SLO: "Draadloze RGL gevaarlijk voor pacemakers"

De Stadspartij Leiden Ontzet waarschuwt het college in een serie vragen voor mogelijke gevaren, mocht de RGL deels zonder bovenleiding door de Leidse binnenstad gaan rijden. In dat geval ontstaat er vlogens de SLO namelijk een zich verplaatsend electromagnetisch veld dat voor problemen of zelfs levensgevaarlijke situaties kan zorgen. Zo zou dat veld pacemakers kunnen ontregelen. Ook zijn er storingen te verwachten in de electronica van poortjes bij winkels en moeten de milieueffecten van het veld nog nader worden onderzocht.

Verder wijst de SLO erop dat treinstellen die beperkte afstanden zonder bovenleiding moeten kunnen overbruggen veel duurder zijn dan reguliere treinstellen. Dat komt doordat ze moeten worden uitgerust met snel laadbare lithium-ionaccu’s. De SLO vindt dat de provincie Leiden als levend proefkonijn gebruikt door de nieuwe technieken in Leiden toe te willen passen. Hoge extra kosten en aanzienlijke vertragingen liggen volgens de SLO op te loer. De partij pleit daarom voor een RGL via bestaand spoor.

Leiden Regio RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×