Ook onder hoogopgeleide jongeren oplopende werkloosheid

3

Omdat ook onder hoogopgeleide jongeren de werkloosheid oploopt, richt de regio Holland rijnland zich met het Actieplan Jeugdwerkloosheid de komende tijd ook specifiek op die groep jongeren zonder baan. Zelfs met een hbo- of wo-diplomais het niet meer vanzelfsprekend dat afgestudeerde jongeren direct een baan vinden. Het Actieplan komt daarom met twee projecten: Stage Nieuwe Stijl en StartupPush. Wethouder Jan-Jaap de Haan (Werk en Inkomen): “De jeugdwerkloosheid is steeds laag geweest in onze regio, maar neemt nu ook hier toe. Met de initiatieven van het Actieplan bieden we jongeren de mogelijkheid hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.”

Audiofragment: Wethouder de Haan over het aan een baan helpen van hogeropgeleide jongeren.

Met ‘Stage Nieuwe Stijl’ zet het Actieplan Jeugdwerkloosheid getalenteerde jongeren een half jaar in als trainee. Jongeren met een afgeronde hbo- of wo-opleiding kunnen drie dagen per week werkervaring opdoen bij bedrijven in de regio. Daarnaast volgen zij vijftien dagen trainingen. Met deze werkervaring op zak is de stap naar een betaalde baan een stuk dichterbij.

Er is een informatiebijeenkomst voor project Stage Nieuwe Stijl op woensdag 4 september om 11.00 uur bij DZB, Le Pooleweg 11 in Leiden. Opgeven kan via s.lampe@leiden.nl. Meer informatie staat op www.jongerenopdearbeidsmarkt.nl.

Het Actieplan Jeugdwerkloosheid werkt ook mee aan het project StartupPush, dat na een geslaagde start in Amsterdam nu ook in Leiden gaat begint. Jongeren die recent zijn afgestudeerd, ontwikkelen een idee uit tot een werkend en verkoopbaar product of dienst. Hierbij worden teams van jongeren begeleid en ondersteund. Blijkt het product of de dienst een potentieel succes, dan wordt er een bedrijf / organisatie opgericht en worden de jongeren zelf ondernemer.

Ook hiervoor is volgende week een informatiebijeenkomst. Op 6 september om 16.00 uur in ‘De tuin van de smid’, Park Cronesteyn, Polderpad 8 in Leiden. Aanmelden kan via www.startuppush.com.

Niet alleen overheden zetten zich in om werklozen aan een baan te helpen. Gisteren tekende uitzendorganisatie Randstad een convenant met Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk voor het programma Jeugd op Zoek. Daarin belooft de uitzender om in vijf weken tijd 10.000 jongeren aan het werk te krijgen.

Delen

3 reacties

  1. Leuk dat de gemeente/regio een actieplan organiseert voor de jeugd, maar waarom doet de gemeente niets voor de groep werklozen boven de 30 jaar? Dan ben je in dit land blijkbaar al weer te oud.

    Overigens is het initiatief van Mirjam Sterk/Randstad alleen maar om de zakken van Randstad te vullen en geen structurele oplossing voor de grote werkloosheid. Van de 148.000 werkloze jongeren doen er maar 10.000 mee met het initiatief van Randstad. Over die overige 600.000 mensen heb ik het dan nog niet eens.

  2. De ambitie om zelfstandig ondernemer te worden onstijgt het opleidings niveau van de jongeren (…) dit start-up programma moet ook ingezet worden op laag opgeleide jongeren.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline