Directeur Boerhaave: "Vrijplaats naar Vrouwenkerkplein is daad van bestuurlijk wangedrag"

Een vrijplaats met een weggeefwinkel, een café en muziekoptredens aan het Vrouwenkerkplein zet de toekomst van een prachtig stukje stadscentrum op het spel. Verkoop van de panden aan het plein aan de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) is een daad van bestuurlijk wangedrag. In die bewoordingen trekt directeur Dirk van Delft van Museum Boerhaave, daarin gesteund door buurtvereniging Maredorp – De Camp, van leer tegen D66 in Leiden. De grootste partij in de Leidse raad liet vorige week weten dat de SVK wat D66 betreft naar het Vrouwenkerkplein mag, als ze het kunnen betalen.

“Met grote teleurstelling heeft Museum Boerhaave kennis genomen van het standpunt van de D66-fractie inzake de nieuwe vestigingsplaats van de Vrijplaats ‘Koppenhinksteeg,” aldus Van Delft die het volstrekt oneens is met de stelling van D66 dat met de komst van de vrijplaats naar het plein twee vliegen in één klap – behoud van cultureel-maatschappelijke activiteiten én van cultureel-historisch erfgoed op deze bijzondere locatie, waar in vroeger tijd een kerk met bijbehorend (kerk)hof heeft gestaan – worden geslagen. “Wij hebben niets tegen een Vrijplaats maar wel tegen een Vrijplaats op deze locatie. Op het spel staat de toekomst van een prachtig stukje stadscentrum. Vestiging van de Vrijplaats met zijn weggeefwinkel, zijn mogelijkheden voor muziekoptredens en een café staat haaks op het door de buurt en het museum gewenste rustieke karakter dat de gemeente het plein heeft toebedacht.”

Museum Boerhaave gaat zelf middels nieuwbouw uitbreiden naar het plein en wil dat ook de noordwand die in beeld is als plek voor de vrijplaats, een zekere allure krijgt. Van Delft: “Een bestemming die de belangen van de omwonenden, de stad Leiden en het museum met elkaar verbindt en combineert. Vestiging van de Vrijplaats op het Vrouwenkerkplein fnuikt de herontwikkeling van een beeldbepalend deel van de binnenstad.”

De museumdirecteur en de buurtvereniging denken dat het LVC flink heeft gelobbyd bij D66. De tweede optie voor de vrijplaats, in de Marktsteeg, zorgt voor problemen met muziekcentrum De Nobel dat daar gerealiseerd gaat worden. Het LVC wordt daar de belangrijkste gebruiker en liet eerder weten dat het hele plan op losse schroeven komt te staan als de vrijplaats ook een plek in de steeg krijgt. “D66-prominent Egon Snelders, voorzitter van het LVC en toekomstig hoofdgebruiker van De Nobel, waakt over het overeind blijven van het muziekcentrum. Maar het heeft er alle schijn van dat D66 weinig heeft nagedacht over problemen die vestiging van de Vrijplaats aan het Vrouwenkerkplein met zich meebrengt. Hoezo ‘behoud van cultureel-historisch erfgoed’? Waar haalt de Vrijplaats het geld vandaan? Of vindt D66 soms dat de gemeente de Vrijplaats de kavels aan de Noordwand voor een habbekrats moet aanbieden, in plaats van de marktwaarde te eisen,” zo vraagt Van Delft zich af. “Dat zou neerkomen op een daad van bestuurlijk wangedrag en omzeilt de vraag waar de Vrijplaats het geld vandaan haalt om de panden tegen de marktwaarde te kopen, te restaureren en te onderhouden.”

Van Delft besluit zijn schriftelijke tirade aan D66-fractievoorzitter Paul van Meenen met de stelling dat het ‘diep treurig is om te zien hoe achteloos en ondoordacht D66 met de Noordwand van het Vrouwenkerkplein omspringt’: “Er zit geen enkele visie achter de keuze, iedere gedachte over de toekomst van de Leidse binnenstad ontbreekt. Geen fatsoenlijke afweging maar een gevalletje ‘weg van de minste weerstand'”.

Aanstaande donderdag staat de vrijplaats weer op de agenda van de raadscommissie Ruimte en Regio. Dan wordt duidelijk of de raad de voorkeur van het college deelt om de SVK de panden in de Marktsteeg aan te bieden of dat er toch een meerderheid is voor herhuisvesting aan het Vrouwenkerkplein. De panden aan de Marktsteeg heeft de gemeente laten taxeren op 385.000 euro. Voor het rijtje vervallen panden aan het Vrouwenkerkhof en de Dolhuissteeg wil de gemeente 541.000 euro ontvangen. Daar komen de restauratiekosten nog bovenop.

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×