Ook directeur Dirk van Delft van Museum Boerhaave was naar de commissie gekomen. hij uitte zijn zorgen over de mogelijke komst van de vrijplaats naar het Vrouwenkerkhof. Het museum wil graag dat er in de panden een instituut wordt gevestigd dat aansluit bij de activiteiten van Boerhaave. Daarvoor zijn ook al verkennende gesprekken met het Bio Science park geweest. (Foto: Chris de Waard).

Raadsmeerderheid lijkt voor Marktsteeg als nieuwe vrijplaatsplek

Gisteravond vergaderde de raadscommissie Ruimte & Regio over een nieuwe plek voor de eerder dit jaar ontruimde Vrijplaats Koppenhinksteeg. Er liggen twee opties voor. De eerder door het college aangeboden panden aan het Vrouwenkerkhof en de Dolhuissteeg, en enkele panden in de Marktsteeg en de Lammermarkt. De vrijplaats vindt die laatste plek eigenlijk niks. Er zou niet voldoende ruimte zijn om plaats te bieden aan alle voormalige vrijplaats-organisaties.

De raad lijkt in meerderheid nu juist wel voor de Marktsteeg te kiezen. De ambities van de vrijplaats passen goed in het Cultuurkwartier dat de gemeente daar graag wil, bovendien wordt er betwijfeld of de vrijplaats wel over voldoende financiele middelen kan beschikken om de sterk verpauperde panden bij het Vrouwenkerkplein aan te kopen en goed te renoveren. “Dat wordt een financiele molensteen voor de vrijplaats, dat moeten we ze niet aandoen,” zo verwoordde ChristenUnie fractievoorzitter Guido Terpstra de gevoelens van meerdere fracties.

Namens de vrijplaats spraken architect Reinier Verbeek en historicus Cor Smit de commissieleden toe. Ze hamerden vooral op het gebrek aan ruimte in de Marktsteeg. Die boodschap kwam aan. Veel partijen in de raad zien wel iets in een ‘Marktsteeg Plus’ variant. Daarbij zou er een extra ruimte moeten worden toegevoegd aan de panden die nu door het college zijn aangeboden.

Die extra ruimte zou dan wel ten koste gaan van de foyer van de kleine zaal van het te realiseren muziekcentrum De Nobel waar het LVC ondergebracht wordt. Daar moet dan een andere optie voor gevonden worden. “Die is er niet,” zo liet cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan na afloop van de vergadering weten. Hij weigert de Nobel-plannen aan te passen. “Die plannen aanpassen betekent sowieso vertraging. Dat kunnen we ons niet permitteren, want het LVC moet op tijd vertrekken uit het Aalmarkt gebied. We kunnen ons geen vertraging veroorloven.” Ook zou zo’n wijziging mogelijk tonnen extra kosten met zich meebrengen in verband met geluidswerende maatregelen tussen de panden.

De vrijplaats zelf voelt overigens ook niet zoveel voor die variant, maar wijst hem ook niet af. Vooral om te voorkomen dat ze straks met lege handen staan. Het LVC wil niet verder gaan dan samenwerken met de vrijplaats, maar de foyer afstaan is een ‘no-go’. “Dan krijgen we de exploitatie van het muziekcentrum niet rond en is het einde Nobel,” aldus LVC-voorzitter Egon Snelders, die hoopt dat er alsnog een andere plek voor de vrijplaats gevonden wordt.

Een laatste mogelijkheid is nog dat de gemeente aan de Lammermarkt een los pand beschikbaar stelt om toe te voegen aan een nieuwe vrijplaats op die locatie. Als hoofdlocatie zouden dan de panden in de Marktsteeg en het hoekpand met de Lammermarkt gaan fungeren, de weggeefwinkel zou dan op loopafstand een eigen plek kunnen krijgen. Of dat een realistisch scenario is, gaat de gemeente onderzoeken. De vrijplaats is daar niet persé tegen.

De buurt liet tijdens de vergadering ook van zich horen. Voorzitter Herma Geboers van wijkvereniging Noordvest is bang dat het veel te druk gaat worden in het gebied rond de steeg. De wijkvereniging wil dat de panden niet worden verkocht, aan wie dan ook, alvorens goed is uitgezocht hoe de bezoekersstromen in goede banen geleid gaan worden. Daarnaast liet ze weten dat de wijk enorm teleurgesteld is in de gemeente. Die heeft de wijk pas vorige week officieel op de hoogte gebracht van de plannen. “Een foutje,” volgens wethouder Van Woensel: “We hebben de brief per ongeluk naar de verkeerde wijkvereniging (Maredorp) gestuurd.”

Namens de klankbordgroep Muziekcentrum de Nobel had woordvoerder Glazenborgh soortgelijke kritiek. Ook die klankbordgroep voelde zich voor het blok gezet door de gemeente omdat er niet vooraf overleg was gevoerd. “Waarom zet de gemeente die panden niet gewoon on Funda,” zo vroeg hij zich af. “Dan kan iedereen ze kopen voor een marktconforme prijs. Als dat dan de vrijplaats is, wie zijn wij dan om daar tegen te zijn.”

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×