA, waardoor er een college zou ontstaan met 24 ondersteunende zetels, maar daar lijken de andere partijen vooralsnog niet voor te voelen.

Advertentie

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×