Rapenburg 48: Grootste woonhuis van Leiden wordt weer woning

2

Het enorme pand Rapenburg 48 dat helemaal doorloopt naar het Pieterskerkhof gaat opnieuw in de verkoop. Gisteren hebben de gemeente Leiden en ontwikkelaar Hillgate overeenstemming bereikt over een langlopend geschil. Hillgate wilde het pand ombouwen tot hotel, maar hield zich in die plannen niet aan het bestemmingsplan. De gemeente weigerde dat aan te passen. Hillgate heeft nu een schadevergoeding ontvangen van 175.000 euro.

hotelrapenburg4.jpgDe binnenplaats van het pand blijft zoals het is. De gemeente maakt uitbreiding van het bouwvolume onmogelijk.

In maart 2012 verkocht de gemeente het pand aan Hillgate. Het was de bedoeling dat Sandton Hotels er een luxe vijfsterren binnenstadshotel zou gaan exploiteren met 70 kamers. Zover kwam het nooit. Ontwikkelaar, architect en gemeente raakte gebrouilleerd en voor de zomer maakte de gemeente de komst van een hotel op die plek in elk geval voor de komende vijf jaar onmogelijk door een maximum aan het aantal nieuwe hotelkamers te stellen.

Wethouder Laudy over de herziene plannen van de gemeente met het enorme pand aan het Rapenburg 48.

Inmiddels wil de gemeente ook definitief geen hotel meer op die plek aan het Rapenburg. Gelijk met de komende verkoop van het enorme gebouw wordt het bestemmingsplan aangepast. Aan de Rapenburg kant moeten woningen komen, aan de achterzijde, bij het Pieterskerkhof, mag van het college horeca komen, maar dat hoeft niet. Ook mag de nieuwe eigenaar er straks niks bijbouwen. De huidige afmetingen gaan ook voor de toekomst gelden, zodat de buurt niet meer bang hoeft te zijn voor extra bouwsels op bijvoorbeeld de binnenplaats van het pand dat ooit is neergezet als grootste woonhuis van Leiden. Die woonbestemming krijgt het nu dus weer terug.

Delen

2 reacties

  1. Hier zit een aantal smerige luchtjes aan. Kom op raadsleden, stel uw indringende vragen aan de VVD-wethouder, maakt het hem moeilijk, want hier deugt het een en ander niet.

  2. Binnenkort maar eens even informeren bij een voormalige VVD wh woonachtig aan de Rapenburg. Misschien dankzij Hillgate een heuse Rapenburg48gate voor Laudy. Dat zou kicken zijn ;))

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline