Vrijwilligers en bestuursleden van de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg wachten gespannen af voor welke lokatie de raad zal kiezen. De Markststeeg of toch het door hen zo gewenste Vrouwenkerkplein.(Foto: Chris de Waard).

Leiden krijgt Vrijplaats Vrouwenkerkplein

Na jaren van procedures, die in februari dit jaar uiteindelijk leidden tot de ontruiming van de Vrijplaats Koppenhinksteeg, heeft de gemeenteraad vanavond een flinke stap gemaakt richting een legale vrijplaats aan het Vrouwenkerkplein. Een raadsmeerderheid van CDA, SP, D66, GroenLinks, PvdD, Leefbaar Leiden en de SLO vindt die lokatie beter dan de panden aan de Marktsteeg en de Lammermarkt waaraan het college de voorkeur gaf. De  Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg moet nu met het college overeenstemming zien te bereiken over de aankoop en de (tijdige) renovatie van de panden aan het Vrouwenkerkhof en de achterliggende Dolhuissteeg. Dat moet van de raad wel tegen een marktconforme prijs. Die is door de gemeente getaxeerd op 541.000 euro. Als de vrijplaats dat niet kan betalen is de raad bereid om subsidie te verlenen. Hoeveel moet aanstaande dinsdag duidelijk worden. De ChristenUnie heeft een amendement aangekondigd om een maximum aan dat subsidiebedrag te verbinden. Dat moet ook, denkt wethouder Van Woensel die bang is dat er anders sprake kan zijn van ongeoorloofde overheidssteun. De renovatie zegt de vrijplaats zelf te kunnen betalen.

De VVD, de PvdA en de ChristenUnie stemden tegen de verkoop van de panden. De ChristenUnie wil eigenlijk dat er verder gezocht wordt naar een andere lokatie. Fractievoorzitter Guido Terpstra vindt dat het Vrouwenkerkplein veel teveel potentie heeft om er een vrijplaats te vestigen. Hij ziet liever dat er plannen voor een hoogwaardige invulling, zoals ook de buurt en Museum Boerhaave willen, worden gemaakt.

De PvdA voelt meer voor de Marktsteeg en denkt dat de vrijplaats de financiering voor het Vrouwenkerkplein niet rond zal krijgen. Raadslid Van Dongen had de berekeningen van de vrijplaats nog eens tegen het licht gehouden en constateert dat de onderbouwing niet deugt. “Er dreigt een verschil van tonnen.” Nu de verhuizing toch door lijkt te gaan, vroeg ze om dan in elk geval op te nemen dat de gemeente een terugkoopoptie krijgt voor de panden, mocht de vrijplaats daar ooit weggaan. Dat voorstel werd unaniem overgenomen.

Ook de VVD wil niets weten van de verhuizing naar het Vrouwenkerkplein. Raadslid Frederik Zevenbergen denkt dat de raad met het besluit van vanavond de deur heeft opengezet naar een plan dat wel 2,5 miljoen kan gaan kosten: “Het is een schandalige tombola van belastinggeld.” Daarnaast denkt de VVD dat in de Marktsteeg juist een mooie kruisbestuiving had kunnen plaatsvinden met het LVC in muziekcentrum De Nobel dat daar ook wordt gerealiseerd. Dat het LVC daar juist fel tegen is, vindt hij onbegrijpelijk haantjesgedrag, omdat de exploitatie van De Nobel volgens hem nooit sluitend te krijgen is. Samen met de vrijplaats was dat in zijn ogen wel gelukt. “Het was jullie redding geweest,” zo voegde hij LVC-voorzitter Snelders toe. Eén punt haalde hij wel binnen: in het koopcontract wordt opgenomen dat er slechts para-commerciële horeca wordt toegestaan.

Wat er nu met de andere lokatie gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De gemeente heeft de panden in de Marktsteeg nu niet meer nodig. Wethouder Van Woensel wil ze zo snel mogelijk in de openbare verkoop doen.

Cultuur Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×