Dubbele moraal katholieke kerk ook al in middeleeuwen

4

Het nieuwe nummer van het historische tijdschrift ‘Leidschrift’ geeft een duidelijk beeld van de dubbele moraal tussen seksualiteit en kuisheid in de kerkelijke wereld tijdens de middeleeuwen. Aan het pauselijke hof heerste zelfs syfilis, volgens het artikel van de Groningse hoogleraar Catrien Santing. Het celibaat bleek voor de vrome heren toen al een moeilijke opgave. Het nieuwste Leidschrift bevat naast de bijdragen van verschillende hoogleraren ook artikelen van jonge onderzoekers en talentvolle studenten. In samenwerking met de Leidse hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Peter Hoppenbrouwers, zijn de vijf beste werkstukken van de laatste twee jaar op het gebied van middeleeuwse seksualiteit samengevat in een serie interessante artikelen. Zo komt ook de manier aan bod waarop Hollandse steden in de 15e eeuw de prostitutie reguleerden. Bordelen werden oogluikend toegestaan, maar alleen in speciaal daarvoor bestemde straten en stegen. De artikelen zijn gratis te downloaden via de website: www.leidschrift.nl

Leidschrift is een zelfstandig wetenschappelijk historisch tijdschrift, verbonden aan het Instituut voor geschiedenis van de Universiteit Leiden. Het blad verschijnt drie maal per jaar in de vorm van een artikelbundel gegroepeerd rond een thema en wordt zonder winstoogmerk gemaakt.

Delen

4 reacties

  1. Wat dat betreft is er in de katholieke kerk weinig verandert ze doen het minder opzichtig en stiekem men misbruikt het zwakke geslacht …….. kinderen. Jezus zei laat de kinderen tot mij komen maar dit bedoelde hij zeker niet. Maar het zal er wel op uitdraaien dat alles in de welbekende doofpot verdwijnt. De kleine man zal gestraft worden maar de welgeschapen heren daar word een hand boven hun hoofd gehouden.

  2. @Baloe "maar dit bedoelde hij zeker niet"
    Hoe weet je dit zo zeker? Misschien bedoelde hij het wel zo!

  3. Nee dit bedoelde hij niet. En ik ben ervoor dat alle pedofielen de doodstraf krijgen zeker deze katholieke schijnhijlligen!

  4. Laat anderen in hun waarde
    Beledigende en/of discriminerende reacties zijn niet toegestaan
    Reageer op het nieuws en niet op elkaar

Over de auteur

Je bent nu offline