In het hoekhuis Lammermarkt 55/Marktsteeg 10 en Marksteeg 12 (zonder de begane grond)  krijgt, als het aan het college ligt, de vrijplaats hun herhuisvesting. (Foto's: Chris de Waard).

Strijd gemeente en vrijplaats duurt voort

Even leek het erop dat er, met de komst van een nieuwe politieke wind na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, alsnog een oplossing zou komen voor de activiteiten van de ontruimde Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK). Het college zag in een rijtje panden aan de Vrouwenkerksteeg en de Dolhuissteeg een mogelijke nieuwe, legale, locatie voor de vrijplaats. De SVK reageerde positief en ging aan de slag met plannen voor de nieuwe stek. Vandaag besloot het college toch nog anders.

In de ambtelijke verkenning die de afgelopen periode is uitgevoerd, kwamen ook de panden die aan de te ontwikkelen poptempel De Nobel grenzen, Marktsteeg / hoek Lammermarkt, in beeld als nieuwe vrijplaatsplek. Na een eerste verkenning van de voor- en nadelen van beide locaties spraken vrijplaats en gemeente af om een gezamenlijk gedragen stuk te produceren en daaruit te kiezen. Zo ver kwam het niet.

Volgens Reinier Verkbeek van de SVK leek het of de Leidse ambtenaren over heel andere panden spraken: “Wij hadden het over appels en zij spraken over peren, zo voelde het een beetje.” Vervolgens heeft de gemeente zelf een stuk opgesteld waarin per locatie de voor- en nadelen op een rij zijn gezet voor zowel de gemeente als voor de SVK. Daaruit kom de locatie Marktsteeg / Lammermarkt voor beide partijen veruit als beste uit de bus. Volgens de gemeente tenminste.

De SVK kan zich niet vinden in de notitie en ook niet in de uitkomst en heeft de gemeente een uitgebreide reactie gestuurd. De panden bij de Vrouwenkerksteeg zijn volgens de SVK perfect voor de vrijplaats, terwijl in de Marktsteeg volstrekt onvoldoende ruimte is. Bovendien staat de gemeentelijke opsomming volgens Verbeek en de zijnen vol fouten en zelfs met lasterlijke beschuldigingen. Toch is Verbeek niet alleen negatief: “We zijn echt blij dat we nu in gesprek zijn over een oplossing. We wijzen de Marktsteeg vooralsnog ook niet helemaal af, ander staan we straks misschien weer met lege handen.” Het onderbrengen van de Weggeefwinkel is het grootste knelpunt als de vrijplaats naar de Marktsteeg zou verkassen. Er is daar maar beperkt ruimte op de begane grond en zowel vrijplaats als gemeente willen een meer gezichtsbepalende uitstraling op die plek in de stad.

Omdat de decennialange strijd binnen de Leidse politiek zo’n beladen onderwerp is, doet het college vrijwillig afstand van de bevoegdheid om de SVK een aanbod te doen. Het definitieve besluit wordt overgelaten aan de gemeenteraad die het voor 5 oktober op de agenda heeft gezet.

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×