Menno en Miep Smitsloo zetten na 20 jaar een punt achter de organisatie van het Haring en Corenwijngala. (Foto's: Chris de Waard).

Laatste(?) Internationale Herdenking Leidens Ontzet

Afgelopen avond vond in de Pieterskerk het laatste Haring en Corenwijngala plaats. Menno Smitsloo, voorzitter van de Stichting Internationale Herdenking van Leiden Ontzet stopt er mee. Na 20 jaar vindt hij het welletjes geweest: “Je moet stoppen op je hoogtepunt,” zo verklaart hij zijn beslissing. Of er volgend jaar inderdaad geen gala meer is om de bevrijding van Leiden te vieren en herdenken is echter nog zeer de vraag. Van meerdere kanten klonken geluiden om een manier te vinden om het evenement voort te zetten of om in elk geval een vervangend evenement te organiseren. Hoe het ook zei, de 20 jaar dat Smitsloo en de zijnen het gala organiseerden waren voor de gemeente Leiden in elk geval reden om Smitsloo met een blijk van waardering in de vorm van een beeldje van Cornelis Joppensz in het zonnetje te zetten.

Diezelfde gemeente trok zijn handen nog maar enkele jaren geleden van het gala af. In elk geval in financiële zin, door zich als sponsor terug te trekken. Dat Leiden nu weer enthousiast is voor een gala als dit, is volgens wethouder Robert Strijk (D66, economische zaken) met 1 woord te verklaren: collegewisseling. De gemeente hoopt nu dat het gala een vervolg krijgt en wil daar zelfs een actieve rol in spelen.

Op het programma van het laatste gala in deze setting, stond onder meer de Leidse zanger Wesley Klein die de zaal al snel plat kreeg.

Advertentie

Leiden 3 Oktober 2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×