Coach Toon van Helteren instrueert de spelers van ZZ Leiden tijdens een time out. In het eerste kwart stond ZZ Leiden bijna continu voor, in de tweede kwart kwamen de Turken langszij en na de pauze maakt de club uit Istanbul het af. Eindstand ZZ Leiden - Beşiktaş: 58 - 86 (Foto's: Chris de Waard).

Beşiktaş maatje te groot voor ZZ Leiden

Een spannende en bijzondere wedstrijd was het woensdagavond in de Vijf Meihal. Het was de eerste thuiswedstrijd op europees niveau die ZZ Leiden echt thuis kon spelen. Vorig seizoen speelden de Leidenaren hun thuiswedstrijden nog noodgedwongen in Almere. “Dat voelde toch niet echt thuis,” zo vertrouwde coach Toon van Helteren de verzamelde pers voor de wedstrijd toe: “Het is gewoon heel belangrijk om nu in Leiden te kunnen spelen. In een vertrouwde omgeving”.

Dat ZZ Leiden deze game tegen de Turkse topclub Beşiktaş zou winnen had niemand vewacht en dat gebeurde dan ook niet. “Als we met 20 punten verschil verliezen doen we het al heel goed,” vond basketball-journalist Jan van der Nat vooraf. Aan het einde van het vierde kwart stond er uiteindelijk 58-86 op het scorebord. De fans van de Turkse ploeg, zo’n 200, waren uit heel Nederland naar Leiden afgereisd en gingen uit hun dak.

Na afloop was ook bij ZZ Leiden niemand echt ontevreden. De topclub uit Turkije is de sterkste tegenstander die Leiden treft in Groep B van de Eurochallenge en verlies lag dan ook voor de hand. Het was dan ook een beetje een ongelijke strijd: “Als je alleen kijkt naar de spelers en de bedragen die er bij Beşiktaş omgaan, hoef je er eigenlijk niet eens aan te beginnen,” zei Van Helfteren voor de wedstrijd. “Maar we geven ons zeker niet zomaar gewonnen.” Dat zou ook respectloos zijn vond de coach. “Je moet erop springen en ze de nek omdraaien. Dan behandel je je tegenstander met respect.”

Voorzitter Marcel Verburg van ZZ Leiden Basketball is ondanks het verlies van vanavond dolenthousiast. “Het gaat goed met ZZ Leiden. Ondanks de crisis groeit het aantal sponsoren en gaat het sportief ook goed. Op basis van de begroting zijn we in Nederland echt niet nummer 1, maar we werden wel kampioen. Onze doelstelling was meespelen in de top vier.” Verburg wil de komende tijd flink investeren in het opleiden van de eigen jeugd. Er gaapt nu nog een groot gat tussen de jeugdafdeling en de eredivisie. Er is nu nog niemand vanuit de jeugd doorgebroken en dat moet anders.

Landelijk loopt het momenteel niet echt lekker met het topbasketbal. De eredivisie bestaat uit 8 ploegen. Volgens Verburg is dat echt de bodem. Met wat soepelere eisen zouden er meer ploegen kunnen toetreden en bij voorkeur ook met meer Nederlandse spelers. Dan gaat basketbal veel meer leven en er komt ook meer aanwas als mensen trots kunnen zijn op eigen spelers in plaats van het blik Amerikanen dat nu elk jaar wordt opengetrokken.

Zorg & Zekerheid hoopt dat ook de gemeente Leiden meer gaat investeren in de (basketbal)sport. De verzekeraar uit Leiden legde een ton op tafel als bijdrage aan de uitbreiding van de Vijf Meihal. ZZ Leiden mag er daarom nu weliswaar thuiswedstrijden op europees niveau spelen, maar het blijft behelpen. Of, zoals één van de spelers van Beşiktaş zich liet ontvallen: “We moeten in een schuur spelen”.

Voor de wedstrijd werd er in de Vijf Meihal nog een clinic gehouden voor journalisten.

Leiden Sport zzleiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×