Vanuit het zwembad van Wellness Center Azzurro hebben de bezoekers straks een geweldig uitzicht over Leiden. (Impressie: www.demeelfabriek.nl).

Ontwikkeling Meelfabriek start eind dit jaar

Tegen het eind van dit jaar wordt er gestart met de ontwikkeling van de Meelfabriek. Vijf jaar later moet het complex zijn omgetoverd tot een creatieve wijk met lofts, huur- en koopappartementen, een hotel, restaurants, kantoren, een ondergrondse parkeergarage voor 400 auto’s, creatieve bedrijven en een groot Spa & Wellness Center. Op het dak komt een zwembad en voor de deur een haventje van waaruit watertaxi’s naar alle belangrijke plekken in Leiden varen. Ook komt er een bijzondere binnentuin die wordt ontworpen door de in de VS beroemde landschapsarchitect Piet Oudolf (uit het Gelderse Hummelo) die ook het ontwerp van het High Line Sky Park in New York op zijn naam heeft staan.

Het sloopwerk, het zogenaamde pellen, is inmiddels afgerond en projectontwikkelaar Ab van der Wiel kan niet wachten om met opbouwen te beginnen. “In 1986 kwam ik op het idee toen ik in New York zag hoe een oud industrieel complex een nieuwe bestemming had gekregen. Toen liep ik nog in een korte broek. Na 26 jaar wil ik nu echt aan de slag!”

Omdat de woningmarkt momenteel behoorlijk op slot zit, zijn de plannen aangepast. Pas als 80% van de te realiseren woningen is verkocht, kan met bouwen worden begonnen en dat is nu ingewikkeld. Van der Wiel heeft er echter het volste vertrouwen in dat de woningmarkt de komende jaren zal aantrekken. Belangstelling is er in elk geval genoeg: “We hebben al honderden reacties van geintereseerden.”

In plaats van met appartementen wordt er nu gestart met de realisatie van een vestiging van Spa & Wellness Center Azzurro in de voormalige meelopslag. Dat zeven etages tellende gebouw krijgt vijf verdiepingen met sport en ontspanning. Een fitnesscentre, sauna’s, kinderopvang, een restaurant en op het dak een overdekt zwembad met ook een deel om buiten te bubbelen. Rond de zomer van 2014 is de opening gepland van Azzurro dat ook in Noordwijk al een groot wellness centrum heeft.

Direct daarna wordt begonnen aan een parkeergarage voor 400 auto’s, 40 luxe koopappartementen,een vijftigtal kleinere huurappartementen die worden verkocht aan SLS Wonen die ze gaat verhuren aan ouderejaars studenten de willen samenwonen. Ook komt er een hotel met 70 kamers. Een exploitant is nog niet gevonden, maar die moet in elk geval in het creatieve concept van de Meelfabriek passen. Er moet dus een echte klik zijn. Of, zoals Van der Wiel het uitdrukt: “Eerst de vent en dan pas de tent.”

Binnen het totale masterplan voor het complex is verder nog plek voor allerlei creatieve bedrijven, maar ook het Stadslab en het Rijnlands Architectuur Platform wil Van der Wiel graag in de Meelfabriek huisvesten. Evenals een filmhuis.

De komende maanden zal er in de Meelfabriek nog niet veel gebeuren. Het hele traject van bouw- en monumentenverguninngen is nu op gang gekomen en het wachten is dus op toestemming om daadwerkelijk te beginnen. Strengere brandveiligheidseisen zorgen daarbij momenteel al voor enkele maanden vertraging. Wel wordt er de komende tijd onderhoud gepleegd aan de gebouwen en komt Paul Koek langs om er met zijn Veenfabriek lokatietheatervoorstellingen te houden.

Van der Wiel optimistisch gestemd dat alle processen nu toch vlot kunnen worden doorlopen. Afgelopen week kreeg hij van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) te horen dat de Meelfabriek is aangewezen als schoolvoorbeeld van innovatieve gebiedsontwikkeling. Dat betekent onder andere dat het makkelijker wordt om het enorme project te financieren, de overheid verstrekt tegen een lage rente een lening voor 1/3 van het bedrag.

Die overheid, zowel landelijk als lokaal, heeft er zelf ook veel belang bij dat het project zo snel mogelijk wordt gerealiseerd. Dat levert miljoenen op aan af te dragen omzetbelasting en onroerendzaakbelasting. Alleen al aan legekosten incasseert Leiden al zo’n drie miljoen.

Leiden Meelfabriek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×