Brandbrief GroenLinks aan Universiteit: Heroverweeg sluiting LAKTheater

GroenLinks Leiden doet een ultieme poging om het LAKTheater open te houden. In een open brief aan het universiteitsbestuur roept de partij op om het besluit te herzien. Iedereen die het met de oproep eens is, kan de brief mede-ondertekenen. Volgende week wordt de brief aangeboden aan de Universiteit Leiden. “We begrijpen dat het draaien van een theater geen kerntaak is van de universiteit, zeker niet in tijden van bezuinigingen. Daarom willen de gemeente en de Stadspodia die taak ook van u overnemen”, schrijft de partij in haar open brief. Inmiddels stromen de steunbetuigingen binnen. Vanmorgen al ruim 200.

Vorige week werd duidelijk dat de gemeente en de BV Stadspodia geen enkele manier meer zien om het LAKTheater alsnog open te houden. Er is geld voor de programmering en er is een theaterzaal. De onderhandelingen liepen stuk op het overnemen van het LAK-personeel door Stadspodia.

De universiteit wil de verantwoordelijkheid voor het theater niet langer dragen, maar wil wel het pand gratis beschikbaar stellen. De gemeente steekt bijna vijf ton per jaar in het theater voor personeels- en programmakosten. Stadspodia wil een deel van het personeel overnemen, maar is niet bereid om hen een baangarantie voor vier jaar te geven. Dat is een eis van de universiteit. Volgens Stadspodia is dat risico in tijden van crisis veel te groot. Bovendien mag een organisatie geen verschillende arbeidsvoorwaarden hanteren voor het personeel. Zo’n baangarantie zou daardoor automatisch ook gelden voor al het bestaande personeel.

Afgelopen week drongen de SP en GroenLinks er bij wethouder Jan-Jaap de Haan nog eens op aan om alles uit de kast te halen om het LAKThater voort te laten bestaan. Die zag daar geen enkele mogelijkheid meer voor: “Dit is echt het einde van de zoektocht. U kunt erom blijven vragen, maar soms komt er gewoon geen toegift”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×