De Leidse cabaretier Jochem Myjer wordt steeds actiever in de stad. Nadat hij zich recent met succes inzette voor de komst van het Glazen Huis naar Leiden (in 2011) en het jongerenhospice Xenia, heeft hij zich nu ook door de 3 October Vereeniging laten strikken. Hij wordt commissaris in de Commissie Haring & Wittebrood en zal dus op maandag 4 oktober in De Waag zijn Geusje bijdragen. (Foto's: Chris de Waard).

Grenzeloos feesten tijdens 3 oktoberviering

Ondanks alle bestuurlijke commotie binnen de 3 October Vereeniging is afgelopen vrijdagavond ook het feestprogramma voor dit jaar gepresenteerd. Daarbij werd ook alvast vooruitgeblikt naar 2011, het jaar waarin de vereniging 125 jaar bestaat. Dat lustrum gaat groots gevierd worden. Eén traditie wordt daarbij in elk geval in ere hersteld: Het springen van de fontein. Daarbij wordt de fontein op de Vismarkt ’s morgens in alle vroegte aangezet, terwijl de Reveille-gangers zich klaarmaken voor een luidruchtige tocht door het centrum om de stad te wekken. In het verleden spoot de fontein ook, maar die traditie is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. Op voordracht van de, inmiddels ook opgestapte, webmaster Cees Mentink wordt de fontein in het lustrumjaar weer een officieel programma-onderdeel.

Leidens Ontzet wordt dit jaar overigens gevierd op maandag 4 oktober. Daardoor is het weer eens een extra lange viering die op 1 oktober begint met het Minikoraal en pas om 4 oktober rond 23.30 uur wordt afgesloten met het vuurwerk. Op 3 oktober is er een beperkt programma en heeft de kermis aangepaste openingstijden. Die kermis zorgde overigens voor een flinke meevaller voor de vereniging. Door hogere inschrijvingen van de kermisexploitanten stroomde er zo’n 80.000 euro extra in het laatje van de 3 October Vereeniging. Tegenvallers waren er ook. De evenementen vielen duurder uit en door het faillissement van Drukkerij Groen zijn de advertentie-inkomsten van de Feestwijzer mogelijk verdwenen. Ook maakte de vereniging flinke kosten voor juridisch advies in verband met de plannen voor de RijnGouwelijn en een parkeergarage op het kermisterrein.

Voor het lustrum in 2011 wordt al flink gespaard. De vereniging heeft al een potje van 116.000 euro dat naar de aparte lustrumstichting ‘De Vrijheid Verlicht’ wordt overgeboekt om de risico’s in te perken die gepaard gaan met enkele extra (dure) evenementen tijdens het 125-jarig bestaan.

Dit jaar starten de eerste activiteiten richting de viering op 16 september. Dan is de inschrijving voor Haring & Wittebrood en de Hutspotmaaltijd. In de week voor 3 oktober kan heel Leiden de Koraalzang weer oefenen in de Hooglandse Kerk, maakt een feestbus met hoempaorkest een rondgang langs verschillende instellingen in de regio voor verstandelijk gehandicapten en wordt in de Stadsgehoorzaal de ‘Bonte Dinsdagavondtrein’ georganiseerd voor senioren.

De officiële aftrap van de festiviteiten wordt op 2 oktober gehouden op de Garenmarkt. Daar vindt om 16.00 uur de openingshandeling plaats. Iets dat voortaan elk jaar zal gebeuren. Na de Taptoe van de Verenigingen treedt de Hermes Houseband op. De Pleintaptoe verhuist naar de zondagmiddag en wordt gevolgd door een optreden van de band Alderliefste.

Ook op maandag 4 oktober staan er grote namen op het programma. Zodra de Grote Optocht, die dit jaar als thema ‘Grenzeloos Feesten’ meekrijgt, aan de Garenmarkt voorbij is getrokken, beklimt Topper Jeroen van der Boom het podium. Zijn optreden wordt gevolgd door de Leidse Popstars-winnaar Wesley Klein die ook zijn nichtje, de Leidse zangeres Melissa Beij, meeneemt. De serie optredens wordt afgesloten door Xander de Buisonjé. Voor de jongere kinderen zijn er activiteiten op het Stadhuisplein.

De kermis belooft ook dit jaar weer een grote trekker te worden. Niet alleen duurt hij een dagje langer, maar ook is het kermisterrein weer iets opgerekt. Een speciaal spookhuis en een ander reuzenrad dan normaal zullen er in elk geval te vinden zijn. Of er nog een echte primeur te bewonderen valt, is nog afhankelijk van lopende onderhandelingen met kermisexploitanten.

Advertentie

Cultuur Leiden 3 Oktober 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×