Steenrijke bankier koopt Rapenburg 48 voor nieuw museum

35

Multimiljonair Wiet Pot uit Warmond is de koper van de panden Rapenburg 48 en Pieterskerkhof 4/A. Verschillende bronnen bevestigen dat aan Sleutelstad. Pot zou er een museum voor Joods-christelijke kunst in willen onderbrengen. Dat meldt oud-krantenman Jan Leune die in Pot’s woonplaats betrokken is bij galerie Het Oude Raadhuis.

De panden werden onlangs door de gemeente verkocht voor 3,6 miljoen euro. Wie de koper was en wat de plannen met de panden waren, wilde de gemeente niet zeggen. “Het is aan de koper zelf om daar mededelingen over te doen,” zei wethouder Laudy daarover. Wel gaf Laudy aan dat de plannen die de nieuwe eigenaar met het pand heeft goed zijn voor Leiden.

Pot is ex-bankier bij Goldman Sachs en CEO van effectenbedrijf IMC. Hij stond lange tijd bekend als een van de meest succesvolle Nederlanders in de Londense City. Volgens Quote is Pot goed voor een slordige 900 miljoen.

Delen

35 reacties

 1. Maarten de Spek op

  De amerikaanse Goldman Sachs is de meest criminele bank op aarde. Een bank die aan de basis stond van de Grote Crisis rond 2008 en Griekenland en Italië met financiële corruptie het euro systeem inlokte. Het resultaat hiervan kennen we inmiddels. Ook werd GS 40% groter na de Crisis door handig te speculeren met gratis (bail out) geld van de centrale bank in de VS. En bezit een enorme tijdbom aan derivatenposities (zelfde orde als Deutsche Bank). Terwijl de amerikaanse middenklasse intussen weggevaagd werd. Cynisch is dat Trump zijn kabinet vult nu met dat zelfde volk uit GS. Ondanks zijn kritiek op de Wall Street banken en de gevestigde orde.Voormalig EU voorzitter Barosso werd onlangs directeur van de internationale tak van GS in Europa. Zeer omstreden. Lees ook nog maar eens Joris Luyendijk’s boek “Dit kan niet waar zijn” over de Londonse financiële City. Alleen de aasgieren in de Citi worden succesvol over de lijken van vele anderen.
  Uiteraard is onze wh zeer gelukkig met deze investering voor Leiden. Het is deze liberale bestuurder gegund. Maar of Leiden gelukkig moet zijn met een investeerder met deze achtergrond? En bedient deze gemeente zich nog van bepaalde morele afwegingen alvorens tot verkoop van panden over te gaan?

  • Eric van 't Groenewout op

   Wat een goedkope en vooral misselijkmakende, demagogische stemmingmakerij. Wiet Pot werkte t/m 2003 bij Goldman Sachs (portefeuille aandelenhandel) en is in 2004 naar Nederland teruggekeerd. Wat hij te maken heeft met de recente aanstelling van Barroso of de kabinetsformatie van Trump,of andere al dan niet uit het verband gerukte ‘voorbeelden’ waarmee Hubert / Maarten aankomt: helemaal niets.

   • Een GS vos verliest wel zijn GS haren, maar niet zijn GS streken.
    Deze gemeente mag best een ethische screening doen op dit soort investeerders.
    Ook Maarten blijft wie ie is. Maarten. Aangenaam.
    U bent zo te zien zelf ook nog niet genezen van het afzeiken van anderen. Toe aan een nieuwe sabbitical?

    • Eric van 't Groenewout op

     ‘Een ethische screening op dit soort investeerders’: heeft u informatie die uitwijst dat de heer Pot ooit voor iets is veroordeeld?
     Wat bedoelt u met ‘dit soort’?
     Zijn er diverse ‘soorten’ investeerders, en welke mogen wel en welke niet gebouwen kopen die middels een openbare veiling op de markt worden gebracht?
     En hoe ziet u zo’n ‘ethische screening’ voor u?
     Op grond van welke criteria zou de gemeente een bod moeten weigeren?
     U lult maar wat raak.
     Bij Goldman Sachs – in essentie een bank zoals er vele anderen zijn – hebben tienduizenden mensen gewerkt, zoals er ook bij ABN, Barclays, RBS enz. tienduizenden mensen hebben gewerkt en soms nog steeds werken. Bepleit u een ‘berufsverbot’ voor vml. medewerkers van banken als Goldman Sachs? En waarom? In een rechtstaat als Nederland is het toch niet aan een gemeente om te bepalen wie wel of niet een pand mag kopen, en al helemaal niet als de koper in kwestie nog nooit strafrechtelijk is aangeklaagd, laat staan veroordeeld?
     Enfin, u heeft op sleutelstad al eerder het inroepen van volkstribunalen bepleit. U bent een soort van guillotine-gerichte grootinquisiteur.
     De meer dan schofterige wijze waarop u voortdurend anderen onder vele pseudoniemen de maat neemt, grossierende in leugens, verdraaiingen en demagogisch effectbejag, passen natuurlijk wel bij iemand die er eerder diverse malen voor uit is gekomen achter Poetin te staan. Kameraad Maarten/Hubert is een prototype van ‘useful idiots’ die worden gebruikt om op sociale media de lezer met stemmingmakende desinformatie te bestoken en vooral op het verkeerde been te zetten.
     Ik ben blij dat een mooi historisch pand in het centrum behouden blijft, wordt gerestaureerd, een mooie nieuwe functie krijgt en het aanbod aan mooie musea in Leiden wordt vergroot.

     • Zo uw hart is gelucht voordat uw hart dadelijk bezwijkt. Pffff.
      De too big to save Goldman Sachs is een intens verrot, imperialistisch instituut wiens tentakels deze aardkloot inclusief Leiden langzaam verwurgen. Daarbij is inderdaad Poetin een lieverdje, die nu even de pineut is van de westerse oorlogsmachine NATO en de bijbehorende Rutte/Obama/Porosjenko propaganda. Immers Irak, Iran en Syrie zijn platgebombardeerd en “afgewerkt”. Trump, toekomstige Fillon en Grillo e.a. willen maar al te graag naar Moskou voor een vredige cohabitation. Maar dat terzijde heer betweter vtg.
      Ik juich de komst van een nieuw museum ook toe als toegevoegde waarde voor deze mooie stad. Maar om het vergaarde kapitaal van deze GS/IMC Quote flitshandelaar hierin te laten beleggen die onlangs nog een zware boete van Peking heeft gekregen? De vrije markt geeft een bepaald recht, maar daar tegenover staat de plicht van een ethische afweging. Misschien dat de gemeente in het verleden al terughoudend was gezien de door Pot aangeplakte briefwisselingen op het pand. Einde discussie. Pffff.

  • Dit verhaal past ook bij onze overheid, heb je dit bericht van jou ook
   naar hun gestuurd?…..lees ook maar eens eumask wordpress.com

 2. Hij wilde verbouwen, maar mocht niet ineens omdat de gemeente voor elke motie een nieuw iets verzon zodat hij het niet mocht, waaronder dat het een hotel was voor nsb-ers. De brieven die hij met de gemeente jeen en weer heeft gestuurd hebben uitvergroot aan het pand gehangen om te lezen voor iedereen. Hij word als het ware gedwongen er een museum van te maken. Was niet de eerste insteek.

 3. Een Leids burger op

  Met een “museum voor Joods-christelijke kunst” lijkt me niets mis.
  En wat zouden EricVTG, de hubertaire Maarten en Catotje doen als zij 335 miljoen euro hadden? 🙂

  • Eric van 't Groenewout op

   ELB: een terechte vraag. Een museum beginnen lijkt mij een hele goede besteding van geld. Er is inderdaad niets mis met het oprichten van een museum voor Joods-christelijke kunst. Ik vind het een bijzonder goed initiatief.
   Wel grappig dat Maarten / Hubert de Amerikanen verwijt Syrië plat te bombarderen, terwijl het toch echt de Russen zijn die in Aleppo de ene na de andere slachting aanrichten: het massaal bombarderen van deze open stad kun je niet de Amerikanen aanrekenen, maar Hubert/Maarten debiteert bij voorkeur groteske leugens. Iemand die Poetin een ‘lieverdje’ noemt, is niet goed snik. Zestig jaar geleden had onze anonieme held Hubert/Maarten blindelings de loftrompet over Stalin gestoken.
   In zijn pro-Poetin dogmatiek vergeet onze kameraad/volkstribunalist Hubert/Maarten dat de door hem versmade bank Goldman Sachs ook in Moskou is gevestigd. Om te stellen dat “tentakels (van Goldman Sachs) deze aardkloot inclusief Leiden langzaam verwurgen” is een slecht soort Nel Benschop-poëzie van kabouterrevolutionairen. Leiden langzaam verwurgt doordat iemand die bijna 14 jaar geleden bij een in opspraak geraakte bank (en welke bank is niet in opspraak gebracht in het afgelopen decennium?) opstapte, hier met eigen geld een museum opricht? Joop van Caldenborgh, Hans Melchers en nu Wiet Pot: het levert Nederland prachtige musea op en het ontsluit kunstcollecties.
   Wat bedoelt Hubert/Maarten nu eigenlijk met “de plicht van een ethische afweging” als het gaat om de verkoop van gemeentelijk bezit? De heer Pot heeft in de afgelopen jaren op de beurs honderden miljoenen verdiend. Dat is volkomen legaal. Vindt Hubert/Maarten nu werkelijk dat beurshandelaren geen panden mogen kopen?
   En kan Hubert/Maarten een voorbeeld geven van een door de heer Pot aangebrachte briefwisseling op het pand? Graag letterlijk citeren.

