Vrijplaats mag panden Vrouwenkerkhof kopen voor 325.000 euro

Het taxatierapport Vrouwenkerkhof is gereed. De getaxeerde waarde voor de panden is vastgesteld op € 400.000,-. Als de panden verkocht worden onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat alleen “niet commerciële horeca” wordt toegestaan, dan wordt de waarde verminderd met € 75.000,. De verkoopprijs wordt dan € 325.000,-. De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) krijgt de mogelijkheid om binnen drie maanden over te gaan tot aankoop van de panden tegen dit bedrag. Mocht de SVK besluiten niet tot aankoop over te gaan, dan worden de panden door de gemeente Leiden te koop aangeboden.

Het bestuur van de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de panden geen enkele waarde vertegenwoordigen gezien de staat waarin ze verkeren en de restauratieverplichting die er op rust. Daarvoor kan de Vrijplaats naar eigen zeggen een financiering krijgen van bijna 1 miljoen euro. Met een verkoopprijs van 325.000 euro lijtk het onwaarschijnlijk dat de koop gesloten kan worden.

Dat denkt ook de SP in Leiden. Raadslid Eva de Bakker gaat het college van b&w vragen of de vrijplaats op de Middelstegracht terecht kan. Daar is al tijdelijke huisvesting geregeld voor de Fabel van de Illegaal die vluchtelingen opvangt en ondersteunt. Die organisatie maakte in het verleden deel uit van de Vrijplaats Koppenhinksteeg. Volgens De Bakker staat het vrijstaande pand op nummer 36, naast de Fabel van de Illegaal, leeg. Ze wil dat het college laat weten of de SVK daar heen kan.

Inmiddels probeert GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos bij onder andere de SP en D66 een meerderheid te vinden voor een subsidie van 325.000 euro zodat de vrijplaats alsnog gratis in de panden aan het Vrouwenkerkplein kan.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×