bv.leiden zegt vertrouwen in centrummanager op

De belangenvereniging voor ondernemers in Leiden is niet tevreden over de manier waarop het Centrummanagement Leiden (CML) wordt geleid. De onvrede bestaat al langer, maar daar werd volgens voorzitter Arjan Vels niets mee gedaan. De maat is nu vol. De belangenbehartiger van de ondernemers in het centrum is veel te breed bezig. In plaats van het organiseren van de ondernemers en verzorgen van een stevige lobby voor het Leidse bedrijfsleven, is centrummanager Joost Bleijie veel te veel bezig met het organiseren van allerlei activiteiten waar het CML niet op is ingesteld. Gevolg: een tekort van 160.000 euro door een mislukte ijsbaan en een serie andere activiteiten die met verlies werden afgesloten.

Voorzitter Arjan Vels van de overkoepelende ondernemersvereniging bv.leiden is het helemaal zat: “Bleijie heeft een ontzettende puinhoop gecreëerd. Hij heeft in van alles geld gestopt. En nu zit het centrummanagement met een tekort van 160.000 euro.” Vels vindt dat ook slecht voor de beeldvorming. Er worden zelfs al foute grappen over gemaakt in de stad. Bijvoorbeeld: “Het college van Leiden wil een weggeefwinkel, die hebben we toch al! Het heet nu alleen Centrummanagement Leiden”.

Vels benadrukt dat de bv.leiden warm voorstander is van het instituut Centrummanagement. Wel moeten de taken duidelijker gedefinieerd worden en moet een ervaren centrummanager die kar gaan trekken. Vels: “Een echte centrummanager, iemand met ervaring. Een bruggenbouwer in plaats van een hekkenzetter. Iemand die luistert naar de ondernemers, voor ze opkomt en ook zijn gezicht laat zien. Bleijie trapt op zoveel tenen.” De bv.leiden heeft volgens Vels een lange lijst met aanwijzingen, bewijzen en feiten dat de centrummanager de bv.leiden en ook andere belangenbehartigers actief tegenwerkt. “Bij de bv.leiden zijn we klaar met deze persoon.”

Frans Schohaus is sinds kort voorzitter van het bestuur van het Centrummanagement Leiden. Hij vindt het jammer dat bv.leiden juist nu met de kritiek naar buiten komt. “We zijn druk bezig met een herijking van de activiteiten. Ook voor het ontstane tekort is een oplossing dichtbij.”

Die oplossing moet komen van een Leidse bedrijventerreinvereniging die de totale opbrengst van vijf jaar OZB-toeslag terug wil storten in de CML-kas. Vels vindt dat schandalig: “Diezelfde centrummanager heeft dit soort aanvragen van andere belangenbehartigers vanwege ‘principiële’ bezwaren tegengehouden. Nu hij zelf door wanbeleid (niet alleen in financiële zin) het bestaan van het CML in gevaar heeft gebracht, kan het opeens wel. Schande zo’n dubbele agenda!” De bv.leiden hoopt dat het bestuur van het Centrummanagement snel een nieuwe centrummanager aanstelt: “Vele partijen, belangenbehartigers en politieke vertegenwoordigers, hebben meer dan genoeg van de huidige centrummanager, maar uit niets blijkt dat er vaart gezet wordt achter het vervangen van deze persoon die CML dag in dag uit schade berokkent.”

Het zijn niet alleen de ondernemers die moeite hebben met de wijze waarop het Centrummanagement functioneert. Ook vanuit de politiek zwelt de kritiek aan. Afgelopen zomer eiste de Stadspartij Leiden Ontzet al het vertrek van Bleijie. Kort daarop stelde VVD-fractievoorzitter Paul Laudy schriftelijke vragen over het verlies van een ton op de exploitatie van de ijsbaan op de Nieuwe Rijn. “Is het financieel management bij het CML wel in controll,” zo vroeg de VVD zich af.

Ook andere partijen zijn niet onverdeeld gelukkig. Fractievoorzitter Pieter Kos van GroenLinks vindt dat er erg veel geld naar het CML gaat, terwijl de aanpak in zijn ogen vaak amateuristisch overkomt. “Ik heb ook altijd het idee dat het meer gaat om de promotie van het Centrummanagement zelf dan om de promotie van het centrum.” Paul van Meenen, fractievoorzitter van D66, vindt het reilen en zeilen van het CML in de eerste plaats een zaak van het bestuur van het Centrummanagement Leiden. “Als gemeente moeten we een beetje terughoudend zijn in dit soort kwesties, maar andersom geldt dat ook. Een centrummanager die uitstraalt dat het bestuurlijk een rommeltje is in Leiden is ook geen goede promotie voor de stad.”

Leiden centrummanager


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×