3 Octoberhal en Zwembad de Vliet sluiten

16

Als het aan sportwethouder Frank de Wit ligt gaan Zwembad de Vliet en de 3 Octoberhal in de Mors binnen enkele jaren dicht en worden de oude plannen voor een ‘Sportstad’ op de plek van de huidige Vijfmeihal en het Vijfmeibad afgestoft. Die plannen gingen in de ijskast toen het idee voor het inmiddels afgeschoten ‘Huis van de Sport’ door de politiek werd omarmd. In Sportstad wordt een flink aantal sportvoorzieningen in Leiden Zuidwest geclusterd, in combinatie met wonen, zorg en onderwijs.

De sluiting van De Vliet en de 3 Octoberhal moet De Wit 12 miljoen opleveren van de 40 miljoen die hij sowieso moet schrappen op het totaalbedrag van 71 miljoen euro dat nodig is om alle Leidse sportwensen te realiseren. De rest van dat bedrag wordt onder andere gevonden in een verlaging van de Leidse bijdrage aan een nieuwe ijshal van 18 naar 4 miljoen. Uitstel van investeringen in de turnhal, Sportzaal Broekplein in de Merenwijk en renovatie van Zwembad de Zijl levert ook nog eens 8,3 miljoen op. Het schrappen van nieuwe hockey- en tennisbanen scheelt 1,3 miljoen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die De Wit onlangs in een besloten zitting met de gemeenteraad deelde.

Van de 31 miljoen die De Wit de komende jaren wel wil uitgeven aan sportvoorzieningen is 18 miljoen beschikbaar. Daarvan gaat 10 miljoen naar de bouw van een nieuwe Vijfmeihal en grofweg 2,5 miljoen naar kunstgras in Sportpark Noord, Sportpark de Vliet, de Kikkerpolder II, Morskwartier I en de Zoeterwoude Singel. 5,5 Miljoen gaat op aan een hele rits overige investeringen.

De 14 miljoen die De Wit nodig heeft om ook 4 miljoen bij te dragen aan een nieuwe ijshal en de 10 miljoen die een nieuw Vijfmeibad kost, zijn nog niet binnen. Volgende maand hoopt de sportwethouder de centen binnen te harken bij de behandeling van de perspectiefnota in de gemeenteraad. Daar vraagt hij om een miljoen extra voor de komende 15 jaar. Dat is de looptijd van het Sport Accomodatie Plan (SAP) van de gemeente.

Delen

16 reacties

 1. Emma Grammatica op

  Dank u voor uw genuanceerde mening, ik voel me verrijkt.

 2. Leidenaar op

  En wat waren de politieke heren en dames van Sportstad Leiden toch vol van zichzelf toen ze enige maanden geleden aankondigden enkele problemen voor sportend Leiden te gaan oppakken, bijna raadsbreed! Nou politiek Leiden laat sportend Leiden inmiddels in de kou staan, zeker nu er opnieuw een sporthal lijkt te gaan verdwijnen.

  Wat politiek Leiden wel goed kan is geld verkwanselen aan infrastructurele projecten waarvan het nut steeds niet aantoonbaar kan worden gemaakt.

  Welke Leidse politieke partij durft nu eens verantwoordelijkheid te nemen. Dat er keuzes gemaakt moeten worden met een kleiner wordende begroting is te volgen maar de keuzes voor bepaalde dossiers is totaal niet te volgen.

 3. Weet er iemand welke partij er voor het openhouden van Zwembad de Vliet is ? Dan ga ik daar de volgende gemeenteraadsverkiezingen op stemmen.

 4. en als het aan mij ligt pakt frank de wit zijn biezen en neemt zijn plannen mee naar een slaapstad ala zoetermeer of almere

 5. Sporten,
  Investering in de toekomst lijkt me geweldig minder
  overgewicht schilt ook gezondsheids kosten.
  minder vernielingen de jeugd heeft meer om naar uit te kijken
  en meer werkgelegenheid allemaal postitief lijkt me.
  laten vooral niet bezuinigen op onze plezieren!

 6. Op zichzelf is er niets tegen als er een aantal sportfaciliteiten gebundeld worden in nieuwbouw. Wat verkeerd is aan deze aangekondigde plannen is de volgorde: eerst worden er accomodaties gesloten en daarna wordt er een nieuwe faciliteit gebouwd (Sportstad), waarvan op dit moment nog absoluut niet zeker is of daar wel voldoende geld voor beschikbaar is. Ik denk dat de Raad eerst garanties moet vragen om realisatie van Sportstad, inclusief voldoende financiele dekking, voordat men akkoord kan gaan met sluiting van bestaande sport voorzieningen.

 7. Sportstad komt naast de nieuwe Groenoordhallen (op een plank).
  Verder kan er goed gezwommen worden in het water van het steeds schoner geworden buitenwater. Sport: ga toch lopen! Bezuiniogd moet er worden.

 8. Juliette Gilissen op

  Jammer dat vertrouwelijke info is gelekt. Het gaat hier uitsluitend om denkrichtingen van de Wethouder/college en niet van de raad! Er is dan ook niets besloten, zoals zo velen wacht ook de raad op de langverwachte Sportnota, zodat we in alle openheid voorliggende suggesties kunnen bespreken. De eerste zet is nu aan de LSF die met een advies komt nav gesprekken met de wethouder. VVD Leiden hoopt dan ook dat dit advies er snel komt, dan kunnen we door en concreet aan de slag met sport in 071. Dat er moeilijke besluiten moeten worden genomen is evident, maar daar nu op vooruit lopen is stemmingmakerij. Daar schiet niemand iets mee op, en sport 071 al helemaal niet.