   • René Dentener op

    Belangrijker is dat de kapitaallasten van de panden niet meer voor rekening van de gemeente komen en de opbrengst van de verkoop in nuttiger zaken kan worden gestoken, zoals (her)ontwikkeling van bouwlocaties in andere gedeelten van Leiden. Op de vastgoedsite van de gemeente kun je zien dat er nog wel meer panden in de verkoop kunnen waar je als gemeente niet zoveel aan hebt om ze in eigendom te hebben. http://www.vastgoedstadleiden.nl/#menu/voorbereiding/746

 4. Over schurkenbank Goldman Sachs valt weinig positiefs te melden en in 2008 en 2003 was dat evenmin zo. Je hoeft niet lang te zoeken om daar achter te komen. De lijst met schandalen is lang en het is zeker niet overdreven om in dit verband te spreken van een bedrijf met een overvloed aan criminele energie en een structureel tekort aan ethisch besef. De innige banden met de politiek in Europa en Noord-Amerika garanderen een ongezonde invloed op de politieke besluitvorming. Leiden zou hier niets mee te maken moeten willen hebben (maar VVD’ers zijn helaas dol op de financiële penoze).
  Overigens is er in Nederlandse musea bepaald geen gebrek aan “Joods-christelijke kunst”.

 5. jos van den broek op

  26 AUGUSTUS 2016 OM 14:07

  De Amsterdamse aandelen- en derivatenhandelaar IMC wordt momenteel onderzocht door de Chinese autoriteiten wegens high frequency trading. Het handelshuis zou een boete van €67 miljoen zijn opgelegd.
  Vorig jaar rond deze tijd stortte de Chinese beurs in op wat ook wel ‘black monday’ werd genoemd. Omdat de Chinese toezichthouders niet gewend zijn aan het concept van een vrije markt, werd een commissie ingesteld die alle handelshuizen in Shanghai aan een grondig onderzoek onderwierp.

  Tientallen handelaren, journalisten en investeerders werden al gearresteerd, maar nog niet eerder werd commentaar gegeven op de kwestie. Tot nu, want IMC bevestigt het nieuws tegenover Bloomberg.

  • Dat is interessante en nuttige aanvullende informatie, JvdB. Bron van uw citaat: quotenet.nl (26 aug. 2016)
   .
   Een bericht op FD.nl (6 okt. 2016): “NYSE onderzoekt Hollandse marketmaker IMC”
   .
   Voor de volledigheid moet wel worden vermeld dat Quotenet in april van dit jaar over IMC schreef: “Ondanks de talloze bedrijven die via ingewikkelde constructies hun belastingafdracht minimaliseren zijn er ook nog de braafste jongetjes van de klas die én de beste zijn in hun vak én keurig afdragen aan de Vaderlandse fiscus.” Zou dat ook opgaan voor de firmatop?
   Ze betalen trouwens gemiddeld “€470,000 per poppetje” (zelfde artikel).
   .
   Wiet Pot, wiet en pot? Zit hij ook in die handel? Nee toch?

 6. Een Leids burger op

  Voor mij is een rijke bankier\beurshandelaar hoogstens verdacht, maar niet bijvoorbaat apriori al slecht…
  tenzij het tegendeel is gebleken. En als een rijk persoon zijn geld nuttig besteed voor een museum voor Joods-Christelijke kunst is daar toch niets mis mee? Een bekend spreekwoord zegt: geld stinkt niet.

