Voorzitter Els van Eijck van Heslinga nam afgelopen middag het eerste exemplaar van de Feestwijzer 2010 in ontvangst. (Foto: Chris de Waard).

Leiden weer op z'n kop tijdens uniek feest

Nog een kleine maand en dan staat de hele stad weer op z’n kop tijdens de viering van Leidens Ontzet. “Een uniek feest, maar ook een herdenking. Even stilstaan bij wat het betekent om van een vijand ontzet te worden,” zo opende voorzitter Els van Eijck van Heslinga afgelopen middag de persconferentie in Koetshuis de Burcht waar de vereniging het programma voor de komende viering bekendmaakte.

Inschrijven:

De festiviteiten beginnen overigens ook dit jaar alweer half september. Op 13 (alleen voor leden) en 14 (ook voor niet-leden) september kan op het stadhuis worden ingeschreven voor de gratis muzikale voorstelling voor senioren. Tussen 11.00 uur en 13.30 uur. Donderdag 16 september volgt de inschrijving voor haring, hutspot en wittebrood in De Waag. Iedereen kan daar tussen 16.30 uur en 21.00 uur terecht.

Oefenen voor Koraal:

Op woensdag 22 september stroomt de Hooglandse Kerk weer vol. Onder (bege)leiding van dirigent Wim de Ru kan iedereen alvast inzingen voor de Koraalzang. Aansluitend worden er bloemen gelegd bij het gedenkteken van burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf. Hij overleed in 1604 en werd in de kerk begraven.

Bonte Dinsdagavond Trein:

Op zondag 26 september staat de Stadsgehoorzaal van 14.00 uur tot 16.30 uur in het teken van de Bonte Dinsdagavond Trein. Een middag in het teken van het gelijknamige radioprogramma dat de AVRO van 1936 tot 1940 en van 1945 tot 1957 uitgezond. Het was een van de populairste programma’s uit die dagen en het zorgde voor de eerste landelijke bekendheid van artiesten als Snip & Snap, Bobbejaan Schoepen, Toon Hermans, Rudi Carrell, en Willy Alberti. De middag in Leiden wordt gepresenteerd door Chiel van Praag en Michael van Hoorne.

Historische Lezing:

Diezelfde middag wordt in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg de 3 oktoberlezing gehouden door Dr. Henk den Heijer. Hij spreekt over de vele tegenslagen waarmee de watergeuzen te kampen hadden op hun tocht door het ondergelopen holland, op weg om Leiden te bevrijden. Soms hing het ontzet van Leiden aan een zijden draadje, maar uiteindelijk kwam het goed. De lezing is gratis bij te wonen, maar er zijn slechts 200 plaatsen beschikbaar. Kaarten kunnen op 26 september vanaf 14.00 uur worden afgehaald. De lezing begint om 15.00 uur. 

Rondtour langs verstandelijk gehandicapten:

Voor het tweede achtereenvolgende jaar laat de 3 October Vereeniging een bus door de regio rijden, waarmee verschillende instellingen voor verstandelijk gehandicapten worden getracteerd op een muzikaal programma met clowns.

Minikoraal:

Op 1 oktober doet een recordaantal van meer dan 50 scholen uit Leiden en omgeving mee aan de Minikoraal op de Garenmarkt. Van 13.30 uur tot 14.30 uur zingen duizenden basisscholieren hun keel schor. Tijdens de Minikoraal wordt ook aandacht geschonken aan de Doe-een-Wens stichting.

Kermis:

De kermis duurt dit jaar een dagje langer. Omdat 3 oktober op zondag valt, en de officiële viering dus op maandag, is de kermis 3 dagen open. Op 2 oktober van 14.00 uur tot 02.00 uur, op 3 oktober van 13.00 uur tot 22.00 uur en op 4 oktober van 09.00 uur tot 01.00 uur zijn de ruim 150 attracties te bezoeken.

Officiële opening der feesten:

Op 2 oktober om 15.74 uur (16.14 uur)vindt op de Garenmarkt de spectaculaire openingsact van het feest der feesten plaats. Vorig jaar werd dat officiële moment geïntroduceerd en dat is zo goed bevallen, dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Dit jaar met de Italiaanse groep ‘Fiësta’ die een spectaculaire act opvoert. ’s Avonds gaat het feest op de Garenmarkt verder met een optreden van de Hermes House Band.

Grote Hutspotmaaltijd en Grote Taptoe:

Om 17.00 uur kan iedereen (die zich heeft ingeschreven) aanschuiven voor de hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht. Als rond 18.30 uur de laatste happen naar binnen worden gewerkt, stellen om de hoek vele honderden deelnemers aan de taptoe zich inmiddels op bij de Kaasmarkt. Het ‘Lint van Licht’ vertrekt stipt om 19.30 uur voor de rondgang door het centrum.

Pleintaptoe, Jazz at the Burcht: Alderliefste

De Pleintaptoe wordt ook op de Garenmarkt gehouden en wel op 3 oktober. Ook is er die dag een (besloten) kinderkermis met clowns, googchelaars en een treintje op de kinderafdeling van het LUMC, zodat ook daar Leidens Ontzet meegevierd kan worden. Een ander inmiddels vast onderdeel is Jazz at the Burcht. Bij de burcht met onder andere Frits Landesbergen. Op de Garenmarkt speelt vanaf 17.00 uur de band Alderliefste.

Op maandag 4 oktober wordt het traditionele programma afgewerkt. Om 07.00 uur de Reveille op het Stadhuisplein en om 23.30 uur het afsluitende vuurwerk bij de Zijlpoort. Daar tussenin de uitreiking van Haring & Wittebrood, de Koraalmuziek, de Herdenkingsdienst en de Grote Optocht.

Het complete programma met uitgebreide toelichting staat in de vandaag onder de leden verspreidde Feestwijzer. Die is volgens voorzitter Els Heslinga dit jaar zo dik, dat de kostuums ervan uit model raken, als het boekwerkje in de binnenzak wordt geschoven. Ook wordt er net als vorig jaar een 3 oktoberkrant verspreid. In samenwerking met het Leidsch Dagblad gaan er 70.000 exemplaren de regio in. Alles over 3 oktober staat ook op www.3october.nl.

Advertentie

Cultuur Leiden Regio 3 Oktober 2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×