Oproep ChristenUnie en VVD: Geen lokale omroep kiezen

Als het aan de ChristenUnie en de VVD in Leiden ligt, gaat de gemeenteraad eind van dit jaar geen keuze maken tussen de lokale omroepen Sleutelstad en Unity. De twee zenders strijden om de publieke zendmachtiging voor Leiden en omgeving en wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, cultuur) wilde een ‘pitch’ organiseren, waarbij de omroepen zich aan de gemeenteraad kunnen presenteren. De omroep met de beste presentatie zou dan de voorkeur moeten krijgen. De keuze wordt echter niet in Leiden gemaakt. Het Commissariaat voor de Media in Hilversum wijst uiteindelijk de zendmachtiging toe aan één van de twee omroepen.

Voorzitter Jaap van Sandijk van RTV Lorelei in gesprek met ChristenUnie-fractievoorzitter Mart Keuning.

Inmiddels hebben ook GroenLinks, D66 en de SP laten weten geen keuze te willen maken. Daarmee is er een ruime meerderheid in de Leidse gemeenteraad voor het voorstel om af te zien van een pitch. Wethouder Jan-Jaap de Haan vindt dat niet kiezen ook een keuze is: “Bij gelijke geschiktheid wordt meestal de bestaande vergunning verlengd”, zo laat hij via twitter weten. Als hij gelijk heeft, zou dat slecht nieuws zijn voor Sleutelstad. Onder andere plannen om ook op tv uit te gaan zenden kunnen dan de ijskast in.

Per gemeente kan er slechts één publieke omroep actief zijn. Het advies van de gemeente is één van de zaken die het CvdM bij het besluit betrekt, maar het is niet altijd doorslaggevend. CU en VVD willen zich bij de keuze beperken tot een toetsing aan een aantal randvoorwaarden. Fractievoorzitter Mart Keuning van de CU en VVD-raadslid Juliette Gilissen roepen de overige raadsfracties nu op om dat voorstel te steunen en geen beauty contest te houden. “Het lijkt onze fracties om voor de hand liggende redenen ongewenst en onverstandig de lokale politiek te betrekken bij de keuze voor een medium dat naast representativiteit ook als taak heeft diezelfde politiek te controleren.”

Lorelei/Sleutelstad heeft een aanvraag ingediend in de gemeenten Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Holland Centraal/Unity wil graag blijven uitzenden in de zeven gemeenten waar nu ook al gebeurt. Dat zijn naast de bovengenoemde vier gemeenten ook nog Teylingen, Hillegom en Lisse. In die laatste drie gemeenten heeft Unity ook concurrentie. De lokale omroep NenS (Noordwijk en Noordwijkerhout) heeft interesse om uit te groeien tot één omroep voor de hele Bollenstreek te vormen.

Voorzitter Jaap van Sandijk van Lorelei noemt het zuiver dat de raad geen inhoudelijke keuze wil maken, maar vindt het wel jammer dat de omroepen zich nu niet kunnen presenteren. “Het gaat toch om het aanbod in deze regio en het CvdM staat daar veel verder van af”. Holland Centraal en Unity wilden niet reageren.

Rond de jaarwisseling beslist het CvdM wie de zendmachtiging krijgt.

Advertentie

Cultuur Leiden Regio Sport RTV Lorelei


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×