  • Eric van 't Groenewout op

   Waarom is een rijke bankier/beurshandelaar “hoogstens verdacht”? Waarvan? In de Quote 500 staan meerdere beurshandelaren. Zijn die volgens u allemaal ‘(hoogstens) verdacht’? De heer Pot heeft langs legale weg een groot vermogen opgebouwd. In Nederland zijn een aantal bedrijven gevestigd die met wiskundige modellen koersschommelingen/data analyseren en aan de hand van de ontwikkelde modellen (blijkbaar succesvol) anticiperen op koersstijgingen/dalingen. Daarmee zijn de laatste jaren hoge rendementen behaald.
   Opvallend is wel dat bijna alles wat over deze aankoop wordt vermeld, is gebaseerd op secundaire bronnen. En dan krijg je vreemde reacties, zoals dat de heer Pot hier een hotel voor nsb-ers zou willen beginnen (zie reactie “Ankie”: waar haalt zij dit vandaan?) en hij correspondentie uitvergroot voor de ramen van het pand heeft gehangen (alweer “Ankie”). Het idee voor een hotel kwam van de bouwonderneming Hillgate Investments van de heer ir. Johan Poort te Wassenaar, die daarvoor een overeenkomst met de gemeente was aangegaan (zie ook berichtgeving hierover op sleutelstad). De heer Pot had en heeft daarmee niets te maken, maar je ziet dat beroepsdesinformant en Poetinist Hubert/Maarten zoiets klakkeloos overneemt.
   Het is vanuit sociologisch opzicht wel interessant om te zien hoe een eenvoudig berichtje op sleutelstad, meteen leidt tot even emotionele als domme oprispingen als “Dat de gemeente Leiden uit elk soort ruif vreet is allang bekend.”(“Catotje”) en “waaronder dat het een hotel was voor nsb-ers.”(“Ankie”) en “Over schurkenbank Goldman Sachs valt weinig positiefs te melden” (“Anroy”). Over die bank – indertijd een van de veroorzakers van de kredietcrisis – valt nu juist wel veel goeds te melden. Er heeft sinds 2012 een grote schoonmaak plaatsgevonden en ‘rommelhypotheken’ worden niet langer aangeboden.
   Een deel van de kritiek op Goldman Sachs heeft aantoonbaar een antisemitische achtergrond. Anroy zou er goed aan doen zich te oriënteren op de achtergrond van het ageren tegen Goldman Sachs. Vele banken hebben indertijd geknoeid met rommelhypotheken, vele banken (ook Nederlandse) hebben waardeloze producten verkocht (denk ook aan de door ING verstrekte effecthypotheken die gegarandeerd 7% rendement zouden opleveren: niet dus!). Dat maakt het rommelen van Goldman Sachs niet minder verwerpelijk, maar de vraag is waarom juist deze bank tot zondebok moest uitgroeien. Anders dan heel veel andere banken, wist Goldman Sachs de afgelopen jaren steeds met een nettowinst af te sluiten.
   Ik ben benieuwd wat wordt bedoeld met Joods-Christelijke kunst. Die bestaat namelijk niet. Het is wachten op een officiële mededeling wat er met dit pand gaat gebeuren, maar evenals René Dentener ben ik verheugd dat de kapitaallasten van dit pand niet langer voor rekening van de gemeente komen.

   • Hubert J. Zonneveld op

    Nog steeds circuleert mijn naam rond op Sleutelstad. Dat is een goede zaak, want dan is mijn soms omstreden boodschap blijven hangen. Lateraal en tegen de grote stroom in denken was altijd mijn hobby als technisch onderzoeker. En interesse in de politieke, financiele en humanitaire misstanden in deze wereld. Want het bestrijden van de gevestigde macht en haar ego belangen is en blijft hard nodig. En niet alleen in Nederland, ook ver erbuiten. We staan op een kruispunt, maar links of rechts afslaan levert niet veel op. Hoe gaan we verder in 2017? Het is vandaag koning winter geworden, de kortste dag van het jaar, donker, koel en fris. Ook een tijd dat de nodige landgenoten weer last hebben van de bekende winterdepressie. En dat toch ergens moeten kunnen compenseren. Maar wanneer de lente komt en de zon zijn kracht laat voelen zullen de donkere tijden die we moesten overleven snel verdwijnen.

    • Eric van 't Groenewout op

     “Want het bestrijden van de gevestigde macht en haar ego belangen is en blijft hard nodig.” Waarom doe je dat niet onder je eigen naam? Waarom steeds weer al die wisselende pseudoniemen waarachter je schuilt?
     Vind je het makkelijker om politici van door jou gewraakte partijen (dat is op de PVV na zo ongeveer het gehele politieke spectrum) continu vanachter een dekmantel uit te schelden?
     En denk je nu echt dat rondstrooien van desinformatie, van halve- en vooral hele onwaarheden enig nut heeft?
     En waarom die sympathie voor een ‘gevestigde orde dictator’ als Poetin?
     Iemand die er prat op gaat ‘Lateraal en tegen de grote stroom in (te) denken’, zou wat voorzichtiger mogen zijn in zijn adoratie voor dergelijke machtsbeluste potentaten die coûte que coûte een gevestigde, repressieve orde in stand willen houden en miljarden aan de Russische samenleving onttrekken. Het is een veeg teken aan de wand dat Poetin & Co achter idioten als Wilders, Le Pen, Trump en Farage staan.
     Wat is trouwens ‘lateraal’ denken?

