Wethouder Strijk op het matje bij provincie

Vanavond wordt hij beëdigd als D66-wethouder van onder meer bereikbaarheid en donderdagochtend heeft hij zijn eerste afspraak in die functie op het Provinciehuis in Den Haag. Robert Strijk had zich zijn eerste werkdag wellicht anders voorgesteld, maar rustig inwerken is er voor hem niet bij. Het college van Gedeputeerde Staten, met Asje van Dijk voorop, heeft hem ontboden om uitleg te komen geven over het Leidse standpunt over de RijnGouwelijn.

Het vorige Leidse college heeft een contract met de provincie gesloten over de aanleg van de RGL over de Hooigracht en de Langegracht. De provincie wil donderdag duidelijkheid over deze overeenkomst, waarover het nieuwe Leidse college heeft afgesproken dat Leiden deze zal opzeggen. Zodra dat inderdaad gebeurt, start de provincie met stappen om de RGL zonder Leidse medewerking toch aan te leggen. Als het aan de provincie ligt, komt de omstreden sneltram dan door de Breestraat.

In Leiden is men niet erg onder de indruk van de oorlogstaal uit Den Haag. De provincie moet, om de RGL zelf aan te kunnen leggen, eerst aantonen dat het om een regionaal belang gaat. Dat belang kan bijvoorbeeld worden aangetoond met de vervoerswaarde van de RGL. Dus hoeveel mensen er gebruik van zullen gaan maken. En juist dat cijfer staat continu ter discussie. De provincie kan daar dus nog een hele kluif aan krijgen.

Advertentie

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×