Hertaxatie Vrouwenkerkhof ton lager

De gemeente Leiden heeft de panden aan het Vrouwenkerkhof en de Dolhuissteeg opnieuw laten taxeren. Eerder werd het rijtje vervallen panden getaxeerd op 541.000 euro, maar inmiddels is door de gemeente een monumentenstatus verleend. Daardoor kan nu niet meer worden uitgegaan van een voor de gemeente maximale opbrengst op basis van sloop en meerlaagse nieuwbouw en dat drukt de prijs. Met zo’n 100.000 euro blijkt uit de hertaxatie die is uitgevoerd door De Leeuw Taxateurs. De waarde, en daarmee die prijs die de vrijplaats voor de panden moet betalen, is daarmee vastgesteld op 440.000 euro. daarbij is rekening gehouden met de kosten die de vrijplaats moet maken voor renovatie van de panden.

Of de gemeente en de vrijplaats nu wel tot overeenstemming kunnen komen over de aankoopprijs moet blijken, maar het gat tussen de nieuwe taxatie en de waarde die de vrijplaats eerder zelf berekende is fors. De vrijplaats vond 75.000 euro een redelijke prijs. Die baseerde ze alleen op de waarde van de grond, omdat de panden zo slecht zijn dat ze in verband met de renovatieplicht eerder een negatieve waarde hebben. Volgens de nieuwe taxatie is de grond ruim 264.000 euro waard en de panden 200.000 euro. Daar wordt 25.000 euro op in mindering gebracht omdat één van de panden in verhuurde staat wordt verkocht.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×