Rapenburg 48 wordt de komende jaren voor circa zes miljoen verbouwd tot luxe hotel. Dat is exclusief inrichting. (Foto's: Chris de Waard).

Hotel Rapenburg in grootste woonhuis van Leiden

Hotel Rapenburg opent in 2015 de deuren in het statige pand aan het Rapenburg 48 in Leiden. Aan de mooiste gracht ter wereld komt een vier- of vijfsterrenhotel met 70 luxe kamers en suites. Aan de achterzijde – het enorme complex loopt over de hele lengte van de Kloksteeg door tot aan het Pieterskerkhof – komen zes hotelappartementen en een vergaderruimte.

Chris de Waard loopt met wethouder Pieter van Woensel door Rapenburg 48 waar een vier- of vijfsterrenhotel komt.

Een restaurant krijgt het hotel niet, wel een ontbijtruimte. In de directe omgeving zijn zoveel restaurants dat de hotelgasten altijd wel een leuke plek kunnen vinden om te dineren. Bijvoorbeeld in de Faculty Club bij het Academiegebouw, waarmee het hotel gaat samenwerken. Parkeren kan op de Haagweg.

Wethouder Pieter van Woensel is opgetogen over de komst van het hotel: “Dit hadden we nog niet in de binnenstad. Echt een heel waardevolle toevoeging”. Het rijksmonument heeft een rijke historie. Ooit gebouwd als particuliere woning. De grootste van Leiden. Later – in de 17e eeuw – in gebruik als ambtswoning voor de burgemeester van Leiden. “Zelfs Napoleon heeft hier zijn voetstappen liggen”, aldus Van Woensel die even later wel moet bekennen dat dat gaat om een bezoekje van een uur: “Maar hij was er wel”.

Het pand is door de gemeente verkocht aan investeerder Hillgate Properties die het gaat verhuren aan Sandton Hotels van Rogier Braakman. Deze jonge hotelondernemer heeft in korte tijd een keten van 22 hotels opgebouwd. Het wachten is nu op de vergunning. Architect Frank Mulder hoopt dat tegen het eind van het jaar alles rond is, zodat begin 2013 kan worden gestart met de megaklus. Het monumentale pand wordt ingrijpend gerestaureerd. Het middendeel blijft niet helemaal in de oude staat. Dat is volgens architect Mulder ook het ergst verminkt door de school die er heeft gezeten. Om voldoende kamers te kunnen realiseren, worden daar een extra verdieping toegevoegd. Dan kan bijna helemaal binnen de bestaande maten van het pand, dankzij de metershoge plafonds.

Met die plafonds is trouwens nog iets bijzonders aan de hand. De oorspronkelijke ornamenten zijn ooit, waarschijnlijk illegaal, uit het pand gehaald. Nu sieren ze het Mauritshuis in Den Haag. Daar mogen ze blijven, maar Hotel Rapenburg gaat wel een kopie terugplaatsen.

Hoelang de verbouwing tot hotel precies gaat duren is niet precies bekend. “Maar het zou leuk zijn als het binnen twee jaar klaar is”, zegt Mulder met enig gevoel voor understatement.

Leiden hotelrapenburg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×