3 Octoberhal en Zwembad de Vliet sluiten

Als het aan sportwethouder Frank de Wit ligt gaan Zwembad de Vliet en de 3 Octoberhal in de Mors binnen enkele jaren dicht en worden de oude plannen voor een ‘Sportstad’ op de plek van de huidige Vijfmeihal en het Vijfmeibad afgestoft. Die plannen gingen in de ijskast toen het idee voor het inmiddels afgeschoten ‘Huis van de Sport’ door de politiek werd omarmd. In Sportstad wordt een flink aantal sportvoorzieningen in Leiden Zuidwest geclusterd, in combinatie met wonen, zorg en onderwijs.

De sluiting van De Vliet en de 3 Octoberhal moet De Wit 12 miljoen opleveren van de 40 miljoen die hij sowieso moet schrappen op het totaalbedrag van 71 miljoen euro dat nodig is om alle Leidse sportwensen te realiseren. De rest van dat bedrag wordt onder andere gevonden in een verlaging van de Leidse bijdrage aan een nieuwe ijshal van 18 naar 4 miljoen. Uitstel van investeringen in de turnhal, Sportzaal Broekplein in de Merenwijk en renovatie van Zwembad de Zijl levert ook nog eens 8,3 miljoen op. Het schrappen van nieuwe hockey- en tennisbanen scheelt 1,3 miljoen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die De Wit onlangs in een besloten zitting met de gemeenteraad deelde.

Van de 31 miljoen die De Wit de komende jaren wel wil uitgeven aan sportvoorzieningen is 18 miljoen beschikbaar. Daarvan gaat 10 miljoen naar de bouw van een nieuwe Vijfmeihal en grofweg 2,5 miljoen naar kunstgras in Sportpark Noord, Sportpark de Vliet, de Kikkerpolder II, Morskwartier I en de Zoeterwoude Singel. 5,5 Miljoen gaat op aan een hele rits overige investeringen.

De 14 miljoen die De Wit nodig heeft om ook 4 miljoen bij te dragen aan een nieuwe ijshal en de 10 miljoen die een nieuw Vijfmeibad kost, zijn nog niet binnen. Volgende maand hoopt de sportwethouder de centen binnen te harken bij de behandeling van de perspectiefnota in de gemeenteraad. Daar vraagt hij om een miljoen extra voor de komende 15 jaar. Dat is de looptijd van het Sport Accomodatie Plan (SAP) van de gemeente.

Leiden Sport Topsporthal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×