 9. René Dentener op

  Dat is vrij ernstig als het waar is wat mevrouw Gilissen beweert en er vertrouwelijke informatie uit het college is gelekt over de aanstaande sportnota.

  Niettemin wel eens met de inhoud als dit de portee is van de denkrichting hoe men wil gaan bezuinigen. Wat moet je immers met drie zwaar gesubsidieerde zwembaden waarvan één openluchtzwembad (De Vliet), terwijl er twee badplaatsen op 15-30 minuten van Leiden verwijderd liggen alsmede een recreatieplas? Dat je de investeringen in zwembad De Zijl voortzet (op een weliswaar kleinschaliger niveau) is nog wel te begrijpen, omdat daar een aantal zwemverenigingen gebruik van maken zoals een waterpoloclub die op hoog niveau sport bedrijven. Maar de Vliet had allang gesloten kunnen worden of voor mijn part afgestoten aan een commerciële marktpartij/investeerder.(die is er natuurlijk niet) Ja, en sommige contribuanten in deze draad zouden eens een keer deel moeten nemen aan een masterclass bezuinigen van de VVD, want die begrijpen nog steeds niet dat we in een zware economische crisis leven die ook de gemeentefinanciën niet onverlet laat.

 10. Overdekte zwembaden zijn er genoeg in de regio. Maar Zwembad de Vliet is echt uniek. Waar vind je nog zo’n mooi 50 meter openluchtzwembad ? Dit is het waard om voor te vechten. Het is een prachtig zwembad met karakter en nostalgie. Geopend in 1964 en sindsdien vrijwel onveranderd. Het zou de monumentenstatus moeten krijgen.

 11. René Dentener op

  Ik zie niet in wat er zo uniek is aan utiliteitsbouw (zwembad De Vliet) dat daar een monumentenstatus aan zou moeten worden verleend. Op die manier kun je Duinrell en De Efteling zeker ook meteen maar een monumentenstatus verlenen?

 12. Ik vind het belachelijk om zwembad de vliet te sluiten. Er wordt veel gebruik gemaakt zowel door kinderen die uit school nog even willen zwemmen, gezinnen die naar het zwembad willen in de weekeinde en of in de vakanties. De gemeente wil er niets verdienen als je ziet hoe het er soms aan toe gaat. De openings-tijden kunnen/moeten langer als het echt mooi weer is, dit geld ook voor de kantine die heel vroeg sluit. Dit zou meer geld opbrengen als alles langer open blijft, kunnen de mensen daar eten en langer blijven.
  Wij hopen dat het zwembad OPEN blijft en is verder ook geen mogelijkheid in de directe omgeving!!!!
  Mensen die zeggen sluit het maar, die komen er denk ik niet vaak of nooit!!

 13. Piet Pekelharing op

  Verder geen mogelijkheid in de directe omgeving, Carolien? En de Vlietlanden dan?

 14. @Piet Pekelharing: als kind van de jaren zestig kan ik me herinneren dat er overal bondsbaden kwamen. Op de straten stonden nog amper auto’s geparkeeerd. Die waren onbetaalbaar voor de meeste mensen, waaronder mijn ouders. Maar in kleinere gemeentes als Voorburg en Leidschendam kwamen prachtige zwembaden.
  Toen kon dat wel.
  Volgens mij was het een soort landelijke actie om overal zwembaden aan te leggen en kinderen gericht zwemles te geven.
  Hoefden we niet meer met de bus vanuit Leidschendam naar wassenaar (schoolzwemmen).
  En er werd goed gebruik gemaakt van die zwembaden.
  Ik herinner me de opening van de Fluit in Leidschendam nog: dat was een geweldige gebeurtenis.

  Ik ben het met je eens: door Vlietlanden en het Valkenburgse Meer en het vernieuwde De Zijl zijn er volop (vaak gratis) alternatieven. Maar toch: ergens is er iets ontspoord, waardoor dergelijke zwembaden (met 80.000 bezoeken per jaar scoor je denk ik redelijk goed) worden gesloten. Is het alleen maar het economisch tij?
  Ik word er een beetje deemoedig van. De Vliet is een begrip, al kwam ik er niet vaak. Ik vond het geen prettig, kindvriendelijk zwembad, maar duizenden anderen vinden dat wel. Ik kan me voorstellen dat zij het zwembad open willen houden, en ik wens hen daarmee veel succes.

 15. W.Veenstra op

  Ik begrijp niet zo goed waarom de Vlietlanden en het Valkenburgse Meer worden gezien als goede alternatieven voor De Vliet. Begrijp me goed, ik zwem ook graag in buitenwater, maar op een aantal punten scoort De Vliet toch stukken beter.
  Het water is verwarmd (nu is natuurwater echt nog niet lekker) en heeft nooit last van botulisme of blauwalg. De Vliet heeft kleedhokjes, douches en sanitair (erg prettig als je met kinderen gaat zwemmen!). De Vliet is bovendien uitstekend bereikbaar met de fiets en met het openbaar vervoer.
  En blijkbaar voorziet het in een grote behoefte, want met 80.000 bezoeken per jaar zit het op een slordige 20.000 bezoeken per maand (het zwembad is immers maar van eind april tot en met eind augustus open).

  @René Dentener: de behoefte aan meer zwemwater in Leiden en omgeving is enorm. De zwem- en waterpoloverenigingen hebben de grootste moeite om uren te krijgen. Sluiting van zwembaden helpt dan niet… (en ja, ook in De Vliet wordt getraind!)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline