Ruzie tussen Rederij Rembrandt en gemeente escaleert

Het is de gemeente Leiden niet gelukt om met Rederij Rembrandt tot overeenstemming te komen over een schadevergoeding of een alternatieve ligplaats als in december het Glazen Huis naar Leiden komt. Ten behoeve van dat evenement wordt het water tussen de Blauwpoortsbrug en de Turfmarktsbrug volgelegd met pontons waarop het Glazen Huis komt te staan. De aanlegsteigers en het kassahuisje van de rederij van Paul Groenen moeten daarvoor tijdelijk wijken. Groenen stelt volgens de gemeente zulke onredelijke eisen dat hij daarmee nu zijn hand heeft overspeeld. Omdat in de vergunning van de rederij is opgenomen dat hij onder bepaalde omstandigheden plaats moet maken, heeft hij formeel nergens recht op. Nu de zaak is geescaleerd, wil de gemeente hem ook niet meer compenseren en heeft hem te verstaan gegeven dat hij ruim voordat Serious Request van start gaat zijn biezen moet pakken.

Groenen liet enkele dagen geleden nog weten goede hoop te hebben er alsnog uit te komen met de gemeente. “Maar als dat niet lukt, blijf ik liggen. Dan bouwen ze maar om me heen,” aldus de getergde reder die niet snapt dat de gemeente zijn eigen voorstel niet heeft omarmd. Daarbij zou achter het Glazen Huis een strook water open moeten blijven, zodat boten er langs konden varen. “Daarmee promoot je Leiden toch prachtig als waterstad,” aldus Groenen.

Vandaag dient ook een kort geding dat Groenen tegen de gemeente heeft aangespannen. Dat gaat niet over het Glazen Huis, maar over pontons die de komende dagen in de Nieuwe Rijn worden gelegd ten behoeve van de viering van Leidens Ontzet. Groenen eist dat die er niet komen, omdat hij dan moet omvaren. “Ik heb de afgelopen tijd enorm geinvesteerd in een systeem waarbij toeristen en verschillende talen uitleg krijgen over alle bezienswaardigheden op de route. Als ik moet omvaren is dat systeem in een klap waardeloos en ik heb geen schippers die zeven talen spreken.”

Leiden Glazenhuis Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×