Groene Oostvlietpolder weer ter discussie

Na het tegenhouden van de RijnGouwelijn komt ook een tweede afspraak uit het beleidsakkoord tussen D66, VVD, CDA en SP steeds verder onder druk te staan: het groen houden van de Oostvlietpolder. Stuurde de provincie Zuid-Holland in september al een stevige brief aan Leiden, nu dringt ook de regio Holland Rijnland aan op naleving van eerder gemaakte afspraken.

In een brief aan het Leidse college schrijft burgemeester Jos Wienen van Katwijk, in zijn functie van vice-voorzitter van Holland Rijnland, dat Leiden zelf maar met een alternatieve locatie moet komen voor een flink bedrijventerrein in de regio. “De Oostvlietpolder is feitelijk een van de centrale afspraken uit de regionale bedrijventerreinenstrategie van Holland Rijnland.” Het wegvallen van 29 hectare bedrijventerrein heeft volgens Wienen niet alleen voor het Leidse bedrijfsleven consequenties, maar voor een groot deel van de regio.

Als Leiden vasthoudt aan het groen houden van de Oostvlietpolder, moet het in de ogen van de regiogemeenten ook zelf maar met een alternatieve locatie komen voor een vergelijkbaar bedrijventerrein. Eerder vonden de Leidse coalitiepartners juist dat etra ruimte voor bedrijven maar in de regio gevonden moet worden.

Volgens de provincie is een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder een ‘regionaal belang’ dat geschaadt wordt als Leiden de polder groen houdt. “Wij bevelen u aan geen bestemminsplannen in procedure te brengen waarin het bedrijventerrein Oostvlietpolder wordt geschrapt,” zo dreigt de provincie die in zo’n geval, net als bij de RijnGouwelijn, er vanuit gaat een inpassingsplan te kunnen maken om het bedrijventerrein zonder Leidse instemming toch aan te kunnen leggen.

Leiden Regio Oostvlietpolder


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×