    • maarten kersten op

     ….ja, prima, “en verder vinden we dat Carthago vernietigd moet worden”… Nu mis ik Piet Pekelharing nog met zijn traditionele slotzin over het vestigen van de Republiek. Wat een schitterende discussie is dit !! Ik hoop dat het nog even doorgaat en dat Chris dit dan uitgeeft in een bundeltje leuke lokale discussies van deze site, dat dan door Pekelharing kan worden aangeboden aan de Koning zelve…

   • Ik heb de indruk dat u (Ev’tG) in een feitenvrije luchtbel leeft. Ik schreef hier laatst: “Over schurkenbank Goldman Sachs valt weinig positiefs te melden en in 2008 en 2003 was dat evenmin zo. Je hoeft niet lang te zoeken om daar achter te komen. De lijst met schandalen is lang en het is zeker niet overdreven om in dit verband te spreken van een bedrijf met een overvloed aan criminele energie en een structureel tekort aan ethisch besef. De innige banden met de politiek in Europa en Noord-Amerika garanderen een ongezonde invloed op de politieke besluitvorming.” Het gaat daarbij over veel meer dan rommelhypotheken.
    Blijkbaar heeft u geen enkele poging gedaan om u in de feiten te verdiepen. Liever beschuldigt u critici van Goldman Sachs van anti-semitisme. Dat getuigt van slordig denken en intellectuele gemakzucht.
    Nu kan ik of een ander gemakkelijk een lange lijst van wanpraktijken van Goldman Sachs produceren, maar ongetwijfeld komt u dan met het verwijt van ‘Lügenpresse’, ‘linkse elitaire media’, anti-semitisme enz. aan het adres van de bronnen wanneer de feiten niet in uw denkkader passen.

 7. Misschien kwam de heer Pot in 2004 weer naar Nederland, nadat hij er achter kwam dat het er stonk bij Goldman Sachs. Dat was al lang bekend bij iedereen die het nieuws over de banken sinds de crisis in 2008 heeft gevolgd.
  Wat ik echter niet begrijp is, dat Groenewout als een olifant in de porseleinkast te keer gaat om de heer Pot te verdedigen. Vreemd. Het had naar mijn idee best wel wat minder vuur spugend gekund. Werd hier een broodheer in bescherming genomen??

  • Eric van 't Groenewout op

   Typisch voorbeeld van ‘framing’: “Werd hier een broodheer in bescherming genomen??”Het antwoord is nee. Beetje goedkope verdachtmaking.
   De redenering “Misschien kwam de heer Pot in 2004 weer naar Nederland, nadat hij er achter kwam dat het er stonk bij Goldman Sachs. Dat was al lang bekend bij iedereen die het nieuws over de banken sinds de crisis in 2008 heeft gevolgd.” kan ik niet volgen. De heer Pot verliet in 2003 GS. Hij was werkzaam in Londen (aandelen). Dat staat los van de handel in hypotheken in de Verenigde Staten. Maar waarom dit speculeren over de redenen waarom iemand die je niet kent, misschien naar Nederland is gekomen? Als de heer Pot dat heeft gedaan omdat ‘hij er achter kwam dat het stonk’ is dat toch een prijzenswaardige reden?
   Anrooy: je noemt een paar misstanden die zich zo ongeveer bij alle banken hebben voorgedaan (Stanley Morgan is ook zo’n voorbeeld). Dat maakt die misstanden niet minder, maar de vraag is waarom juist GS als dé zondebok naar voren is gekomen. Die lange lijst waarop u doelt: op wikipedia staat een aantal voorbeelden. Veel meer voorbeelden zult u niet vinden. En nogmaals: die voorbeelden zijn niet uniek.
   “De innige banden met de politiek in Europa en Noord-Amerika garanderen een ongezonde invloed op de politieke besluitvorming.” Zoals Randy Newman ooit zong: it’s lonely at the top. In de Nederlandse politiek zult u legio ministers, staatssecretarissen en hoge ambtenaren aantreffen met een achtergrond in de bankensector. Die lijst is erg lang. En of dat per se ongezond is, waag ik te betwijfelen. Kunt u voorbeelden noemen van een ‘ongezonde invloed’?

 8. maarten kersten op

  @ Quetzal. Ja ja, helemaal eens ! Van ’t Groenewout moet daarbij wel oppassen , want die Pot staat zelf ook in de porseleinkast,,, vol met breekbare potten….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline